2021. jan 29.

Periszkópos zoomkamera: Előrelépés, vagy zsákutca?

írta: 1nsanat1
Periszkópos zoomkamera: Előrelépés, vagy zsákutca?

2534570433.jpeg

 

  A nosztalgia köztudottan mindent megszépít, ennek ellenére objektívan nézve megállapítható, hogy néhány éve a fényképezés a telefonokban csak valamiféle extra funkció volt, ami éppen, hogy elfogadható képminőségével kisegítette a felhasználót, ha éppen nem volt kéznél egy rendes fényképezőgép. Mára ez olyannyira megváltozott, hogy a kompakt fényképezők piaca a fölbe állt, a piacon pedig sorra jelentek meg olyan mobilok, melyeknél megfordult az arány, és inkább tűnik úgy, hogy a hatalmas kamerasziget mellé csak valami bónuszként jár a hívás funkció. Van azonban egy gond, ami miatt a telefonokból elvi síkon nem lehet valóban univerzális fényképezőt kreálni, ez pedig a zoomtartomány szűkössége. A vékonyka készülékházban ugyanis kicsi a hely egy sokszoros optikai zoomot garantáló lencsekomplexumnak. Ebbe azonban két gyártó, az Oppo és a Huawei nem volt hajlandó beletörődni és 2019-ben mindketten előálltak a mostanra hatalmas divatot teremtő periszkóp elven működő telefotó kamerával szerelt készülékeikkel, a P30 Pro-val és a Reno 10x Zoommal. A látszólag egyértelmű siker ellenére azonban máig vita tárgya, hogy van-e valódi haszna ennek a költséges megoldásnak, vagy puszta parasztvakításról van szó. Éppen ezért érdemes kicsit alaposabban megnézni ezt a viszonylag friss technológiát és sorra venni előnyeit, hátrányait, fejlődési potenciálját és fizikai korlátait.

 

Tengeralattjáróból a telefonba: Mi is az a periszkóp?

 

  Az emberek egy nagy részének a periszkóp szóról valószínűleg egy tengeralattjáró kapitánya jut eszébe amint egy hajlított csőbe nézve kémleli a víz felszín felett közlekedő hajókat, esetleg egy harckocsiparancsnok, amint ablakok híján egy hasonló, csak éppen jóval kisebb szerkezettel kémleli a környezetét. A periszkópokat persze nem csak a hadászatban használják és bár a mobiliparban elválaszthatatlan a zoom funkciótól, valójában szinte bármilyen látószöggel létrehozható ilyen szerkezet. Végtelenül leegyszerűsítve a periszkóp egy látcső, amiben a cső két vége nem egy szintben és/vagy szögben áll, a fényt pedig tükrök juttatják el egyik végéből a másikba. A mobilfotózásnál viszont nem szintkülönbségek áthidalása a cél ezzel, hanem a fény útjának és a felhasználható, lencséknek helyet adó terület meghosszabbítása, így a névleges hasonlóság ellenére belső felépítésükben eltérnek egymástól ezek a periszkópok. Éppen ezért bármilyen remek és vízálló telefon is mondjuk egy Mate 40 Pro+ egy tengeralattjárón nem sok hasznát vennék.

 

periscope-800x418.jpg

A periszkóp optika legalább egyszer megváltoztatja a fény irányát a szenzorba jutás előtt

 

Fedettpályás távolbanézés: Kis testben nagy zoomtartomány

 

   A periszkóp optikával szerelt kamerák sikerének titka vitathatatlanul a határok radikális kiterjesztésében rejlik. Míg a megoldás bemutatása előtt a legtöbb gyártó beérte a kétszeres optikai zoomal és a legfejlettebb fotós készülékek is csak a háromszoros veszteségmentes nagyításig tudtak elmerészkedni, addig az új megoldás már megjelenésekor 5x-ös értékkel taglózta le a vásárlókat, egy évre rá pedig már a 10x-es szorzó is megjelent a P40 Pro+ hátlapján ez pedig villámgyors fejlődés a korábbi évek stagnálásához képest. 

  A nagyobb számok szükségességét ráadásul az is alátámasztotta, hogy a legtöbb ember nem igazán használta ki a telefotó kamerát. A kétszeres nagyításnak csak portrék esetén volt valódi haszna, hiszen minőség terén a kisméretű szenzor által készített kép alig jobb, mint a nagyobb fő kamera által kínált eredmény digitálisan felnagyított változata. Ennél valamivel jobban szerepeltek a 3x-os megoldások, ezzel ugyanis már láthatóvá váltak olyan részletek, melyeket a fő egység már nem örökíthetett meg, azonban  még mindig nem kínálkozott megoldás arra, hogy a felhasználó valódi fotóshoz méltó módon megörökíthessen egy madarat a fán, vagy épp egy 100 méterre lévő épületet anélkül, hogy közelebb menne.

  Az 5 és 10x-es nagyításnál már nem jelentkeznek ezek a problémák. Ezek a periszkópos telefotó egységek ugyanis direkt ezekre az extrém, látszólag fényképezőgépet igénylő feladatokra lettek kitalálva, munkájukat pedig általában egy nagy felbontású fő szenzor segíti ami kitölti a hiányzó tartományt így majdhogynem tökéletesen pótolja az általában kihagyott 2x-es zoomra képes modulokat.

 

Az apróbetűs rész: A periszkóp kamerák hiányosságai

 

   Ahogy már fentebb említve lett a gyártók az esetek többségében az újfajta zoomoptika beszerelésekor feláldozták a gyengébb nagyítású egységeket, ez a csere pedig az esetek többségében nem is feltűnő, azonban menthetetlenül akad egy jellegzetes helyzet, amikor kiütközik a kompromisszumos megoldás hátulütője. A periszkópos telefotó kamera ugyanis akárcsak korábbi társai fix beállítású, tehát ha 5x-ös optikai zoomra képes akkor akár a 10x-es hibrid zoom is kihozható belőle minimális minőségromlással, azonban az képtelen mondjuk a 4x-es vagy 3x-os értékre "visszaváltani". Ez a 3-4x-es tartomány pedig azért is problémás, mivel a fő szenzor ilyen mértékű nagyításnál már érezhetően gyengébb képeket készít, szóval bármilyen hangzatos is a bemutatókon a minél nagyobb szorzó az optikai zoom terén nem szabad elfelejteni, hogy sok esetben egy 3x-os telefotó hasznosabb lehet a hétköznapokban, mint egy 10x-es.

  A másik probléma a rekeszértékkel van. Ezen a téren ugyanis ezek az egységek elég csúfosan leszerepelnek, emiatt pedig optikai stabilizálás nélkül szinte értelme se lenne egy ilyen kamerának, hiszen több ideig kell gyűjtenie a fényt még nappali viszonyok közt is, mint a normál vagy az ultraszéles társainak, éjszaka pedig nemes egyszerűséggel elvérzik a periszkópos zoom. Ráadásul a feljebb vázolt kötelező stabilizálás és a végtelenül precíz lencserendszer miatt egy ilyen modul elég költséges megoldás, így a középkategóriában még jó  darabig várni kell a megjelenésére. 

 

Dupla vagy semmi: Megoldás a problémákra

 

galaxy-s21-ultra-cameras.jpg

Az S21 Ultra két telefotó kamerája együtt szinte minden távolságból remekel

   Az új és talán még nem is teljesen kiforrott megoldás hibái tehát számosak, azonban a fő problémára már létezik korrekt megoldás, persze némi szépséghibával, hiszen a költségek alapos növekedését eredményezi a dupla telefotó kamera. Ezt a módszert először a Xiaomi használta, furcsa módon nem is egy csúcskategóriás készülékben, ráadásul az adott típusban még csak periszkóp sem volt. Ez a mobil a Mi Note 10 volt, aminek a trükkje a következő volt: Adva volt az 5x-ös nagyítású gyengécske, de azért használható kamera, azonban társult hozzá egy 2x-es portré optika is, ami garantálta, hogy a köztes tartományban lőtt fotók minősége se legyen pocsék.

   Ezt az okos megoldást hamarosan a Huawei is átvette a P40 Pro+-nál, itt azonban már emelkedett a tét, 3 és 10 volt a két opció ami közül választhatott a felhasználó, ha valóban veszteségmentes zoomra vágyott, a nagyobb értéket pedig egy különösen bonyolult, a fény útját 5-ször is eltérítő lencserendszer biztosította. Ez a módszer pedig olyannyira bevált, hogy a Mate 40 Pro és a rivális S21 Ultra is hasonló elrendezést kapott. Ez természetesen látszódik is a két típus árazásán, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezzel a megoldással gyakorlatilag teljesen kiválthatók a kompakt fényképezőgépek, amik szintén nem szoktak túl nagy maximális optikai zoomal operálni.

Szólj hozzá

Vélemény Kamera