2020. máj 18.

Kamerás téren próbál maradandót alkotni az új csúcs Xperia

írta: 1nsanat1
Kamerás téren próbál maradandót alkotni az új csúcs Xperia

Az előd nem remekelt ilyen téren, de nem érdemes ez alapján ítélni

hero_sp.jpg

   Legyen az ember profi fotós, vagy egyszerű tizenéves, aki éppen csak ismerkedik a fényképezéssel, egy biztos: ha a fotózás szóba kerül a Sony márkanév mindenképpen felvetődik és nem elrettentő példaként. Nos telefonos téren ez sajnos már nem mondható el. A cég elmúl pár évben megalkotott telefonjai ugyanis kifejezetten túl voltak árazva és több területen is elmaradtak a konkurenciától. Abszurd módon a mobilfotós listák vezetői és sereghajtói egyszerre voltak, ugyanis 40 megapixeles szenzorukkal a Huawei már  a szlogen megjelenése előtt újra írta a mobilfotózás szabályait és jelen pillanatban is egy Sony által gyártott fő kamerával felszerelt telefon(ez már egy újabb, 50 megapixeles egység), a P40 Pro uralja a Dxomark listáját. Azonban a Sony telefonok valamiért kimaradtak a jóból és aprócska, 12 megapixeles szenzorokkal és rosszul megírt szoftverekkel pozícionálták be magukat a mobilfotózás alsó végére a flagship territóriumban. 

    Ennek a kínos hagyománynak ugyanis vége lehet, ugyanis az előzetes tesztek és a Sony reklámfilmjei alapján a "Mark II" parádés képességű fotós mobil lehet. Persze a nulláról nehéz nagyot ugrani, így a Sony nem kívánja hirtelen összemérni erejét állóképek tekintetében a Huaweiel és videózásban sem próbálják lenyomni az iPhoneokat, hanem egy olyan területre fókuszálnak, ahol a legtöbb telefon elvérzik, ez pedig a mozgó fotózás.

    Mindenkivel megeshetett már, hogy egy  szökkenő madarat, esetleg a fejét ide-oda mozgató kutyáját akarta lencsevégre kapni, azonban a végeredmény nevetséges lett, hiszen a kép fő témája egybefüggő homállyá vált, viszont a mögötte lévő mozdulatlan felület élesen maradt, vagy esetleg egy sporteseményen kellett volna elkapni a győztest, amint örül a díjnak, viszont otthon a kész képet látva már csak szomorúság maradt. A Sony ismeri ezt a problémát és a legtöbb gyártóval ellentétben úgy tűnik ezt próbálja kijavítani két apró trükkel. Egyik a szabályozható záridő, amivel akár 20 fps-es fényképezés is elérhető(ez majdhogynem a filmezéshez szükséges 24 fps-es érték), a másik pedig az élő szem autofókusz aminek a segítségével a telefon képes bármilyen élőlény(na jó, valójában "csak" bármilyen humanoid vagy emlősállat) szemét lekövetni valós időben így tartva őt állandó fókuszban.

   Ez a két fejlesztés tehát nem garantálja, hogy az 5 kilométerre lévő mezőn mászkáló pocok nemét megállapítsd, mint a P40 Proval és az előzetes képek alapján a Samsung flagshipek remek dinamikatartománya sem lesz jellemző a Sony Xperia 1 II-re, azonban  az átlag, állvánnyal, gimbalal és egyéb stabilizáló eszközökkel nem rendelkező embernek sokkal hasznosabb lehet az, hogy a telefonjuk minden helyzetben, akár mozgás közben is jó eredményt produkál anélkül, hogy előtte fél percig a fókuszt kellene állítgatni.

Szólj hozzá