2020. ápr 28.

Pár karakter a képernyőn és annyi az iPhoneoknak

írta: 1nsanat1
Pár karakter a képernyőn és annyi az iPhoneoknak

Kis rossz szándékkal teljesen kilőhetővé vált bármely iPhone

apple-bug--dyn--shareimg.jpg

   Amióta vannak okostelefonok, azóta vannak a feltörésükre, szoftveres tönkretételükre módszerek, de ezek jellemzően csak nagy szaktudással megtalálható rések, szóval az átlagos felhasználó biztonságban érezhette magát...eddig.

   Ha ugyanis iPhoneod van már a legutolsó munkahelyi ellenlábasod vagy iskolai zaklatód is könnyedén tönkre teheti a telefonodat. Kiderült ugyanis, hogy az iOS rendelkezik egy durva buggal, ami miatt az iPhoneok bár bárki által beírható karakter miatt teljesen kifagynak és csak hardveres újraindítással, vagy egyes esetekben még azzal sem hozhatók vissza az életben. A karakterek megjelenésének a miértje pedig teljesen mindegy. Akár értesítésben, akár üzenetben, vagy SMS-ben tűnik fel(akkor is működik, ha te magad írod be) a másodpercek alatt beírható "kód" a telefonnak, jobb esetben csak átmenetileg vége. Innentől pedig nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy az ember rájöjjön hogy elég egy telefonszám, vagy egy Facebook fiók ismerete ahhoz, hogy egy zaklató addig fagyasztgassa le a készüléked, amíg az úgy nem marad, ami elől a tiltás sem véd meg, hiszen nem túl nehéz más telefonról vagy új fiókból elküldeni újra az üzenetet, a telefon pedig rosszabb esetben már az értesítések közt is meg fogja jeleníteni a végzetes "kódot".

    Az Apple legutóbbi közleménye szerint a hiba megoldása már megvan és a következő iOS frissítésnél meg is érkezik, azonban addig a hiba fennáll, sok típus esetében pedig nem várható már frissítés, így számukra csak egy új telefon nyújthat biztos védelmet.

   Az ügy fő pikantériája egyébként az, hogy  az eddig előforduló mobilos bugok jó része egy rendszervisszaállítással, vagy esetleg a rendszer korábbi verziójának telepítésével mind iOS, mind Android berkekben megoldható volt, azonban most először fordul elő, hogy ilyen arcpirítóan kínos hibát hagy egy gyártó a szoftverében. Ráadásul nemrégiben mutatkozott be a pont a biztonságosságával reklámozott iPhone SE, aminek reklámszlogenje így jóhiszeműen is véletlen hazugságnak minősíthető.

Ha valaki a hiba gyakorlatban történő megvalósulására kíváncsi az kattintson ide

Szólj hozzá

iPhone Hírek Hiba