2020. máj 25.

Teszt: LG G8X

írta: 1nsanat1
Teszt: LG G8X

Hajlítható telefon olcsóbban

0b_jpg5514c712-5f73-4fc5-9b08-210a38a83a59defaulth.jpg

   A telefongyártók nagyja, akárcsak bármilyen műszaki cikk készítői két jól működő utat választhatnak. Vagy a meglévő technológiákat csiszolgatva egy kissé konzervatívabb, de remek dolgot gyártanak, vagy új utakra lépnek és forradalmi konstrukciót létrehozva hódítják meg a piacot. A két út bár látszólag kizárja egymást, néha mégis kereszteződhet és erre pályázott az LG is a G8X megalkotásakor, hiszen egy maximálisan hagyományosnak nevezhető telefont láttak el egy addig sosem látott kiegészítővel. A kérdés csak az volt, hogy a két radikálisan eltérő koncepció hibridje egy remek keverék vagy haszontalan fércmű lesz.  

Külső:

  A G8X a külsejét tekintve két részre bontható. A Dual Screen tok nélkül egy gyönyörű telefonról van szó vékony kávákkal és apró vízcseppnotchal enyhe lekerekítésekkel a széleken. Színváltozatok terén mondjuk nincs sok variáció, egész pontosan minden ilyen típusú készülék elegáns kékesfekete színben pompázik. A hátlap éke azonban nem a színe, hanem a mára már kihalófélben lévő kameraelrendezés, hiszen a középen elhelyezkedő "kamerasziget" teljesen belesimul a hátlapba, ami nagyon letisztult megjelenést ad. A telefon egyébként nem túl méretes, az átlagos 6,4"-os telefonoknál semmivel sem nagyobb(159,3x75,8x8,4mm), és kevesebb mint 200 grammot nyom(192g).

   Másrészt viszont ott a telefon védjegyének számító extra képernyőt magába foglaló tok, ami bár szép bőrhatású felülettel bír a hátoldalán, a hatalmas kivágása furcsán néz ki, elől pedig kifejezetten sérülékenynek tűnő(egyébként nem az) és fényes felületű üveglap található. Ráadásul ha fölhelyezzük a telefonra annak mérete jelentősen megnő, bár ebből csak a vastagsága lesz az ami zavaróvá teszi kicsit a használatot. Szerencsére a tok leszedhető bármikor, és a szokatlan megjelenése miatt sok esetben még kifejezetten menőnek is hat, de az azért biztos, hogy meg lehetett volna oldani ezt szebben is. 

Minőség:

   Az LG híres arról, hogy telefonjai minőségén nem spórol sokat, és ezt hivatalos tanúsítványokkal is igazolja minden esetben. A G8X-nél ez egy IP68 és egy MIL-STD-810G plecsnit jelent, ami azt jelenti, hogy a víz, a por, az extrém hőmérséklet és az enyhébb esések sem tesznek kárt a telefon belsejében. Persze ez nem jelenti azt, hogy az elő vagy hátlapi üveg ne tudna betörni, vagy az alumínium szegély ne hajolhatna el, azonban az elől lévő Gorilla Glass 6 és a hátlapi Gorilla Glass 5 valamennyi biztonságot így is ad. A tok persze itt is kicsit más tészta, hiszen ez főként műanyagból áll, azonban ez felfogható plusz védelemként is, ugyanis majdnem olyan védelmet ad a telefonnak mint egy ütésálló tok és a zsanér pedig az erősebb hajlításokat is gond nélkül kiállja. Az extra képernyő természetesen itt sem sérthetetlen, de ez nem is elvárható.

Képernyő:

   Ahogy az már korábban említve lett, a G8X nem egy hanem két, sőt inkább három kijelzővel rendelkezik. Adva van egy FullHD+ felbontású minőségi OLED panel a készülék elején, amire panasz aligha lehet a 3K vagy 4K felbontás hiánya pedig abszolút megérthető az üzemidő javítása miatt, mellé társul még egy pontosan ilyen panel a kihajtható tok belsejébe, illetve egy aprócska megjelenítő a külső részre, hogy becsukott tok esetén is legyen Always On Display funkció. Ez így bizony elég masszív felhozatal, panasz nem is igazán lehet rá, hiszen magas maximális fényerőt és kellemes színeket biztosít minden napszakban a két fő kijelző, a legkisebb pedig csak az időt és az értesítéseket mutatja, így komoly elvárás nem lehet vele szemben. Egyetlen negatívum talán, hogy a testreszabható AoD a tokkal a telefonon nem megoldható, de ez nagyon apró probléma.

Hangzás:

   Ha van igazi erőssége az LG mobiloknak, akkor az a hangzás. Itt sincs ez másképp, hiszen a G8X jól működő sztereó hangszórókat kapott korrekt, bár nem világrekorder hangzással, azonban hála a jack csatlakozónak és a dedikált audio chipnek, valamint a beállításokban található hangszínszabályzónak bármilyen vezetékes vagy bluetooth(Meridian-os LG bluetooth hangszórókra ez hatványozottan igaz) eszközzel használva piacvezető minőséget garantál. Kinyitott állapotban, kézben vagy asztalon "laptopként" használva a hangszóró egyébként remekül funkcionál, a mindennapi háttérzajokat könnyedén felülmúlja, és max hangerőn is tiszta, bár egy iPhone 11 Pro-hoz képest kicsit tompább hangzást ad, de így is megérdemli a maximális pontot a fent felsorolt okok miatt.

Teljesítmény:

   Bár a telefont hajtó Snapdragon 855 és a 6GB RAM tisztán megmutatja, hogy egy tavalyi flagshipről van szó, nem szabad egyből temetni a készüléket, hiszen idén is remekül teljesít ez a kombináció, a 128 GB tárhely pedig az idei telefonoknál is elfogadott, szóval ilyen téren sincs gond a telefonnal. Természetesen lehetett volna erősebb is a készülék, hiszen a Dual Screen miatt a multitasking a lételeme, amihez 2 év múlva nem biztos, hogy ez a RAM mennyiség minden esetben elegendő lesz, de az biztos, hogy a chip nem mond majd csődöt. A jelenben élve pedig kijelenthető, hogy bár nem egy Antutu rekorder a G8X, gond nélkül futtat bármilyen játékot és a teszt alatt még egy apró mikrolaggot sem tudtam kicsikarni belőle.

Szoftver:

   Ezen a téren az LG sosem remekelt azonban tavaly úgy néz ki megpróbáltak javítani a hibáikon és sikerült is. A G8X viszonylag átlátható menüvel rendelkezik, amiből csak kevés funkció hiányzik, egy frissítésnek hála pedig a Samsunghoz és a Huaweihez hasonlóan asztali módot is kapott, így egy megjelenítő(pl egy régi laptop) segítségével akár számítógépként is használható, de persze ez még elmarad a két piacvezető telefongyártó megoldásától. Szerencsére a dupla kijelző által nyújtott nehézségek nagyját is sikerült megoldani és kifejezetten sok funkciót zsúfoltak a telefonba, ami ezt ki is használja, ezek többsége pedig remekül működik, de azért egy-két esetben érződik, hogy ez a tok egy utólagos megoldás és inkább hat kiegészítőnek mint a telefon szerves részének. Összegezve tehát a G8X szoftveresen egy remek cél felé halad egy remek úton, de még a Dual Screen teljes optimalizálásáig meg kell jelennie 1-2 ilyen telefonnak, ami nem nagy hiba, hiszen a méltán híres Galaxy Note széria S-Penje sem tudott minden funkciót az első pár generációban.

Akkumulátor:

   A 4000 mAh-es akkumulátorok 2019-ben és 2020-ban abszolút nem számítanak kimagaslónak, de rossznak sem. A G8X pedig pontosan ilyet kapott, azonban ehhez egy remek optimalizációt is "csomagolt" az LG így a telefon kimagasló üzemidőt produkál és legtöbb riválisát messze lehagyja...Tok nélkül. A Dual Screen felpattintása után persze megváltozik ez a helyzet és lerövidül a kijelzőidő elég jelentősen, de még így is bőven kitart egy napig a telep. Merülés után szintén nem kell félni, hiszen a telefon vezetékesen 21 vezeték nélkül pedig 9W-al tölthető, ami az USB-C csatlakozón keresztül hamar teletölti a telefont. 

Kamera:

   Ha az LG tett lépéseket a spórolás felé akkor a G8X esetében a kameránál jutott a legmesszebb, ugyanis itt nem beszélhetünk piacvezető megoldásokról. Bár a 32 megapixeles f/1.9-es szelfikamera hozza az elvárhatót és remekül idomul a 2019-es, 2020-as divatokhoz, történelmet abszolút nem ír és vitathatatlanul szép fotóinál azért már jobbakat is láttunk, persze a középkategóriát még így is messze felülmúlja, leginkább úgy lehetne megfogalmazni, hogy belesimul az árszegmens nagy átlagába mind fotók mind videók terén.

  Ha hátlapon már érdekesebb a helyzet, hiszen dizájn szempontjából hiába zseniális a hátlapba simuló kamerák ötlete, ez bizony azzal jár, hogy ezek a szenzorok nem éppen a leghatalmasabbak a piacon ráadásul a számuk sem túl nagy, mindössze kettő van belőlük ami egy flagship esetében már kevésnek számít. Szerencsére az f/1.8-as 12 megapixeles fő szenzorral semmi komoly baj nincs, bár néha kicsit fakó képeket készít, de cserébe optikai stabilizátorral is rendelkezik ami egy jó pont és a mindennapi fotózásra bőven elégséges, azonban a hasonló nyitóárral rendelkező P30 vagy S10e fő szenzora vitathatatlanul felülmúlja. A második és utolsó kamera egy 13 megapixeles f/2.4-es ultraszéles látószögű egység, ami nappal jól végzi a dolgát azonban este elvérzik, de mentségére legyen mondva, hogy látószög terén csak a Samsung veszi fel vele a versenyt, viszont az LG szoftvere jobban kezeli a kép szélein keletkező torzulást így mondhatni egálban van a riválisaival.

  Videózás terén hasonló a helyzet, a 4K elől és hátul is adott(elől csak 30fps-el míg hátul akár 60-al is), azonban korszakalkotó eredményre nem szabad számítani. A hátrányok legnagyobbika azonban könnyen kikövetkeztethető. A telefotó kamera hiánya ugyanis egyrészt teljesen használhatatlanná teszi a zoomolást(a 12 megapixeles képekbe belenagyítani nem túl okos dolog), ráadásul portré módban is komoly nehézségekkel szembesíti a készülék szoftverét, ami gyakran nehezen tesz különbséget a kép rétegei közt.

  Bár ez az összegzés kifejezetten negatívnak tűnhet, a G8X abszolút nem hervasztó kamerák terén, csupán az erős konkurenciával összevetve nem igazán tud felmutatni kiemelkedő pozitívumot az okosan megalkotott professzionális fotómódon kívül, amit azonban kevesen fognak használni, hiszen aki  ebben a módban fotóz az inkább egy direkt fotózásra kitalált telefont részesít előnyben. 

Extra funkciók:

   A Vezeték nélküli töltés, audio chip, jack csatlakozó, bővíthetőség, kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó, jól működő arcfelismerés. Igazából fölösleges lenne részletezni az LG G8X remek funkcióit és kiegészítőit, mivel tengernyi van belőlük. A fő különlegességet azonban érdemes bemutatni ez pedig a másodlagos kijelzőt is magába foglaló tok. Ez az okos kis kütyü lényegében elhozta az olcsóbb flagshipek kategóriájába is a Galaxy Fold szinte minden előnyét, annak hátrányai nélkül. tartalomfogyasztáshoz jó, hiszen támaszként használható. Játékhoz ideális, hiszen az LG többféle kontrollert is mellékelt a telefonba, így versenyzős játékokhoz kormány, ügyességi játékokhoz klasszikus kontroller, FPS játékokhoz pedig különösen kényelmes helyre tett ravasz gomb áll rendelkezésre a kézben fogott kijelzőn, míg a fenti kijelzőn kizárólag a játék látható maga, amiből így az ujjak egy millimétert sem takarnak ki. Gépeléshez megint csak remek kiegészítő ez a megoldás, hiszen billentyűzetként is funkcionálhat. Egy szó mint száz, ha van az extra funkciók terén verhetetlen telefon akkor az a G8X

Ár/Érték arány:

   Vannak olyan telefonok, amik szinte minden téren tökéletesen teljesítenek, de mégsem ajánlhatók feltétel nélkül, az árcédula miatt. Nos ez a készülék is ilyen. A készülék ára ugyanis elég radikálisan változik az interneten 200 és 300.000 forint közt, az kijelenthető, hogy nem mindegyik ajánlat éri meg. 200.000 forint környékén bizony egy jó vétel, remek tulajdonságokkal, bár egy bezuhant árú P30 Pro azért még így is komoly konkurencia számára, hiszen szinte minden téren jobban teljesít, de persze teljesen más célra lett tervezve. Ha azonban a gyakoribb 250.000 forintos ár felett kínálja egy bolt a G8X-et akkor sajnos kerülendő vétel, mivel ennyiért már a picit erősebb V50 is megszerezhető szolgáltatóktól, ami ugyanúgy egy dupla kijelzős LG telefon, csak éppen kamerák és kijelző terén egyértelműen erősebb specifikációkkal és 5G-vel.

Külső: 8/10

Minőség: 10/10 

Képernyő: 9/10 

Hangzás: 10/10 

Teljesítmény: 8/10

Szoftver: 8/10 

Akkumulátor: 8/10 

Kamera: 7/10 

Extra funkciók: 10/10 

Ár/Érték arány: 7/10

Összesítve:85/100

Ajánlott megvenni!

Szólj hozzá

LG Teszt Flagship