2020. ápr 30.

Vélemény: P40

írta: 1nsanat1
Vélemény: P40

Hibás középút

screen-shot-2020-03-26-at-2_56_20-pm.png

   A Huawei nagyon érdekes utat járt be az évek során. Olcsó, teljesen felejthető telefonokkal kezdek, majd szép lassan áttértek a még mindig kedvező árú, de a konkurencia csúcstelefonjaival egyező tudású készülékekre, mint például a P10 család, azonban a Mate 10 Pro és a P20 Pro megjelenése környékén egyre kisebb lett az árengedmény, az erősebb telefonjaik pedig már 100%-ig prémium minőségű flagshipek lettek nem a legjobb, de még mindig korrekt ár-érték aránnyal. A csúcspont egyértelműen a Mate 20 Pro volt, ami vitán felül 2018 legjobb mobiltelefonja lett, azonban utána valami megtorpant és egyre csökkent a szakadék a a többi gyártóhoz képest. Most pedig a P40 szériánál tartunk, aminek Pro és Pro+ verziói igazi erőgépek lettek, egyenértékű vetélytársai bármely más flagshipnek, a P40 Lite pedig az ár-érték arány terén gurított nagyot. Na, de mi van a köztes P40-el, aminek elődjét a P30-at azóta is kompakt flagshipként emlegetik sokat. Mi az oka, hogy kevés szó esik egy ilyen sikertelefon utódjáról?

   Kár köntörfalazni, a P40 körüli köd oka az, hogy a készülék nem sikerült jól. Bár elsőre ezek nem igazán tűnnek fel.A telefon ugyanis szépre sikeredett, jó összeszerelési minőséggel(a dupla kameralyuk és a nagy kamerasziget ugyan megosztó lehet egyeseknek, de még ezek is a minőség látszatát keltik).További előnye, hogy méret tekintetében kifejezetten kompaktnak számít a mai mezőnyben, ráadásul 175 grammjával még könnyű is. Üveg elől, üveg hátul oldalt meg alumínium, szóval ebbe sem lehet belekötni.

   Abba már igen, hogy a jack csatlakozó láthatóan lemaradt, aminek oka rejtély, hiszen a készülék minden téren próbál a P30-ra hasonlítani. Ez például a 22,5W-os töltőben is megnyilvánul, ami teljesen védhetetlen, hiszen a P40 Lite, a kistesó is 40W-ra képes. Ahogy a képernyőben sem történt előrelépés, maradt a 6,1 colos, amúgy remek OLED panel, de kimaradt a 90hz-es képfrissítés, pedig idén ez mondhatni alap egy flagship esetén. Az egyetlen látható eltérés a szelfi kamera áthelyezése, ami így nagyobb helyet foglal, de egy 2. szenzor által képes 3D-s arcfelismerésre. Arcfelismerés mellett persze ujjlenyomatolvasó is van, ugyanúgy gyors minta P30 esetén, csak kicsit föntebb került a kényelem érdekében, de továbbra is a képernyő alatt van. Külsőre tehát szinte semmi új, ami még megbocsájtható lenne, hiszen jó recepten minek változtass?

   Sajnos azonban belül sem találni sok extrát. A lapka persze új, Kirin 980 helyett 990 5G, ami  nem meglepő, gyorsabb mint a tavalyi, de igazából ez sem friss chip, már a Mate 30 széria bemutatta a képességeit. Keveset eszik sokat teljesít, ami jó ugyanis bár tavalyhoz képest nőtt az akkumulátor(3650 helyett 3800mAh), azonban most először fordul elő, hogy a P széria aksi kapacitásban alulmúlja a Samsung S széria rivális tagját. Na meg valljuk be nem csak ebben marad alul. Nincs például vezeték nélküli töltés sem, ahogy a vízállóság is csak IP53 szerinti(ehhez hozzátartozik, hogy a tesztek szerint a P30 is vízálló volt ugyanilyen minősítéssel, csak épp a hivatalos plecsnit nem kapta meg), egyedül a 8/128GB-os kialakítás az, amiben nem marad alul a riválisával szemben.

   Persze lehet mondani, hogy ha P széria, akkor kamera! Nos az itt is megtalálható, de mégis keserédes a miatta érzett öröm. A szelfi és a fő kamerával semmi baj, világbajnok mindkettő kitűnő szoftverrel megtámogatva, azonban van még két kamera a hátlapon. Egy 16 és egy 8 megapixeles. Utóbbi egy zoom kamera, ami 3-szoros optikai és 30-szoros digitális zoomra alkalmas. Ezzel mondjuk nincs baj, tavalyról ismerős lehet, sokkal jobb megoldás mint az S20 64MP-es "zoom" kamerája ami igazából csak belenagyít a nagy megapixelszám miatt részletes képbe, azonban minimális javuláson kívül semmi újdonságot nem hoz az előző szériához képest ami azért gond, mert a Pro verzió viszont ilyen téren is továbblépett, így ide is nyugodtan befért volna egy 12MP-es 3-szoros nagyításra képes egység. A gond inkább az ultraszéles szenzorral van. Az ugyanis már tavaly sem volt tökéletes, idén pedig a Pro verzió 40MP-es csodájához képest kifejezetten hervasztó eredményt produkál, pláne éjszaka. Összességében tehát a P40 kamerája abszolút nem nyújt annyi pluszt a konkurens termékekkel szemben, hogy ez indokolja a kompromisszumokat, de még a P30-al összevetve sem igazán látni a javulást.

   Aztán ugye ott a szoftver ami a tilalmak miatt meg lett nyirbálva rendesen, amin persze túl lehet lépni, azonban ahhoz kiemelkedő tudás és/vagy remek ár kellene. A gond azonban, hogy az előbbire fentebb olvasható a cáfolat, utóbbiról pedig elég annyit mondani, hogy tavaly a Google-el szerelt P30 250.000 forinton startolt mára pedig lement az ára 150.000-re, ezzel szemben a csak minimálisan jobb P40 285.000 forint Google nélkül.

   Sajnos ki kell mondani, a P40 250.000-es nyitóáron is rossz vétel lenne, talán a 200.000-es árcédula passzolna igazán hozzá, azonban ennyiért maximálisan kerülendő a telefon, hiszen ennyi pénzből házon belül P30 Pro 8/256GB kiadást kap az ember, de a Mate 30 Pro is könnyen lehet, hogy 1-2 hónapon belül ilyen áron lesz már kapható. Egyéb gyártók termékei közül az S20 például egy remek alternatíva a P30-ra hiszen nem rendelkezik az Ultra féltucat szériahibájával, de akár egy bezuhant árú Note 10 is jó vétel a P40-hez mérten.

Szólj hozzá

Vélemény Huawei Flagship