2020. okt 20.

Xperia 5 II: A tökéletes Sony?!

írta: 1nsanat1
Xperia 5 II: A tökéletes Sony?!

1601619214_the-compact-flagship-sony-xperia-5-ii-in-europe-rely-scaled.jpg

    Ha valaki azt mondja, hogy a Sony nem túl erős szereplő a piacon, akkor még nagyon finoman fogalmaz és az is hasonlóan tényszerű, hogy erről nem holmi vásárlói hóbort, hanem a cég tehet, hiszen az egykoron sikeres Xperiák pár év alatt túlárazott, de felejthető teljesítményt nyújtó készülékekké váltak. Idén azonban úgy látszik radikális változtatások történhettek a gyártónál, hiszen az Xperia 1 II minden tekintetben csúcskészülék volt és a konkurenciával összevetve árban sem volt teljesen pofátlan, az igazi ütőkártyát azonban úgy tűnik az év utolsó negyedére tartogatták a kompaktabb, észszerűbb, de hasonlóan prémium Xperia 5 II képében.

   Fölösleges is lefutni a szokásos köröket, érdemes már jó előre leszögezni: A Sony új flagshipje egy remek telefon lett. Azt azonban érdemes megnézni, hogy pontosan miért, és a látszólag tipikus Xperia mégis miben tér el az elődöktől és a drágább, de nem feltétlenül jobb 1 II-től.

   Az egyike remek döntés a Sony részéről a telefon dizájnja. Az eddigi Xperiák ugyanis kifejezetten furcsa, megosztó külsőt kaptak a legtöbb ember számára nem különösebben fontos egyediség jegyében, amin csak az elegáns Xperia 1 II változtatott, aminek viszont a 21:9-es képarány és a kávák miatt tekintélyes mérete lett. Szerencsére az 5 II abszolút nem nagy, ellenben modern és prémium hatást kelt a letisztult hátlapnak és a trenddel szembe menő, kellően apró és lekerekített kameraszigetnek hála.

   A fontos alkatrészekkel szerencsére ugyanúgy minden rendben van, mint a külsővel, hiszen egy remekül összeszerelt vízálló üveg-alumínium-üveg szendvicsről van szó, aminek a frontján egy közepes fényerővel rendelkező, de kiváló képminőségű FullHD-s 21:9-es OLED panel van, ami ráadásul a 120 hz-re is képes, ami sokkal látványosabb specifikáció, mint az Xperia 1 II 4K felbontása. A panel alatt lapul persze még két másik lényeges dolog is, a lapkakészlet és az akkumulátor. A chip tekintetében nem lehet ok panaszra, hiszen a Snapdragon 865 még 2-3 év múlva is elég erős lesz gyakorlatilag mindenféle feladat ellátásához, az aksi pedig egy 21 W-al tölthető 4000 mAh-s darab, ami szinte érthetetlen hogyan fér bele ilyen keskeny testbe, főleg ha a korábbi Sonyk nevetségesen alacsony értékeit vesszük alapul.

   A legfontosabb rész azonban a kameraszekció, hiszen a japán vállalat minden tudását ebbe fektette láthatóan, ami érthető, hiszen a név kötelez, a Mark számozás pedig a Sony alpha fényképezőktől jön. Van itt Zeiss optika, photo és cinema pro applikáció, ami egy az egyben az alpha kamerákból lett átemelve, így panaszra maximum első ránézésre lehet okunk. A 3 db 12mp-es hátlapi(széles, ultraszéles, 3x-os optikai zoomra képes telefotó) és az 1 db 8mp-es előlapi kamera ugyanis nem tűnik túl profinak papíron, azonban a gyakorlatban a remek optimalizáció, a viszonylag méretes szenzorok és a valós idejű szem autofókuszhoz és a dedikált fotó gombhoz hasonló extrák az Xperia 5 II-t a piac egyik legjobb fotós mobiljává teszik.

   Az új kompakt Sony tehát potenciális kedvenc lehet a manuális fotómód szerelmeseinek, vagy azoknak akik unják a tepsiket. Az egyetlen igazi hibája az ára, viszont ez idővel csökkenhet és kihozhatja az évek óta egyre gyorsuló zuhanásból a cég mobilos divízióját.

Szólj hozzá

Sony Vélemény Flagship