2020. aug 18.

Redmi 8A VS Redmi 9A

írta: 1nsanat1
Redmi 8A VS Redmi 9A

redmi8a-vsredmi9a.jpg

 

   A mobiliparban, akárcsak minden más elektronikai cikkekkel kapcsolatos ágazatban, kötelező a fejlődés. Egy adott széria esetén a vevő jogosan várja el, hogy az egymást követő termékek közt dizájnban különbség, tudásban pedig fejlődés következzen be, ezt a szabályt pedig a telefongyártók általában be is tartják. Ezt a törvényt látszólag nagyon könnyű betartani, de vajon mi a helyzet, ha egy mobilcsalád két készülékének megjelenése közt mindössze fél év telik el, az árazáson meg nem kívánnak felfelé módosítani? A méltán híres és szeretett Redmi széria két belépő kategóriás termékének összehasonlításból kiderül. 

  A jó ár-érték arányú készülékekről ismert cég két telefonja külsőre úgy tér el egymástól, hogy mégis érezhető rajta, hogy közeli rokonok. Ez természetesen nem dicséri egyik készüléket sem, inkább a gyártó következetességéről árulkodik. A 8A még a régebbi iskola diákja, hiszen korrekt, majdhogynem kompakt méretekkel rendelkezik a 6,22"-es kijelző miatt, szimmetrikus hátlapjával és lekerekített notchos keretével kifejezetten szépnek mondható annak ellenére, hogy a kijelző alatt tekintélyes toka található a fölösleges Redmi felirattal. Ezzel szemben az utód már egy igazi phablet, nagy képernyővel, vékonyabb testtel és kávákkal,viszont  aszimmetrikus hátlappal. A korábban említett hasonlóság abból adódik, hogy a két modell kameraszigete egyaránt egy fényes és sima csíkban kapott helyet, míg a felület további része egy egyszerre kellemes, és olcsóságot sugárzó recésre csíkozott műanyag, ami megosztó lehet.

   A méreten túl akad még kívülről is feltűnő különbség a két készülék közt. A telefonok alján például jól láthatóan eltér a csatlakozó, abszurd módon nem az újabb típus javára, ugyanis míg a 8A 18W-os töltést fogadó USB-C foglalat van, addig a 9A-nak be kell érnie a minden szempontból gyengébb és csak 10W-ot elbíró micro USB-vel. A kamerák is eltérnek, bár ez szabad szemmel nem igazán vehető észre és be kell vallani a 9A-nak addig van szerencséje, amíg a vásárló elsiklik az ezen a téren jelentkező különbségek mellett. A hátlapi egységnél még az avatatlan szem örülhet is, hiszen itt a 12 megapixeles szenzort egy 13-as váltotta, azonban ez valójában visszalépés a kisebb rekeszérték miatt, így az előd érezhetően jobban muzsikál fotózás terén, de még videózásban is szebb végeredményt hoz össze a 60fps hiánya ellenére. Az szelfikameráknál pedig még durvább az eltérés, itt ugyanis még a számok sem palástolják a visszalépést, hiszen a 8 megapixel és az f/2.0 kombináció sokkal jobban hangzik mint az 5 megapixel f/2.2-es értékkel kombinálva. A gyakorlat pedig hozza  a papírformát, az 5 megapixel annyira alacsony felbontás, hogy még ideális körülmények közt is nehezére esik bármi használhatót felmutatnia, ezzel szemben a 8A képei teljesen megfelelnek a számok alapján támasztott követelményeknek.

   Természetesen a kamera még nem minden, hiszen egy telefonnak sok más alkatrésze is van. Például egy képernyő. Ezen a téren kiélezettebb verseny alig képzelhető el, hiszen mindkét panel IPS és 400nit-es fénysűrűséget tud produkálni, a felbontásuk pedig csak az eltérő képarány miatt nem azonos. Van még természetesen akkumulátor is mindkét típusban, amik között még ennyi különbség sincs, 5000 mAh a kapacitást kapunk, bármelyik telefont is válasszuk. RAM és tárhely tekintetében is azonosság figyelhető meg a legkisebb kiszerelések esetén(2/32GB), a gond csupán, hogy a 8A feltornázható 4/64GB-ig kis ráfizetéssel, a 9A viszont nem kapható más változatban ami 2020-ban már elég megkérdőjelezhető döntés, pláne, hogy a frissebb, MIUI 12-es rendszer még inkább igényelné a 64GB helyet, mint az előd MIUI 11-e.

    Ha eddig túl kevés embert riasztott volna el a vásárlástól a Redmi 9A specifikációs listája, akkor itt egy újabb fekete pont: A 8A a sikerét részben annak köszönhette, hogy bár nem emelkedett ki jelentősen a mezőnyből, de egy megbízható és modern, belépő kategóriás Snapdragon processzort kapott, ami mérsékelt teljesítményét minden helyzetben magabiztosan hozta, még úgy is, hogy az Antutu teszteken nem igazán akarta átlépni a bűvös 100.000 pontos határt. Az utódnak ez néhanapján sikerül, viszont ennek nem egy erős chip az oka, hanem a Mediatek nem túl sportszerű húzása, ami kikapcsolja a lapkákban a biztonsági korlátozásokat teljesítménymérő alkalmazások esetén. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a Helio G25 valójában gyengébb, ráadásul ingadozóbb teljesítményű, mint a Snapdragon 439, de jóval olcsóbb és kicsit szebb értékeket mutat, csak hogy el lehessen hitetni a vásárlókkal, hogy megéri az újabb mobil, hiszen akár 5000 pontos különbség is megfigyelhető, ami nyilván aprócska ár a jóval magasabb fogyasztásért.

   A két telefont ezek után nem érdemes tovább hasonlítgatni egymáshoz, hiszen minden egyes apróság(a 8A Gorilla Glass előlapot kapott, a 9A üvegének típusa nem ismert) az elődmodell felé billenti a mérleget. Egyetlen dolog menthetné meg a kifejezetten gyengén muzsikáló belépő szintű Redmit, ez pedig az ára. Csak sajnos ezen a téren túl kicsi az eltérés. Négy, maximum 5000 forinttal drágább a Redmi 8A, mint fiatalabb testvére, ez a felár pedig már csak a kamerákat nézve megtérül sokszorosan, tehát kijelenthető, hogy a Xiaomiból kivált gyártó most egy komoly mellélépést követett el és a telefonok történelmében szinte először visszafejlődést mutatott be egy szérián belül. Fölösleges tehát leírni, de mégis illendő megtenni: Ha valaki 40.000 forint alatt keres egy korrekt képességű készüléket, akkor messziről kerülje el a Redmi 9A-t és vagy mellette, vagy a kiállítópult túloldalán keresse meg a 8A névre hallgató elődöt!

 

   

Redmi 8A Redmi 9A
Méret 156,5x75,4x9,4mm 164,9x77x9mm
Tömeg 188g 196g
Előlap Gorilla Glass 5 Üveg
Keret Műanyag Műanyag
Hátlap Műanyag Műanyag
Kijelző típusa IPS LCD IPS LCD
Képátló 6,22" 6,53"
Felbontás 720x1520 720x1600
Rendszer Android 9/MIUI 11 Android 10/MIUI 12
Chipset Snapdragon 439(12nm) Helio G25(12nm)
Antutu(v8) 95.000 100.000
RAM 2GB 2GB
Tárhely 32GB 32GB
Bővíthetőség Micro SD Micro SD
Kártyafoglalat Dual SIM+SD Dual SIM+SD
Töltő USB-C 2.0 Micro USB
Teljesítmény 18W 10W
Akkumulátor 5000mAh 5000mAh
Hátlapi kamera 1. 12MP f/1.8 13MP f/2.2
Előlapi kamera 8MP f/2.0 5MP f/2.2
Hátlapi videó 1080p/30fps 1080p/60fps
Előlapi videó 1080p/30fps 1080p/30fps
Hangszórók Mono Mono
Jack csatlakozó Van Van
NFC Nincs Nincs
Infra Nincs Nincs
Bluetooth 4.2 5.0
Ujjlenyomatolvasó Nincs Nincs
Arcfelismerés 2D 2D
Ár 38.990 Ft 34.900 Ft
Szólj hozzá

Budget Versus Redmi