2020. máj 16.

Vélemény: OnePlus 8

írta: 1nsanat1
Vélemény: OnePlus 8

A butított OnePlus 7 Pro


oneplus-8-in-polar-silver.jpg

   A mobiliparban sajnos nagyon gyakori, hogy egy-egy gyártó a spórolás érdekében alig-alig fejleszt valamit egy adott széria egymást követő 2 tagja közt. Erre remek példa a Galaxy S8-S9 és a P30-P40, iPhone X-iPhone XS esete hiszen a felsorolt telefonpárok tagjai közt nem sok érdemi különbség figyelhető meg az új lapkán kívül Ilyenkor a két telefont a gyártó igyekszik némileg módosítani megjelenését tekintve(ez mondjuk csak  a P széria esetében jött össze), vagy gyakoribb esetben egyszerűen a minimális fejlesztésekre helyezik a hangsúlyt a reklámkampányban. Ezek az esetek még csak-csak megbocsájthatók, azonban nagy ritkán előfordul olyan is, hogy egy gyártó az előző széria egy tagjához képest visszalépést eszközöl, amit az árcédulán azonban elfelejt feltüntetni. Lelövöm a poént, a OnePlus pont egy ilyen vétséget követett el a OnePlus 8 esetén.

   A tavalyi év egyik legnagyobb sikere volt a OnePlus 7 széria. Remek kijelző, jó üzemidő és hatalmas teljesítmény jellemezte ezeket a készülékeket. A 2020-as 8. széria hasonló nyomvonalon indult el, csak éppen még jobb tulajdonságokkal és még magasabb árral, azonban a Pro változattal ellentétben a sima OnePlus 8-nál valami félresiklott.

   A telefon már külsőre sem igazán tér el a OnePlus 7 Pro-tól, hiszen az 5G felirat menő, de sajnos a világ legnagyobb részén ez a szolgáltatás csupán a jövő zenéje. Cserébe az előlapon ott egy lyuk ami alapból nem zavaró, de a 7 Pro pop-up rendszeréhez képest kicsit sem elegáns, pláne ha hozzávesszük, hogy a szelfi kamera lényegében ugyanaz a 16 megapixeles egység, tehát bőven elfért volna újra egy felugró modulban. Az előlapon sajnos a képernyő is spórolásszagú, hiszen bár a 90 hz maradt, a felbontás most már csupán FullHD+ ami így közel sem olyan piacvezető minőségű, mint az előd esetén.

  Belül persze a 8 jobb mint a 7 Pro, hiszen a Snapdragon 865 értelemszerűen legyűri a 855-öt, de a két lapka közti különbség 1-2 évig még biztos, hogy nem lesz szembetűnő, hiszen mindkettő képes a legdurvább appokat is gond nélkül futtatni. RAM-ban szintén jobb elvileg a 8-as, hiszen az nevéhez méltó módon 8gigával nyit, az előd 6GB-jával szemben, azonban mindkét típusnak 12/256 GB a csúcs kiszerelése UFS 3.0-ás tárhellyel, és akkumulátorban is csak 300 mAh a különbség a 8 javára.

   A legnagyobb csalódás azonban a hátsó kamerarendszer. A 3 szenzorból ugyanis 2 kapásból egyezik, így se normál, se ultraszéles látószög mellett nem készülhetnek sokkal jobb képek mint tavaly, pedig már a OnePlus7 Pro sem tartozott a legjobb fotós telefonok közé a legtöbb tesztelő szerint. A 48 és a 16 megapixeles egységek maradtak, azonban egy érthetetlen döntés okán a 2,4-szeres, de 3-szorosnak hazudott optikai zoomra képes 8 megapixeles optikai stabilizátorral szerelt kamera ki lett hagyva és helyére a híresen hasznavehetetlen, minden 2. középkategóriás telefonba beletuszkolt 2 megapixeles makró került. Így két legyet ütöttek egy csapásra a negatív értelemben, hiszen az optikai zoom és a telefotó mélységérzékelésben játszott szerepe is hiányzik, ami ugyebár két egyáltalán nem fölösleges funkció.

  Összességében a OnePlus 8 nem lenne kirívóan rossz telefon, azonban az, hogy sok tekintetben kevesebbre képes mint elődje, ráadásul magasabb áron, gyakorlatilag ajánlhatatlanná teszi, és megelőlegezi, hogy a típus a méltán elfeledett telefonok közé fog kerülni belátható időn belül.

 

Szólj hozzá

Vélemény OnePlus