2020. júl 20.

Örökölheti az S széria hibáit a Note 20 család is

írta: 1nsanat1
Örökölheti az S széria hibáit a Note 20 család is

Nem biztos, hogy megérkeznek a várt javítások


samsung_galaxy_note_20_ultra_screenshot_20200708090132_1_original_560x313_cover_1.jpg

   A Samsung idei S szériájának legerősebb képviselője, az S20 Ultra egyszerre volt remek erőfitogtatás és elhibázott koncepció. Ennek oka abban keresendő, hogy minden ámulatba ejtő tulajdonságára(120hz,108 megapixel,100x-os zoom, piacvezető teljesítmény) jutott egy azokat zárójelbe tevő hiba is, hiszen a magas képfrissítés csak FullHD felbontáson működött, ráadásul kis fényerőn a képernyő zöldülését okozta sokaknál, a 108 megapixeles fő kamera bár részletgazdag képeket produkált, botrányos fókuszképessége miatt gyengébben szerepelt mint a konkurens Xiaomi Mi 10 Pro, a P40 Pro-hoz pedig nem is igazán volt érdemes hasonlítani, a 100x-os zoom csak papíron volt erős, ugyanis ebből csak 4-szeres volt az optikai nagyítás, ami még tavaly sem számított volna rekordernek, a bivalyerős teljesítményt pedig beárnyékolta, hogy az Exynos chipes változatoktól nem volt idegen az abszurd mértékű melegedés, sőt terhelés alatt a mikrolaggolás sem.

   Ilyen komoly hibák után várható volt, hogy a Samsung lépni fog és a valódi csúcsok csúcsának számító Note szériára minden hibát kiküszöböl, ahogy azt tette tavaly és tavalyelőtt is. Bizakodásra adott okot, hogy a gyártó be is ígért javításokat a kijelzővel és a kamerával kapcsolatban, a pletykák pedig már egy 6nm-es processzorról is szóltak, a fejlődést pedig a jó előre meghirdetett emelkedő ár is alátámasztott. Azonban itt vagyunk szinte pontosan két hétre a Note 20 és a Note 20 Ultra/Pro megjelenésétől és a sorra megjelenő, egyre hitelesebb pletykák nem sok javulást ígérnek.

   Kamerák terén a hírek szerint a Note 20 az S20 szenzorait örökli meg, ami korrekt teljesítményt ígér, bár a tavalyi szinthez képest nem túl nagy előrelépést. Az erősebbik Note 20 ezzel szemben az S20 Ultra rendszerét örökli meg az információk szerint, ami előrevetíti, hogy ez a telefon sem lesz igazán alkalmas közeli témák fotózására és az elvileg javított képességek ellenére sem lesz autofókusz terén méltó ellenfele az S20-nak vagy az Xperia 1 II-nek. A 8K felvételek terén sem mesélnek javulásról, valószínűleg marad a 24 fps-es maximum sebesség, ami elmarad a OnePlus és a Xiaomi sokkal használhatóbb 30 fps-es megoldásától.

   Képernyő terén hasonló a helyzet, itt sem ígérnek sok jót a szivárogtatók. A Note 20 esetén például fel sem merül a QHD felbontás, sőt több informátor szerint a FullHD+/60hz lesz a maximális tudása a kisebbik készüléknek, amihez hasonló csalódást idén maximum a P40 panelje okozhatott. Az erősebbik modell ennél jobban áll, de rekordokra itt sem érdemes számítani. Elvileg marad a választási lehetőség a FullHD+/120hz és a QHD+/60hz közt, ami kissé elkeserítő, mivel a Samsung már az S20 széria megjelenésekor megígérte, hogy szoftveres frissítéssel hamarosan megoldja, hogy  a telefon alkalmas legyen a QHD+/120hz-re akárcsak a OnePlus 8 Pro. A zöldülésről természetesen nem igazán pletykál senki, várhatóan nyoma sem lesz a Note szériában, hiszen egy ilyen hiba megismétlése a robbanó Note 7 vagy az egy nap alatt tönkremenő Fold szintjét súrolná.

   A fent említett hibák azonban csak a jéghegy csúcsát képezik, ugyanis az S20 Ultra legnagyobb hibája maga a processzor volt, ami részben felelős volt minden más hibáért is. Szerencsére a Note 20 család iylen téren nem panaszkodhat, hiszen a hírek Snapdragon 865+-ról szólnak, amivel könnyen az egyik legerősebb idei telefon lehet...a világ egyik felén. Azonban Európában a helyzet ennél sokkal gyászosabb. A nálunk megjelenő Noteokban ugyanis minden információ szerint marad a már a sima Snapdragon 865, de terhelés közben még a 855 által is lenyomott Exynos 990, ami garantálja a rossz üzemidőt és a melegedést, ráadásul az Apple és a Huawei hamarosan debütáló 5nm-es lapkái mellett egyértelműen nevetség tárgya lesz a közel 2 éve debütált 7nm-es eljárással készült hibás konstrukció.

   Természetesen a fent ismertetett hírek közül egy, vagy több, de akár az összes is alapulhat téves információkon, azonban ha csak egy ilyen, fél év alatt könnyedén kiküszöbölhető hiba is belekerül a méregdrága Note 20 Ultrába, az komolyan megrongálhatja a rajongók által a mostanában elég sok botrányba belekeveredő cégóriásba vetett bizalmat.

 

Szólj hozzá

Samsung Hírek