2021. jan 24.

Az erős szárnyú fióka első röpte: megjelent a Honor V40 5G

írta: 1nsanat1
Az erős szárnyú fióka első röpte: megjelent a Honor V40 5G

gsmarena_003_1.jpg

 

  Az egykoron a Huawei leányvállalataként ismert Honor mára már új tulajdonos kezében van, így várhatóan rengeteg teljesen új, már Google applikációkkal érkező típust fog bemutatni a jövőben, most azonban "még csak" a V40 5G bemutatására került sor, ami első ránézésre egy menet közben jelentősen "Huaweitelenített" típus lett, ami szakított néhány korábbi gyakorlattal, másokat viszont megtartott, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük mint lehetett megtudni a bemutatón.

  Már a telefont legelőször bemutató képsoroknál egy ismerős érzés foghatta el a nézőt a V40 kapcsán. A típus ugyanis szemből egy Mate 40 Pro kiköpött mása. Ennek oka, hogy itt is egy erősen lekerekített , 1080p és 1440p közé belőtt felbontású kijelzőt kapunk széles kameralyukkal, ami két szenzort is rejt. A látszat persze csal egy kicsit, hiszen vannak eltérések, például az, hogy a V40 a Mate 40 Pro 90hz-es képfrissítését egyértelműen felülmúlja a maga 120hz-es értékével. Szelfikamerák terén azonban fordított a reláció. A Honor új készüléke ugyanis csak egy 16 megapixeles egységet és egy színspektrum szenzornak nevezett érzékelőt kapott, aminek a pontos feladata még nem teljesen tisztázott, ami elsőre nem túl meggyőző felhozatal.

honor-v40-kamera-header-01.jpg

Az 50 mp-es kamera mellett eltörpül a két további aprócska és gyenge szenzor

  Hátul már más a helyzet, itt eszünkbe nem juthat a Mate sorozat egyetlen tagja sem, inkább egy Mi 10T-be oltott P40 Pro fog a szemünk előtt lebegni Honor felirattal. A szépen csillogó hátlap nem csak az 50W-os vezetéknélküli töltésért felelős tekercs elrejtéséért felel természetesen, hiszen az ismerős jegyeket hordozó kamerasziget is itt kapott helyet. A hatalmas méret azonban akárcsak a fent említett Xiaomi modell esetén, itt is megtévesztő. A szigetbe préselt képalkotók ugyanis nem feltétlen passzolnak a markáns körítéshez. Bár a figyelemfelkeltő díszítéssel körülvett, lézeres autofókusszal megtámogatott 50 megapixeles Sony szenzor továbbra is a piac legjobbja a legtöbb tesztelő szerint, az őt segítő 8 megapixeles ultraszéles és a 2 megapixeles makró egység már a középkategóriában is maximum elfogadhatónak számítana. Ez a kellemetlen kompromisszum azonban rögtön értelmet nyer a V40 árának tudatában és ha az ember azt nézi, hogy 556 dollárért a Dxomark bajnok Mate 40 Pro+ normál látószögű képeit lehet reprodukálni, akkor egyből elfogadható a periszkópos zoom és az élvonalbeli ultraszéles szenzor hiánya.

   A kissé öszvér hatást keltő V40 5G-t belül is ez a kettősség jellemzi. A Huawei ősszel debütált 66W-os gyorstöltése, a fordított vezetéknélküli töltést is támogató 4000 mAh-s akkumulátor vagy két tárhelymérettel kombinálható 8 GB RAM is olyan dolog, ami alapján egy olcsóbb Mate 40-re tippelne az ember látatlanban, azonban egy dolog hiányzik. Eltűnt ugyanis a Huawei által gyártott Kirin chip, helyét pedig egy MediaTek Dimensity 1000+ vette át, ami bár nem veszi fel a versenyt a a Kirin 9000-el, vagy a Snapdragon 888-al, de a legtöbb teszt szerint félúton van a Snapdragon 865 és az Exynos 990 közt, ami idén is egy kellemes flagshipkiller élményt garantál a teljesítményt illetően, ami persze zavarhatja azokat, akik hozzászoktak, hogy a V széria vérbeli csúcskészülékekből állt korábban.

  Szigorúan véve tehát a Honor V40 5G számos kompromisszumot és visszalépést kínál a  vásárlók számára, azonban nem szabad elfelejteni, hogy 600$ alatti áron a FullHD-nál magasabb felbontású 120hz-es kijelző, egy abszolút csúcsminőségű fő szenzor és a villámgyors töltési sebesség nem igazán egyesül egyetlen más készülékben sem, így a Huaweitől és a szankcióktól függetlenedett Honor első piacra dobott típusa remek választás lehet.

   

Szólj hozzá

Vélemény Honor