2020. aug 21.

Redmi Note 9S VS Huawei P40 Lite

írta: 1nsanat1
Redmi Note 9S VS Huawei P40 Lite

redminote9s-vs-p40lite.jpg

 

   A Huawei a P40 Lite-al idén megmutatta, hogy a korlátozások ellenére is létre tudnak hozni egy remek ár-érték arányú, a középkategóriát sok tekintetben messze megelőző telefont tud alkotni. Több se kellett a Redminek, az ár-érték bajnok márkának, nem sokkal később megjelentette a méltán népszerű Note széria új tagját, a 9S-t, ami hasonló áron kínál szintén remek paramétereket.

  Bár a két telefon megegyezik abban, hogy egyik sem igazán kompakt, eltérés mégis van köztük. Míg a P40 Lite nagyobb kezű emberek számára még nevezhető egykezes telefonnak, addig a Note 9S egy igazi óriás a 6,67"-es kijelző miatt. Szerencsére a vastag káváktól és a zavaró notchoktól nem kell félni egyik típusnál sem, ugyanis a FullHD+ felbontású IPS panelt mindkét esetben vékony káva övezi egy-egy visszafogott kameralyukkal kiegészítve, ami mindkét esetben egy 16 megapixeles szenzort rejt. Szelfik terén az azonos felbontás ellenére azért van különbség, ugyanis a Huawei készüléke, bár néha kicsit szépíti az arcot, összességében jobb fotókat készít. Ez a különbség rossz fényviszonyok esetén hatványozódik a piacvezető cég éjszakai szelfi módja okán.

   Ha a telefonokat a hátukra fordítjuk először szembesülhetünk azzal, hogy a keret, ami egyébként az ujjlenyomatolvasónak is otthont ad, mindkét esetben műanyagból van és azzal, hogy a P40 Lite sajnálatos módon hátul is plasztikból van, míg a Note az üveg hátlappal egy jobb minőséget képvisel. Természetesen a Huaweit sem kell félteni, jó minőségű és üveg hatású műanyagról beszélhetünk, a Samsung már gyengébb megoldást is nevezett Glassticnak  de a fizika törvényeit ez sem írja át,már tapintásra is puhábbnak hat mint a valódi üveg.

   A hátlapok legfontosabb és leglátványosabb eleme persze nem lehet más mint a kamerasziget, ebből egyik típuson sincs hiány, hiszen mindkét gyártó jól látható négyszög alakú formába rendezte a 4-4 kamerát. A fő különbség dizájnban, hogy a Redmi inkább a Mate 20-ra hajazóan középre helyezte, addig a Huawei a változatosság kedvéért eltolta a felső sarokba a szigetet. Természetesen a dizájn másodlagos, a lényeg a tudás, amiből egyik készülék sem szenved hiányt. Persze a két töltelékkamera, a makró és a mélységszenzor itt is helyet kapott, de ezen már fölösleges fennakadni, megszokhattuk már ezt az elrendezést. A két maradék szenzor azonban szépen teszi a dolgát. Bár egyik esetben sem fog leesni az állunk a 8 megapiexeles ultraszéles fotóktól, de bőven megfelelő az eredmény amit produkálnak, láttunk már rosszabbat is nem egyszer, a P40 Lite esetében pedig még torzulás sem nagyon látszik a képek szélén, ami remek hír a fotózás szerelmeseinek. A lényeg persze mindkét készüléken a 48 megapixeles Quad-Bayer szűrős szenzor.

   A képeik élesek és dinamikatartomány terén is rendben vannak, nappal egy minimális színbeli eltérésen kívül nem is igazán látni különbséget, azonban idővel kiütközik a Huawei kamerák terén szerzett tapasztalata, hiszen éjszaka egyértelművé válik a Huawei fölénye, és az Ultra tiszta módnak hála a tájképek terén is bezsebel egy kis előnyt. Ez utóbbi funkció lényegében az esti módhoz hasonlóan több képet készít, csak épp jó fényviszonyok közt és 48 megapixelen, így megpróbálja ötvözni a 12 megapixeles képek dinamikatartományát és színhűségét a 48 megapixeles mód részletességével. Videók terén érdekes módon éppen ellentétes a helyzet, itt ugyanis a Note 9S dominál a 4K/30fps miatt, de összességében elmondható, hogy 1080p esetén is minimálisan, de jobb stabilitást garantál, mint a riválisa, ami érthetetlen, hogy legalább az 1080p/60fps opciót miért nem kapta meg.

   A küzdelem a két kínai gyártó közt a kívülről nem észrevehető tulajdonságokban sem válik egyoldalúvá, hiszen hasonló árazás mellett mindkét esetben 6/128 GB-os, minden téren bőségesen elgégnek számító kiadással találkozhatunk, ami mindkét esetben bővíthető, de a P40 Lite sajnos csak a jóval ritkább és ezzel együtt költségesebb Nano Memory kártyákat támogatja. Lapkák terén szintén nincs ok a panaszra, mondhatná az, aki nagyon finoman vagy kritikusan szeretne fogalmazni, ugyanis a valóság az, hogy már a Note 9S 8nm-es Snapdragon 720G-je is bőven a kategóriától megszokott értékeken felül teljesít, a P40 Lite Kirin 810-esére pedig mondhatnánk, hogy szavak sincsenek. 100.000 forint alatti nyitóáron ugyanis már-már abszurdnak hat a 7nm-es gyártástechnológia és a teljesítménymódban a tavalyelőtti csúcslapkáknak is jórészt elérhetetlen 325.000 pont, amivel egyértelműen a riválisa fölé kerekedik multitasking és játékok terén.

   A modern gyártási technológiának hála egyik chip sem eszik túl sokat, azonban a gyártók láthatóan úgy voltak vele, hogy megpróbálják a lehető legnagyobb aksikat belezsúfolni a telefonokba. Így lehetséges az, hogy a Note 9S 5020, a P40 Lite pedig 4200 mAh-s telepet kapott. Látszólag itt a Redmi a győztes, azonban a GSMArena szakszerű tesztjén a két telefon nagyon hasonló üzemidőt produkált(konkrétan mindkettő készülék a top 20-ban van), ráadásul a Huawei a készülék mellé csomagolt egy "apróságot", egy 40W-os szupergyors töltőt, amivel 0-ról 70%-ra fél óra alatt feltölthető a telefon. A Note 9S tulajoknak sem kell mondjuk panaszkodniuk, hiszen egy 18W-os töltőt ők is kapnak, de a két érték közt azért beszédes a több mint kétszeres szorzó.

  Egy telefon értékét persze nagyban befolyásolják a nem olyan sűrűn hangoztatott jellemzők is, például a jelen esetben mono hangszórók minősége, ami mindkét telefonnál bőven megfelelő, torz hangzás pedig maximum úgy érhető el, ha maga a lejátszott hangfájl a hibás. Fontos még kitérni a korábban már megemlített ujjlenyomatolvasókra is, amik átlagon felüliek a megbízhatóság terén, a P40 Lite esetén pedig konkrétan a piac legjobb szenzoráról van szó, ami anno a Honor 20-ban debütált, és ami tesztek alapján gyorsaság terén nem ismer konkurenciát és a regisztrált ujjat akár vizes vagy piszkos állapotban is felismeri. Az arcfelismerő rendszerekre szintén nem lehet panasz, itt mindkét készülék hasonlóan szerepel, a különbségek maximum stopperrel lennének mérhetők. Kiemelendő és a vásárlás szempontjából sarkalatos lehet, hogy mindkét telefonnak van hiányossága is. A Note 9S-ből érthetetlen módon kimaradt az NFC, míg a P40 Lite az infrát és a Google szolgáltatásokat nélkülözi, bár utóbbi hibán sokat enyhít az egyre jobban fejlődő AppGallery és az applikációk keresésére szolgáló Petal kereső.

   Összegezve a fent leírtakat, bátran kijelenthetjük, mindkét górcső alá vett telefon az árkategóriájának(60-80.000 ft) az abszolút csúcsát képviseli, de még drágábban, 80-90.000 forintért is jó vételnek minősülnek. Olyannyira jól összerakott készülékekről van szó, hogy igazán nagy kihívás dönteni köztük, egyértelmű győztesről pedig nehezen beszélhetünk, maximum kritikus eltérésekről. Ezen fontos különbségek a következők: A Redmi Note 9S főként az átlag felhasználónak lehet jobb választás, aki nem akarja nélkülözni a gyakran fontos Google applikációkat, illetve egy hatalmas kijelzőn szeretné élvezni a tartalmakat és ezen felül fontos neki az üveg által nyújtott prémium érzet. Ezzel szemben a P40 Lite jobban megfelel azoknak akik nem szeretik a kolosszális telefonokat, vagy csak szimplán gyakorlottak a mobilok világában és a jobb fotók, a nagyobb teljesítmény, a gyorsabb töltés és az NFC érdekében hajlandóak pár órát rászánni a szükséges applikációk levadászására, illetve nem zavarja őket, hogy a látszat csal és tok alatt nem valódi üveg lapul a mobil hátoldalán.

 

 

Redmi Note 9S P40 Lite
Méret 168,5x76,7x8,8mm 159,2x76,3x8,7mm
Tömeg 209g 183g
Előlap Gorilla Glass 5 Üveg
Keret Műanyag Műanyag
Hátlap Gorilla Glass 5 Műanyag
Kijelző típusa IPS LCD IPS LCD
Képátló 6,67" 6,4"
Felbontás 1080x2400 1080x2310
Rendszer Android 10/MIUI 11 Android 10/EMUI 10.1
Chipset Snapdragon 720G(8nm) Kirin 810(7nm)
Antutu(v8) 254.000 325.000
RAM 6GB 6GB
Tárhely 128GB 128GB
Bővíthetőség Micro SD Nano Memory
Töltő USB-C 2.0 USB-C 2.0
Teljesítmény 18W 40W
Akkumulátor 5020mAh 4200mAh
Hátlapi kamera 1. 48MP f/1.8 48MP f/1.8
Hátlapi kamera 2. 8MP f/2.4 Ultraszéles 8MP f/2.2 Ultraszéles
Hátlapi kamera 3. 2MP f/2.4 Mélységérzékelő 2MP f/2.4 Mélységérzékelő
Hátlapi kamera 4. 5MP f/2.4 Makró 2MP f/2.4 Makró
Előlapi kamera 16MP f/2.5 16MP f/2.0
Hátlapi videó 4K/30fps 1080p/30fps
Előlapi videó 1080p/30fps 1080p/30fps
Hangszórók Mono Mono
Jack csatlakozó Van Van
NFC Nincs Van
Infra Van Nincs
Bluetooth 5.0 5.0
Ujjlenyomatolvasó Oldalt Oldalt
Arcfelismerés 2D 2D
Ár 77.990 Ft 74.990 Ft
Szólj hozzá

Huawei Versus Xiaomi Redmi