2021. dec 28.

Xiaomi Pad 5 VS Huawei MatePad 11(2021)

írta: 1nsanat1
Xiaomi Pad 5 VS Huawei MatePad 11(2021)

 

pad5-vs-matepad11.jpg

    Bár a mobilok világában a bőség zavarában már-már megfullad a vásárló, a tabletpiacot fürkészve egészen más tapasztalattal gazdagodhatunk. Itt ugyanis a filléres, maximum böngészésre használható típusok és a 70-90.000 forintos tartalomfogyasztásra optimalizált masinákat magunk mögött hagyva komoly űrrel találkozhatunk. Akad ugyan egy-két jobban sikerült középkategóriás tablet, mint például a Lenovo P11, de ezek ritkák és nem egyszer meg is szalad az árazásuk akár 200.000 forintig. Ebből következik, hogy szinte sosem lehet találkozni amolyan flagshipkillerekkel a táblagépek terén, pedig igény az volna rá, hiszen bőven vannak olyanok, akik igényelnék gaminghez elengedhetetlen csúcslapkát, a magas képfrissítést, a legalább nappal használható kamerát, de eszükben sincs többszázezer forintot kiadni egy Galaxy Tab S7+-ért vagy egy iPad Proért. Szerencsére a Xiaomi és a Huawei észlelte a piaci rést, és 1-1 középkategóriás árazású, de prémium tulajdonságokkal alaposan megpakolt típussal jelentkezett 2021-ben. Két dudás persze nem mindig fér meg egy csárdában, így a két nagyon hasonló tulajdonságokkal felruházott tablet esetén adja magát a kérdés: Melyik a jobb vétel és miért?

   Első ránézésre ezt a kérdést biztosan nem lehet megválaszolni, hiszen mindkét típus elég tipikus megjelenéssel rendelkezik, a különbség mindössze annyi, hogy a Xiaomi inkább a dobozosabb formára és a hivalkodóbb kameraszigetre esküdött, míg a Huawei egy megszokottabb, ívesebb vonalvezetés mellett tette le a garast. A színek terén is inkább a 11-es követi a konzervatív vonalat, hiszen kizárólag szürke színben kapható, míg a Pad 5 esetén külföldön gyöngyházfehér és zöld verzió is elérhető. Az eszközöket megfogva viszont már kicsit billen a mérleg. Itt ugyanis a MatePad mellett kisebb tömege szól, amit azonban azon az áron értek el a mérnökök, hogy a hátlap fém helyett műanyag lett, ami tok nélküli használat esetén még annak ellenére sem szerencsés, hogy szerkezetileg kifejezetten masszív a Huawei megoldása is.

  Egy tablet természetesen nem divatkellék, így sokkal lényegesebb a megjelenítés mint a megjelenés. Ezen a téren elég szoros a verseny, hiszen mindkét eszköz 120hz-es IPS-el száll a ringbe, ami ideális kompromisszum ezen az árszinten. Apróbb eltérések vannak, a Pad 5 például 0,05"-el nagyobb képátlót kapott és dinamikatartomány terén is jobban szerepel, míg a Huawei előnye a fényerő frontján mutatkozik meg. Stylustámogatást természetesen mindkét eszköz kapott, azonban komoly érvágás, hogy a Xiaomihoz ezt itthon lehetetlen beszerezni. 

  A tabletek elején a kijelzőkön és a kellően vékony kávákon túl mindössze 1-1 kamera foglal helyet, érdekes módon teljesen más helyen. Míg a Xiaomi a rövidebb oldalra helyezte el ezt, tehát alapvetően kézben történő használatra szánta az eszközét, míg a Huawei fektetett módra optimalizálta eszközét, így a hosszabb kávák egyikére került a 8MP-es szenzor, ami mindkét eszközön korrekt minőséget biztosít, bár érezhető, hogy inkább videochatelésre lettek szánva mintsem profi fotózásra.  

  A hátlapi kamerák terén hasonló a helyzet, az eltérő külsőségek ellenére ugyanis itt is hasonló, 13MP-es egységekkel találkozik a felhasználó, melyek közt azonban akad némi különbség. A MatePad ugyanis nem csak rekeszérték, de autofókusz terén is jobban szerepel, összességében pedig minőségibb, tablettől nem megszokott képeket készít, videók terén azonban kiegyenlítettebb a helyzet, itt ugyanis a stabilizálás hiánya miatt kevésbé látványos a különbség. Az viszont elmondható, hogy mindkét táblagép gond nélkül alkalmas dokumentumok, vagy helyek megörökítésére, így az elvártaknak bőven megfelelnek.

  Vitathatatlan, hogy egy táblagép esetén a tartalomgyártás és tartalomfogyasztás duójában a kamerákhoz képest sokkal fontosabb szerep jut az olyan dolgoknak, mint például a hangszóró, az opcionális, vagy épp beépített kiegészítők. A Xiaomi minden igyekezete ellenére ezen a téren eléggé lemarad, hazánkban főleg. A hangzás terén például még nem annyira nagy az előnye, hiszen itt mindkét eszköz 4-4 hangszóróval lett felszerelve, viszont a MatePad esetén érződik, hogy a Harman Kardon a nevén túl a tudását is adta a finomhangolások során, ennek köszönhetően pedig határozottabb, basszusban gazdagabb élményt kapunk, ami nem csak a kategóriában, de még a csúcstabletek piacán is megállja a helyét. A Pad 5 igazán a többi kiegészítő terén vérzik el, mert a korábban már említett stylus mellett a billentyűzetes tok beszerzése is igazi kínszenvedés lehet, míg a rivális gyártó esetenként ingyen hozzácsapja az egyébként borsos árú kiegészítőt a tablethez, amolyan ajándékként. A helyzeten az sem javít, hogy a Xiaomi a bővíthetőségről is megfeledkezett, ami 128GB-os tárhelyopció esetén komoly probléma lehet, de a jack csatlakozó is lemaradt az eszközükről(bár ezzel a MatePad sem rendelkezik).

  Az eddig felsorolt rengeteg tulajdonság és funkció önmagában azonban nem elég, hiszen egyiknek sincs semmi haszna megfelelő nyers erő és az ehhez szükséges energia nélkül. Ha kizárólag a RAM-ot és a tárhelyet nézzük nem találunk különbséget, mindkét eszköz 6/128GB-al gazdálkodik hazánkban, csak sajnos a Pad 5 bővíthetőség híján itt meg is reked. Az előnyt a Huawei felé tovább billenti az alkalmazott lapkakészlet is, hiszen a MatePad egy Snapdragon 865-ös lapkát kapott a rivális újabb, de lényegében butított 860-asával szemben. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az eltérés nem túl nagy, mindkét modell gond nélkül elfuttat bármilyen applikációt és mivel két csak Wi-Fi képes táblagépről van szó, így a 865 5G képessége sem kap szerepet(főleg, hogy a Huawei számára szállított chipekből alapjáraton ki lett szedve az 5G modem a szankciók okán).

  A teljesítmény kapcsán tapasztalható egyoldalúságot szerencsére a Pad 5 igyekszik semmissé tenni a jelentősen nagyobb akkumulátorával és gyorsabb töltésével, ami részben sikerült is, hiszen a legtöbb esetben valóban hosszabb üzemidő érhető el a típussal, azonban itt is akad egy apró gond, nevezetesen, hogy a 33W-os maximális töltés eléréséhez külön kell megvenni az adaptert, a dobozban ugyanis csak egy 22,5W-os található meg, ami viszont pontosan megegyezik a Huawei értékével, ráadásul a MatePad a kisebb telep miatt gyorsabban végez a töltéssel, így a Pad 5 ezen a területen sem előzi meg riválisát klasszisokkal.

   A két eszköz összemérése tehát kicsit kiegyensúlyozatlanabb, mint azt első ránézésre bárki gondolná. A Xiaomi Pad 5 ugyanis hiába rendelkezik jobb anyaghasználattal, jobb üzemidővel, gyorsabb töltéssel, valamint kedvezőbb árazással, igazán csak annak éri meg megvenni, akinek a MatePad 11 a Google szolgáltatások hiánya miatt teljesen kiesig a lehetséges opciók közül, ugyanis más méltó ellenfele nem igazán akad. Ellenben ha valaki hajlandó néhány órát rászánni az egyre minőségibb Google alternatívák megkeresésére, telepítésére, annak egyértelműen a MatePad a jobb vétel. Ha a kicsit erősebb lapkakészlet, a jobb fotós képességek, vagy a magasabb maximális fényerő nem is győzne meg valakit erről, a bővíthetőség és a könnyen beszerezhető kiegészítők lesznek azok az érvek, melyek egyértelműen eldöntik, hogy a két tablet közül hazai viszonyok közt egyértelműen a Huawei a jobb. 

  

 

Xiaomi Pad 5 MatePad 11(2021)
Méret 254,7x166,3x6,9mm 253,8x165,3x7,3mm
Tömeg 511g 485g
Előlap Üveg Üveg
Keret Műanyag Műanyag
Hátlap Alumínium Műanyag
Védelem Nincs Nincs
Kijelző típusa IPS IPS
Képátló 11,0" 10,95"
Felbontás 1600x2560 1600x2560
Képfrissítés 120hz 120hz
HDR HDR10 Nincs
Rendszer Android 11/MIUI 12.5 HarmonyOS 2.0
Chipset Snapdragon 860(7nm) Snapdragon 865(7nm+)
Antutu(v9) 570.000 620.000
RAM 6GB 6GB
Tárhely 128GB 128GB
Bővíthetőség Nincs Van
Kártyafoglalat Nincs MicroSD
Hálózat Wi-Fi Wi-Fi
Töltő USB-C 3.1 USB-C 3.1
Vezetékes 33W(22,5W-os töltő a dobozban) 22,5W
Vezeték nélküli Nincs Nincs
Fordított vezetékes  Nincs 5W
Akkumulátor 8720mAh 7250mAh
Hátlapi kamera 13MP f/2.0 13MP f/1.8 PDAF
Előlapi kamera 8MP f/2.0 8MP f/2.0
Hátlapi videó 4K/30fps 4K/30fps
Előlapi videó 1080p/30fps 1080p/30fps
Hangszórók Sztereó Sztereó
Jack csatlakozó Nincs Nincs
NFC Nincs Nincs
Infra Nincs Nincs
Bluetooth 5.0 5.1
Ujjlenyomatolvasó Nincs Nincs
Arcfelismerés 2D 2D
Ár 149.990 Ft 160.990 Ft
Szólj hozzá

Huawei Tablet Versus Xiaomi