2020. nov 19.

A látás a mobiloknak is nagy kincs : Nillkin CamShield tokok

írta: 1nsanat1
A látás a mobiloknak is nagy kincs : Nillkin CamShield tokok

71wpgsktbvl_ac_sl1001.jpg

 

   Az emberek nagyja évek óta kénytelen szembesülni az okostelefonok egyik legnagyobb problémájával: hajlamosan ejtés, ütődés, de akár komolyabb feszítő erőhatás miatt eltörni, vagy jobb esetben csak karcolódni. A megoldást szerencsére viszonylag hamar kitalálták a gyártók a tokok és az üvegfóliák formájában, amik megnövelhetik a készülék túlélési esélyét. Azonban a mobilpiac fejlődik, aminek egyik leginkább szembetűnő  jele a kameraszigetek méretének növekedése, ami bárhogyan szépítjük, egy a telefon síkjából kiálló, a tok külsejével sok esetben pedig pont egyvonalban lévő lapos üvegfelület mögötte a drágán cserélhető szenzorokkal, ami már első hallásra is komoly kockázatnak hat. Hiába tehát a gumírozott több rétegű tok, ha kilóg belőle egy 3x2 centis üveg téglalap, akkor azt maximum a szerencse védi. 

 

   A problémára szerencsére több megoldás is született már korábban, azonban nagy átlagban egyik sem szerepelt tökéletesen. A filléres, kameraszigetet védő üvegfóliák első látásra jónak tűnhetnek, de mivel ezeket nem a Zeiss, vagy épp a Leica gyártja így közel sem teljesen tiszták, így sok esetben komolyan akadályozhatják a kamerákat a precíz fókuszálásban, sőt akár a pára is beférkőzhet a fólia alá, ami értelemszerűen nem segít a szép fotók készítésében.A másik ismertebb opció a dbrand által ismertté tett "skin" ami egy puha mintázott fólia, ami nem fedi be a lencséket csak a köztük lévő üres részt, ráadásul a karcoktól is véd, így látszólag remek választás. A gond viszont az, hogy a papírvékony skin semmit sem ér ha a telefont ütés éri, tompítás nélkül fogja átadni az erőhatást a sérülékeny üvegnek. Szerencsére nemrégiben egy 3. megoldás is született, mégpedig egy, a jó minőségű, kellemes tapintású kemény műanyag tokajiról ismert cégnek, a Nillkinnek hála, akik piacra dobták a CamShield sorozatot, ami egyre több felső és középkategóriás telefonra beszerezhető.

  

   A CamShield tokok egy elég egyszerű koncepcióra épülnek. Egy egyszerű kemény műanyagból készült tokról van szó kellemes tapintással és bordázott hátlappal, ami így kis eséllyel csúszik ki a kézből. Maximális védelmet mondjuk nem nyújtanak, hiszen vékony, a telefont nem téglává változtató konstrukciókról van szó ami azért kisebb esések esetén bőven elég lesz. Színválaszték tekintetében sajnos nem vitte túlzásba a Nillkin, be kell érni az egyszínű feketével, ráadásul a bordák miatt még matrica sem tehető a tokra, de érezhető, hogy a gyártónak nem is a szemet gyönyörködtető szépség elérése volt a célja. Az eddig teljesen hétköznapinak tűnő tokoknak azonban van egy a telefon kameraszigetének méretétől függően apró, vagy épp hatalmas különlegessége, mégpedig egy csúsztatható kamerafedél.

  Ennek a megoldásnak két előnye is van. Egyfelől a fedőlap csúsztatása egy kiálló kereten belül történik, amely keret megoldja a mai mobilok egyik legzavaróbb hibáját, a kiálló kamerasziget miatti billegést, így a tok használata esetén az asztalra fektetve is zavartalanul lehet gépelni a készüléken. Másfelől a enyhén rugalmas műanyag lap véd a külső behatások ellen és mivel nem fekszik rá közvetlenül az üvegfelületre, így ki sem dörzsöli azt ha finom por jut alá, illetve az esetleges ütődéseket is tompítja. 

   A CamShield, tehát egy kifejezetten ötletes megoldás egy létező és egyre gyakrabban előforduló problémára. Talán az ára első hallásra néhányakat elriaszthat, hiszen a telefon típusától függően 4500 és 7500 forint közötti összeget kell fizetni érte, de ha az ember szétnéz alaposan a piacon, akkor rájöhet, hogy ez abszolút nem kirívó érték.

Szólj hozzá

Kiegészítők Nillkin