2020. jún 14.

Teszt: Huawei Y6p

írta: 1nsanat1
Teszt: Huawei Y6p

Kitartó és pénztárcabarát

huawei-y6p-kv.jpg

 

   A Huawei belépő szintű, Y szériás telefonjainál jellemzően pici a különbség az 5 és a 6 közt. Tavaly ez a különbség mindössze a nagyobb méret és a nagyobb tárhely volt, így nem igazán lehetett hibátlan és jó ár-érték arányú telefonnak nevezni. Idén azonban a  kínai gyártó radikális változtatásokat eszközölt így elérve, hogy az Y6p-nek köze sincs az Y6(2019) és az Y5p készülékekhez, szinte semmilyen téren. 

Külső:

  Ha létezik tipikus 2019-es, belépő-középkategóriás telefonkinézet, akkor az pontosan egyezik az Y6p megjelenésével. Ezzel persze nincs semmi baj, a vékony kávák, a vízcsepp notch illetve a fényt megtörve visszaverő hátlap mind-mind kifejezetten vonzó tud lenni, a viszonylag letisztult kamerasziget pedig szintén pozitívumnak számít a hivalkodásra nem vágyó vásárlók körében.

   Lehangolónak az sem nevezhető, hogy a telefon 3 színben érhető el, hiszen mindegyik variáns kifejezetten vonzó. A fekete a szimpla eleganciát hozza, a lila remek választás lehet a nőknek, a smaragdzöld változat pedig azoknak lehet vonzó, akiknek már elegük van a fekete, szürke illetve kék telefonok tömegéből és kicsit ki szeretnének tűnni.

   Persze vannak szebb készülékek és közelről meglátszik az Y6p-n, hogy nem egy csúcskészülék, de nagy rosszindulat kellene ahhoz, hogy bárki letagadja, hogy a készülék kifejezetten szép.

Minőség:

   Az Y6p nem tartogat túl sok meglepetést azoknak, akik korábban már találkoztak olcsó Huawei készülékekkel. A váratlan dolgok hiánya persze nem feltétlenül gond, hiszen jelen esetben remekül összeszerelt, de műanyag készülékházat jelent, ami semmiféle IP tanúsítvánnyal nem rendelkezik. Szerencsére az anyaghasználaton történő spórolás csak mérsékelt, hiszen a telefon nem recseg, a hátlap nem nyomódik be és kézben fogva kifejezetten masszívnak hat(alig nagyobb mint a tavalyi Y6(2019) ennek ellenére 35 grammal nehezebb, ami a prémium érzetet erősíti), így panasza nem igazán lehet rá az embernek.

   Természetesen tökéletességről itt sem lehet szó, hiszen láttunk már több hasonló árazású telefont, aminek legalább a hátlapja üveg volt, esetleg a kerete fém.

Képernyő:

   A jó belépő szintű telefonok egyik sajátossága, hogy ott spórolnak, ahol az a legkevésbé látszik: a kijelző felbontásán. Azonban jelen esetben mégsem sikerült tökéletesen ez a recept. Az Y6p ugyanis egy viszonylag nagy 6,3" képátlójú panelt kapott, aminél már nagyon enyhén, de érezhető, hogy FullHD helyett csak HD felbontással állunk szemben. Ez a gyengeség természetesen kompenzálható, és a készülék meg is próbálja ezt, azonban a fényerő és a betekintési szögek sem igazán kiemelkedőek, így a típus bár ilyen téren is jobb mint az elődje, maximum korrektnek mondható ha a konkurenciával összevetjük.

Hangzás:

   Belépő szintű telefon még nem nagyon kapott sztereó hangzást és ezen az Y6p sem próbál változtatni. Ennek ellenére egy korrekt hangzással szembesülhet, aki mondjuk filmet kezd nézni a készüléken. A Huaweitől megszokott módon itt is jobbak a magas hangok, de félni nem kell, a picike hangszóró nem túl csipogós torzítás pedig egyáltalán nem jellemzi.

Teljesítmény:

   Az Y6p egyértelműen legnagyobb gyengesége a gyengécske lapkakészlet. A Helio P22 bár messze erősebb, mint a tavalyi Y6 A22-es chipje még így is messze elmarad a Huawei saját gyártású Kirin 710-esétől, amivel már nem egy, éppen, hogy drágább telefon fel van szerelve, ez pedig sajnos komoly hiba. Természetesen belépő szintről van szó, így mondhatjuk, hogy elégséges a 95.000-es Antutu pontszám is, azonban érdemes azzal számolni, hogy ekkora erő 2-3 év múlva már menthetetlenül kevés lesz. 

   Szerencsére a telefon elég szépen lett optimalizálva, így a mindennapokban ritkán fordul elő a megakadás, és a legtöbb játék gond nélkül fut, sőt kisebb alkalmazások esetén a multitasking is egész jó működik, annak ellenére is, hogy a RAM csupán 3GB. Szerencsére a gyártó a tárhely tekintetében adakozóbb volt, így abból 64GB áll rendelkezésre, ami a mindennapi használatra garantáltan elég, hiszen HD felbontás fölötti filmeket értelmetlen feltölteni a telefonra.

Szoftver:

   Senki sem fog szerintem meglepődni, hogy az Y6p a Huawei összes új készülékéhez hasonlóan nem rendelkezik Google szoláltatásokkal. Ez sajnos rá is nyomja a bélyegét a telefon szoftveres minőségére, ami a korlátozások nélkül egy remekül optimalizált, sokoldalú rendszer lenne, így azonban sokaknak lehet riasztó, hiszen a belépő és középkategória határán mozgó telefonok vásárlói jellemzően nem kívánnak hosszadalmasan foglalkozni a jól megszokott applikációk alternatíváinak felkutatásával.

Akkumulátor:

   Az átlagos felhasználó egy telefontól nem pont azt várja el, amit a reklámok mutatnak. Nem akar mindennél fényesebb OLED kijelzőt, nem igényli a sok százezer pontos Antutu eredményeket, de akár még a több kameráról is lemondana a jó üzemidő érdekében. A Huawei úgy látszik tudja ezt és ha valamin, akkor az akkumulátoron nem spóroltak. A készülék ugyanis kereken 5000 mAh kapacitással büszkélkedhet, ami az esetek jó részében 2 napos üzemidőt garantál normál használat mellett, ami remek érték és hasonló áron egyedül a Redmi 8 mutat föl ilyen képességeket. Természetesen a telefonból még több üzemidőt hozhatna ki egy AMOLED kijelző vagy egy 7nm-es chip, de még a Huawei legszigorúbb kritizálói sem hiszem, hogy bármi rosszat tudnának mondani az Y6p ezen tulajdonságára.

Kamera:

   Mint a legtöbb modern telefon az Y6p is több kamerával rendelkezik, ráadásul nem is menthetetlenül gyengékkel. A telefon elején a vízcseppnotchban lévő 8 megapixeles szelfi kamera nem váltja meg a világot, de insta és facebook kompatibilis képeket azért tud készíteni, azonban ahogy az sejthető a lényeg a hátlapon van.

   Itt ugyanis egy régi és sok telefonban használt 13 megapixeles fő egység van, ami nappal kielégítő teljesítményre képes és csak éjszaka vérzik el, ráadásul videós téren sem tartozik a legrosszabbak közé, pláne az árához képest. A  visszafogott  fő kamerából sejthető, hogy a többi sem túl combos, az 5 megapixeles ultraszéles szenzor kifejezetten gyengének hat papíron és sajnos a való életben sem nyújt kielégítő eredményt, de alábecsülni nem szabad, ugyanis ebben az árszegmensben nem túl gyakori egy ilyen kamera. A mélységszenzor a maga 2 megapixeles felbontásával annál inkább gyakran látott vendég a belépő szinten. Szerencsére sok készülékkel ellentétben itt nem csak díszként van jelen, valóban jó munkát végez portrék esetén, bár legnagyobb hasznát kétségkívül emberek fotózásánál vesszük, ugyanis a tárgyak körvonalát jóval gyengébb hatásfokkal ismeri fel.

Extra funkciók:

   Az Y6p sajnos nem bővelkedik annyira a funkciókban mint néhány Redmi telefon hasonló áron. Nincs infra, USB-C, viszont a jack, NFC és a bővíthetőség is adott, a hatalmas telepnek köszönhetően pedig a telefon powerbank üzemmódot is kapott így az ismerőseink szerényebb akkumulátoros mobilja gond nélkül tölthető a készülékről, de persze megfelelő kábellel bármi más is, például egy vezeték nélküli fülhallgató, ami bizony hasznos és sajnos ritkán látott funkció az alsóbb kategóriákban.

Ár/Érték arány:

   A Huawei sajnos 1-2 éve feladta, hogy a legolcsóbb gyártók közt foglaljon helyet és néha kifejezetten rossz ár-érték arányú típusokat is piacra tudnak dobni, azonban az Y5p-vel, a kistesóval szemben az Y6p remekel ilyen téren. Fő vetélytársának talán a Redmi 8 nevezhető, aminél viszont kamerák terén jobb, ráadásul könnyebben összetéveszthető egy drágább telefonnal ami manapság sokaknál fontos szempont, így néhány szempontból még jobb választás is lehet. Mindent összevetve tehát egy remek ár-érték arányú telefonról beszélhetünk, ami Google szolgáltatásokkal és esetleg egy Kirin 710-el felszerelve akár 5000 forinttal drágábban is remek vétel lehetne, de így, MediaTek chippel is bőven jó vétel az átlagos 55.000 forintos áron, ami várhatóan 1-2 hónap után alaposan bezuhan majd.

 

 

Külső: 8/10

Minőség: 8/10 

Képernyő: 7/10 

Hangzás: 8/10 

Teljesítmény: 6/10

Szoftver: 7/10 

Akkumulátor: 10/10 

Kamera: 8/10 

Extra funkciók: 8/10 

Ár/Érték arány: 9/10

Összesítve:79/100

Korrekt vétel!

Szólj hozzá

Teszt Huawei Budget