2022. máj 13.

Unalmas készüléknek ígérkezik a Nothing Phone (1)

írta: 1nsanat1
Unalmas készüléknek ígérkezik a Nothing Phone (1)

nothing-phone-1.jpg

 

  Amikor Carl Pei otthagyta a mainstreambe egyre jobban beolvadó, az árakat évről-évre drasztikusan emelő OnePlust és bejelentette, hogy Nothing néven új vállalatot alapít, ami bevallottan az Apple fő riválisa szándékozik lenni, sokan megörültek, hogy végre eljön az új OnePlus, ami elfogadható áron kínál csúcsminőséget és letisztult ökoszisztémát. A dolgot az első termék, az Ear (1) részben igazolta is, hiszen a dizájnosra sikerült TWS fülhallgató hangminőség terén méltó vetélytársa lett a Samsung és az Apple jóval drágább eszközeinek és bár az ígért forradalom elmaradt, vitán felül a piac egyik legjobb ár-érték arányú fülhallgatója került a piacra.

   Ezek után nemrégiben érkezett a második ígéret, egy mobiltelefon, a Phone (1), amivel a cég reprodukálni akarja az Apple ökoszisztémáját(kérdéses, hogy két termékkel ez miként lehetséges egyáltalán) Android alapokon, de az eszköz első tesztelhető része, a NothingOS elég durva csalódás lett. A teljesen hétköznapi androidos témának is gyenge felület ugyanis pár widgeten kívül igazából semmiben sem nyújt többet, mint sok egy ember által összedobott ingyenesen letölthető társa, cserébe még esztétikusnak sem nevezhető. A fekete leves azonban csak ezután jött, ugyanis immáron a formabontónak és trendteremtőnek bélyegzett készülék specifikációi is kiderültek, amik a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetők izgalmasnak.

  Bár a telefon pontos méreteiről nincs még információ, az sejthető, hogy kellően vékony kávái lesznek, így a 6,43"-es AMOLED kijelző egészen kezelhető méretet ígér, ekkora méretnél pedig az állítólagos FullHD+ felbontás is teljesen korrekt, a 90hz-es képfrissítés viszont már kevésbé megnyerő. Természetesen rossznak sem nevezhető az érték, de figyelembe véve, hogy ezzel a készülékkel kívánja Carl Pei felforgatni a piacot, a 120hz igazán elvárható lett volna. Jóval meggyőzőbb a kijelzőbe fúrt szelfikamera, legalábbis felbontás terén, itt ugyanis 32MP-ről szólnak a hírek, ami bíztató, hiszen a Huaweit leszámítva a kínai mobilok esetén az előlapi szenzor sosem kapott elég figyelmet, ami sok közösségi médiát kedvelő felhasználót terelt át nyugati(as) márkákhoz.

  Sajnos a hátlapon már gyérebb felhozatalt prezentálhat a gyártó. A fő egység 50MP-es lesz elvileg, ami valójában nem túl sok információ, hiszen nagyon eltérő méretű és képességű érzékelők vannak a piacon ilyen felbontással, ami viszont biztos, hogy a kötelező jelleggel mellé dobott 8MP-es ultraszéles és 2MP-es segédszenzor(nem tisztázott, hogy mélységérzékelés, vagy makrófotózás lesz a szerepköre) azt sugallja, hogy ennél a típusnál sem kap különösebben kiemelt figyelmet a fotózás.

  Ezek alapján persze még lehetne szó valamilyen flagshipkiller telefonról a megfelelő chip és kellően méretes tárhely és akkumulátor esetén, a helyzet azonban, hogy a Phone (1) ezeken a területeken sem lesz kiemelkedő. A források ugyanis egyhangúan állítják, hogy a még most is korrekt középkategóriás Snapdragon 778G lapka mellé 8GB RAM és 128GB tárhely fog társulni(nyilván elérhetőek lesznek más opciók is, de ez lehet a belépő konfiguráció), az egésznapos működést pedig egy 4500mAh-s telep biztosíthatja, ami annak ellenére, hogy elmarad a mai sztenderdektől, a kellően energiatakarékos SoC-nek hála valószínűleg elég lesz az egy-másfél napos üzemidőkhöz. Apró furcsaság még, hogy az akkumulátor a hírek szerint vezeték nélkül is tölthető lesz, ami meglehetősen szokatlan ebben a kategóriában. 

   A Nothing Phone (1) tehát az előzetes információk szerint korántsem lesz forradalmi, specifikációk terén pedig még a tavalyi 100-150.000 forintos tömegmobiloktól(például Galaxy A52s, Realme GT Master, Mi 11 Lite) is lemarad néhány tekintetben, de ha érdemes is kellően szkeptikusan kezelni a készüléket a NothingOS lebőgése után, a végső ítélet meghozatala előtt érdemes megvárni a hivatalos árakat, hiszen amíg ez a tudás 80-100.000 forintért vonzó lehet, addig 140-160.000 forintért kínálva már zavaróvá válhatnak az érthetetlen kompromisszumok.

Szólj hozzá

Hírek Nothing