2020. máj 04.

Megosztó lett az iPhone SE egy szavazás alapján

írta: 1nsanat1
Megosztó lett az iPhone SE egy szavazás alapján

Tárhelyopciók szempontjából azonban egyértelmű a favorit

evpzc6buwam3vkx-e1586965470544.jpg

   A GSMarena az egyik legnagyobb telefonokkal foglalkozó weboldal. Főként teszteket, híreket publikálnak, de heti rendszerességgel szavazásokat is tartanak. A legutóbbi szavazáson a szerkesztők az iPhone SE megítélését és annak tárhelyopcióit tették mérlegre.

   Első szavazásukon a kérdés az volt, hogy vennél-e iPhone SE-t? A válaszlehetőségek és az azokra adott szavazati arány pedig így alakult:

Persze, jó vétel: 18%(4096)

Megvenném, kicsi és erős: 28%(6542)

Egyetlen hátlapi kamera éjszakai mód nélkül? Nem: 14%(3323)

Mik ezek a kávák! Nem: 40%(9149)

   Összesítve tehát 54% nem  venné meg a telefont, ami a vártnál nagyobb elutasítást jelent. Bár a negatív szavazatoknál nem lett alaposabban részletezve az ok(nem esett szó például a gyenge akkumulátorról, pedig az is biztosan sokakat riaszt el) azonban az egyértelműen kiderül, hogy az Apple koncepciója részben hibás volt, ugyanis számításaikkal ellentétben az embereknek nagyon fontos a telefon külseje, aminek legfontosabb pontja egyértelműen a feléjük néző képernyő és annak mérete. A kamera nem sok embert zavart, valószínűleg ez az egészen jó minőségű nappali fotóknak köszönhető. 

   A pozitív oldal már egyenletesebben oszlik meg, bár itt is született meglepetés. A várakozással ellentétben ugyanis a többség a kis méretnek és az erős chipnek örül(itt megint csak kellett volna több kategória hiszen a két dolog közül nem derül ki melyik a fontosabb) és a relatív alacsony ár kevesebb embert vonz, aminek lehet az oka az, hogy egyre többen találkoznak a kínai gyártók által 150.000 forint környékén kínált flagshipkillerekkel, így nem tartják igazán kedvezőnek az új iPhone árát. A kis méretet favorizálók nagy száma azonban hordoz magában egy fontos tanulságot, amit a gyártóknak érdemes lenne megfontolnia: ha ennyire nagy arányban szeretik a kis és erős telefonokat akkor az S10e és Mi9 SE féle kompakt, de erős telefonokat megérné szériává tenni és legalább két évente kiadni belőlük egy újat. 

 

  A második szavazás azokhoz szólt akik megvennék az Apple új készülékét, hiszen a  kérdés az volt, hogy melyik tárhelyopciót szerzed be? A válaszlehetőségek ezek voltak eredményekkel együtt:

64GB-tartsuk alacsonyan az árat: 38%(3456)

128GB-Ez éri meg: 48%(4338)

256GB-Sok hely kell a 4K videóknak: 14%(1219)

  Ezek az eredmények már jobban igazolták a várakozásokat. Aki iPhone SE-t vesz az jó eséllyel hosszú távra tervez vele, így a 64GB helyett a 128-as kiszerelést választják többen, a többletár ellenére, azonban még így is jelentős az alacsony árra vágyók tábora, akik kockáztatnak a kisebb tárhellyel, vagy csak egy nagyobb internetcsomag okán zenét és filmeket online fogyasztanak, így nincs szükségük a dupla akkor tárhelyre drágábban. A legkevésbé kedvelt a 256-os verzió lett, aminek az oka, hogy az a kiszerelés már bőven nem nevezhető olcsónak, az árából már majdnem kijön egy kisebb tárhellyel rendelkező iPhone Xr, használtan pedig egy iPhone 11, amik sokkal jobb vételnek tekinthetők. 

   Ha tehát ez a szavazás eljut az Apple vezetőségéhez, akkor a következő SE szériánál a következő fontos dolgokra ügyelnek: A méret maradjon kicsi, a 11 Pro készülékháza mondjuk megfelel a célra. A képernyő legyen nagy, a kávák pedig vékonyak, erre szintén jó opció a 11 Pro notchos kijelzője. A chip az ideihez hasonlóan felsőkategóriás legyen. A tárhelyből pedig ne tegyenek bele csúcskészülékekbe valót, hiszen az megemeli az árat nagyon, elriasztva a vevőt. 

Szólj hozzá

Apple Hírek