2020. júl 08.

Mi lesz veled Xperia?

írta: 1nsanat1
Mi lesz veled Xperia?

Folytatódik a Sony lejtmenete, vagy idén minden más lesz?

sony-xperia-1-ii-pro-header.jpg

   A Sony a japán ipar egyik ékköve. A hatalmas cég csúcsminőségű műszaki cikkek ezreit dobta és dobja piacra még ma is és akárcsak az LG vagy a Samsung, a telefonos piacon is maradandót kíván alkotni. Az utóbbi években azonban egyre messzebb kerültek céljuktól, ugyanis az egykor közkedvelt Xperiák évről évre túlárazott középszerű készülékekké silányultak követhetetlen és zavaró elnevezésekkel.

   A  lejtmenetet a tavalyi évben kiadott készülékekkel próbálták megállítani, ami részben sikerült is, hiszen a különleges, 21:9-es képarányú és így meglepően keskeny és könnyen fogható telefonok nem lettek rosszak, de sajnos a konkurenciától néhány tekintetben elmaradtak, és nem volt valódi érv, hogy miért is vegyen valaki egy Xperiát egy Galaxy vagy egy iPhone helyett. A Sony azonban kitartó cégnek tűnik, ugyanis az Xperia 1,5 illetve 10 készülékek felemás fogadtatását nem kudarcként értékelték, hanem részleges sikerként, hiszen ha a vásárlókat nem is győzték meg maradéktalanul, elég sok tech influencer tekintetét irányították rá  hosszúkás és kifejezetten stílusos telefonjaikra, ezért idén az Xperiák hasonló koncepció alapján, de rengeteg optimalizálással és ráncfelvarrással érkeztek meg. Nézzük is meg, hogy a specifikációk, az eddigi  tesztek és a piac jelen állása alapján van-e esélyük visszanyerni a Sony mobilok hírnevét, vagy a japán cég idén sem kerülheti el a további visszaesést.

image_750x_5e4eb98f9b9fa.jpg

   A Sony legolcsóbb 2020-as telefonja az Xperia L4 lett. A spórolás első látásra nem is igazán tűnik fel a telefonon, ugyanis ez a készülék is megkapta a 21:9-es képarányt és a Sonytól idegen módon egy kis vízcseppnotch is feltűnik az előlapon. Sajnos azonban a Sony fukarsága hamar kiderül, hiszen a telefon még az USA-ban is 200 dollár felett mozog kicsivel, hazánkban pedig 75.000 forint körüli összeget kérnek el érte, viszont maga a telefon nagyon lemarad a konkurenciától. A mozizásra elvileg ideális kijelző csupán HD+ felbontással, IPS technológiával és középszerű fényerővel rendelkezik.

  Belül sem jobb a helyzet, a 64GB tárhely még megfelelő, azonban a 3GB RAM, a nem túl combos, de sokat fogyasztó Helio P22 chip és a kategória átlagától lemaradó 3580 mAh-es telep(bár ez USC-C-s gyorstöltést kapott, ami pozitívum)  összességében garantálja, hogy az egyébként szoftveresen remekül megtámogatott 3 hátlapi kamera ne tudja felemelni a telefont az árukat megérő telefonok világába.

   Sajnos összességében az L4 egy kifejezetten túlárazott készülék, pedig alapvető gond nem lenne vele, 55.000 forint környékén méltó ellenfél lehetne, a többi cég belépő kategóriás telefonfelhozatalának.

 

sony.jpg

   Az elrontott belépőkategóriás telefon természetesen nem feltétlenül végzetes az eladásokra nézve, hiszen sokan inkább 100-150.000 forintos áron keresnek egy minőségibb, tovább kitartó készüléket. Nekik is kínál opciót a Sony, méghozzá nem is rosszat. Az Xperia 10 II ugyanis a sikertelen előd, az Xperie 10-el ellentétben remek telefon lett. A nagyjából 130.000 forintos telefon leggyengébb pontjának talán a chipje számít, a Snapdragon 665, ami bár nem modern chip, Antutun még mindig 190.000 pont fölött teljesít, aminek valljuk be, a hasonló áron nyitó Galaxy A51 örülne. A 4/128GB-os kiszerelés szintén nem számít rekordnak, de szégyenkeznie sem kell a készülék alkotóinak miatta, ahogy a 18 W-al tölthető 3600 mAh-es telep is megfelelőnek mondható a kategóriában.

   Az átlagos tulajdonságok mellé azonban kimagasló tulajdonságok is belefértek az amúgy kompakt telefonba. Ezek egyike már szemből is látszik, ugyanis a Sony úgy döntött, hogy ennyi pénzért bizony már alap a FullHD+ felbontású OLED panel, ami garantálja, hogy a 21:9-es képarányú kijelző valóban alkalmas legyen filmezésre. A telefon ráadásul nem csak a filmek fogyasztására kitűnő, de azok készítésében sem vérezne el, mivel árához képest elég erős kamerákkal büszkélkedhet az új Xperia.

   Az előlapon egy teljesen korrekt 8 megapixeles szenzort kapunk, ami bár megapixelszámban nem ér fel a konkurenciához, tudásban megközelíti azt. A hátlapi kamerasziget ennél nem egy fokkal jobb. Itt ugyanis egy jól vizsgázó 12 megapixeles főegység mellé egy 8 megapixeles ultraszéles, és az  árkategóriában egyedülálló 8 megapixeles telefotó kamera társul. Utóbbi gond nélkül kiváltja az idei  középkategóriás mobilokra kötelező jelleggel ráerőszakolt 2 vagy 5 megapixeles mélység és makrómodulokat, de persze azoknál sokkalta jobb minőségben.

   A hab a tortán, hogy a készülék ráadásként üveg hátlappal rendelkezik, és a Gorilla Glass 6-os(közép kategóriában egyedülálló) szendvics összeszerelési minősége olyan szintű, hogy kiérdemelte az IP68-as plecsnit is, ami szintén nem fordult elő már évek óta ilyen árkategóriában a strapatelefonokon kívül.

   Ezek után sejthető, hogy a "Megéri-e megvenni?" csak költői kérdés lehet, hiszen ilyen áron maximum egy bezuhant árú tavalyi készülék múlhatja felül az Xperia 10 II-t.

xperia-1-2_w791_h635.jpg

   Az Xperia 10 család új tagja azonban bizonyosan nem fog mindenkinek megfelelni korlátozott processzorteljesítménye okán, vagy éppen az érezhetően nem csúcskategóriás kamerateljesítménye miatt. Szerencsére idén a Sony nekik is kedvezett méghozzá az ígéretes, de apróbb, azonban annál zavaróbb hibái miatt sikeressé nem váló Xperia 1 utódjával, amibe a japán gyártó érezhetően minden tudását belefektette.

  Röviden úgy lehetne jellemezni az Xperia 1 II-t, hogy megvan benne minden, amit egy felhasználó kívánhat. Az erejéről egy Snapdragon 865 gondoskodik, amit egy 4000 mAh-es, gyorstöltést, és vezeték nélküli töltést egyaránt támogató akkumulátor lát el. A telep ezen felül még egy 6,5"-os, 21:9-es, 4K felbontású kijelzőt is ellát, ami bár nem képes 90, vagy 120 hz-re,de telefonon még sosem látott élességet garantál a felbontásának hála.

   Érdekes módon az Xperia 1 II  egyik fő gyengesége és erőssége is a kamera. A szelfikamera ugyanis meglepően szerény teljesítményt nyújt 8 megapixeles felbontásával. Dinamikatartomány, színkezelés és a kép rétegeinek elválasztása terén sem remekel. Szerepe olyannyira másodlagos, hogy csak a gyengécske gyári appból érhető el, az előre telepített és méltán elismert Photography Pro applikációban nincs is opció a használatára. Tegyük hozzá, nem is igazán kell, hiszen amit a Sony a hátlapon alkotott az bőven kárpótolhat bárkit. A specifikációk alapján nem kifejezetten erős( 3db 12 megapixeles széles,ultraszéles,3x-os telefotó kamera+ 1 ToF szenzor), de a gyakorlatban remek kamerák ugyanis autofókusz tekintetében olyan magasra tette a mércét, hogy nem egy tesztelő jegyezte meg, hogy érdemesebb a szemkövető fókuszt használva a hátlapi kamerával szelfizni. Bár normál fotók terén kissé elmarad a készülék a P40 Pro-tól, azonban ha mozgó tárgyat/élőlényt kíván az ember fotózni akkor bizony ez a telefon abszolút piacvezető.

   Természetesen a készülék nem csak belül hozza a maximumot, kívül ugyanis fém keret és üveg elő és hátlap fedi vízálló kialakítással. Kézben fogva is kifejezetten prémium hatást kelt a készülék, az oldalt elhelyezett ujjlenyomatolvasó pedig sokaknak fog örömet okozni, hiszen megbízhatóbb, mint a kijelző alá épített megoldások, bár a hírek szerint a konkurens szenzorokhoz képest le van maradva pontosságban.

   Ennyi remek tulajdonság ellenére még is felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e az új csúcs Xperia, illetve, hogy lehet-e sikeres a telefon, hiszen több mint 400.000 forintos nyitóára sokakat elriaszthat.

 

   Összegezve a Sony idei termékpalettájával szerzett tapasztalatokat kijelenthető, hogy a korábban kedvelt japán cég idén igazán megpróbált könnyen felismerhető, és a riválisokhoz méltó telefonokat piacra dobni, de sajnos pont a belépő szinten bukott el ez a próbálkozás, így jó eséllyel nem kap új kihívót a Samsung és a Huawei, de talán ráébreszti a gyártót, hogy mi is lehetne a jövőbeli sikerük kulcsa.

Szólj hozzá

Sony Vélemény