2020. sze 06.

Hangos hármas: LG PK XBOOM széria

írta: 1nsanat1
Hangos hármas: LG PK XBOOM széria

54f2c4e6f4bfac90d324c4ad89fd1675172c39ba.jpg

    Telefonok terén egy ideje nem örvend a legjobb hírnek az LG így sok mobilrajongó ösztönösen tartózkodik más, a cég által gyártott terméktől is, azonban aki kicsit is otthon van a hangtechnikában az tudja, hogy ha egy hangszórón, vagy újabban akár egy fülhallgatón szerepel az LG logó és egy "with MERIDIAN" felirat akkor kicsi az esély a csalódásra. Így van ez a friss PL XBOOM széria miatt kifutó PK XBOOM családdal is, ami pont a boltokból való kihullása miatt most sok esetben kifejezetten olcsón vihető haza. Ne szaladjuk azonban előre nézzük inkább meg részleteiben ezt a 3 tagú famíliát, amit egy audió termékekkel foglalkozó méltán elismert tech youtuber a szimpatikus és a hangszórók hangerejére remekül reflektáló "Baby bear", "Mama bear" és "Papa bear" nevekkel illetett. 

   A trió legkisebb tagja a PK3 névre hallgat és meglehetősen kilóg a rokonságból több tekintetben is. Méretét tekintve egy kifejezetten kompakt kis lekerekített téglatestről van szó, többnyire műanyag borítással. Sok riválisával ellentétben itt nem nagyon fogunk találkozni letisztult, üres oldalakkal, hiszen szemből egy festett fémrács mögött a hangszórók foglalnak helyet 16W-os teljesítménnyel. A hangszóró tetején a kezelésért felelős kellemes tapintású gumi gombok találhatók, nem hivalkodó, de kellően feltűnő narancssárga piktogramokkal és jelző ledekkel(sajnos nem maga a kép, vagy a szöveg világít, pedig az még dobott volna egy kicsit a dizájnon, és éjszakai használat esetén is hasznos lett volna), hátul pedig az USB-C(nagy piros pont az LG-nek a korszerű megoldásért), a jack port, egy reset és egy party mód gomb található(ha esetleg több azonos hangszóróból akarna az ember kialakítani térhangzást) egy víz ellen jól védő, gumírozott szélű fedőlap alatt, ami a PK3 esetén IPX7-es a nagytesók esetén pedig "csak" IPX5-ös védettséget garantál. Alul a hangszóró karcolódását akadályozó gumitalpak és egy matrica található, a hangszóró két oldalán pedig két remekül működő passzív membrán várakozik a bekapcsolásra.

  Beüzemelés és párosítás után azonnal használható a hangvezérléssel is kezelhető eszköz és szembesülhetünk is azzal, hogy a puritán dizájn és a kis méret bizony nagy hangerőt rejt magában. Ráadásul nem csak hangerő, de hangminőség terén is a kategóriájának élmezőnyébe tartozik a PK3. Az Enhanced Bass gomb megnyomása után ugyanis szokatlanul telt, mély hangzást biztosít, anélkül, hogy teljesen elnyomná a magas hangokat. Természetesen a fizikai korlátain nem tud felülemelkedni, így ez a típus leginkább 1-2 fős otthon ülős estékre, vagy kirándulásra alkalmas, főleg apró mérete, az elhelyezését segítő dobozos formavilága és a masszív 12 órás üzemideje miatt.

   Ha azonban nagyobb a társaság és a táska, akkor sokkal praktikusabb vétel a PK5. Ez a típus ugyanis már hordozza magán a partykellékség minden jegyét, hiszen maga a hangszórótest alig nagyobb mint a kistesónál, de meg van toldva egy "bukókerettel", ami leejtés esetén szinte 100%, hogy megvédi az eszközt, ráadásul a kézben történő hordását is megkönnyíti. A minimálisan nagyobb test szerencsére funkció és teljesítménynövelést is hoz magával, így a 16W 20-ra combosodik, az Enhanced Bass gomb bal oldalára pedig egy Clear Vocal is kerül,ami énekközpontú zenéknél nagyon hasznos lehet, hiszen sokkal jobb dinamikát ad a zenének, pláne a basszuserősítéssel kombinálva. Természetesen egy party hangszóró szinte nem is létezhet már manapság fények nélkül, így a PK5 is fel lett szerelve ezekkel, melyek az elől lévő hangszórók peremén körkörösen jelennek meg, színük pedig a hangszórón illetve a típushoz készült applikációban is állítható. Sajnos ezek a fények logikusan csökkentik az üzemidőt is, de szerencsére félni nem nagyon kell, hiszen nélkülük a a PK5 akár 18 óráig is képes szólni, szóval van bőven tartalék a világítás számára is. Ha valakinek a külseje alapján esetleg kétség fogalmazódna meg a PK5 kapcsán, vagy úgy gondolná, hogy 30.000 forint alatt ha egy bluetooth hangszóró világít, akkor tuti kispórolták belőle a hangzást, akkor nagyon kellemesen fog csalódni ebben a típusban. A viszonylag jól szállítható modell ugyanis mind hangerő, mind hangminőség terén kiváló. A basszus üt, a magas hangok szépek, a hangerő pedig bőven elég egy kisebb társasági összejövetelhez és a legtöbb konkurensét magasan felülmúlja, pláne ha hasonló áron keresünk számára kihívót.

   Vannak persze olyanok, akik számára a bluetooth hangszórónál nem lényeg a kompakt kiszerelés, hiszen otthoni használatra vagy nagyobb bulikhoz szeretnének hangszórót, de nem akarnak bajlódni a vezetékekkel. Nekik is kínál az LG megoldást a PK7 nevű monstrum képében. Az eszköz még éppen, hogy kényelmesen szállítható fél kézzel, és állítva még talán bele is fér egy nagy hátizsákba, azonban jól látszik, hogy a tervezésnél az volt a szempont, hogy a PK5 mintájára alkossanak egy minden téren jobb, nagyobb, erősebb hangszórót. Fogták tehát a középső testvért, kiszélesítették, meghosszabbították, a hangszórók számát és a teljesítményét(20 helyett 40W) megduplázták, az akkumulátor immár 22 órát bír ki, a funkciókon és a hangoláson viszont nem variáltak, tudták jól, hogy bármiféle változtatás csak rontana a dolgon. A két extra hangkeltő egyébként nem csak menőzés céljából van a PK7-ben, ugyanis két kisebb méretű, a magas hangokért felelős modulról van szó, így a családfő egy magasabb 40-50.000 forintos árcédulával ott is tökéletesen teljesít, ahol a másik két típus csak jól muzsikált.

   Hálás széria tehát a PK XBOOM, hiszen nagyjából egységes ár-érték aránnyal operálnak és mindegyik tagja remekül teljesíti a feladatát, lényeges gyengéje pedig egyiknek sincs. Ha mégis választani kellene a 3 modell közül, akkor a PK5-re esne a választásom, hiszen egy nagyobb szobát gond nélkül beterít a hangja, a magasakkal is korrektül boldogul, viszont érezhetően olcsóbb és szállíthatóbb megoldás mint a PK7, egyetlen hibája, hogy a kerete nem levehető.

Szólj hozzá

LG Kiegészítők Hangszóró