2021. jan 30.

Nagyot zuhant a Huawei

írta: 1nsanat1
Nagyot zuhant a Huawei

Pár hónap alatt az első helyről a 6-ra zuhant a gigacég

huawei_ban.jpg

   

   Nem is olyan régen a kínai ipar egyig ékessége a Huawei példátlan sikert ért el: Megelőzve a Samsungot a világ legnagyobb mobilgyártójává vált. Ennek számos oka lehetett, például a vírushelyzet, vagy a szankciók miatti dacvásárlás a kínaiak részéről, esetleg az S20 széria iránti mérsékelt rajongás, azonban ezek egyike sem igazán csorbítja ezt a fegyvertényt. 

  Most azonban radikális fordulat állt be a rangsorban, így az Apple nem meglepő módon a 4. negyedévben a 12-es szériával az élre ugrott, míg a Samsung a Noteok iránti kereslet csökkenése miatt jelentős 12%-ot esett vissza az előző évhez képest. Az év utolsó 3 hónapjának igazi vesztese azonban a Huawei lett, ami a 40%-os zuhanásával képletesen szólva a dobogó csúcsáról az emelvény mellé ásott gödörbe esett, ugyanis a vállalat neve még a Honor által produkált eladásokkal együtt is csak a 6. helyre volt elég ezzel pedig a legtöbb grafikonon az "Egyéb gyártók" kategória részese lett, amire 6 éve nem volt példa.

  A ranglétra ilyen radikális átrendeződése azonban nem csak emiatt érdekes, ugyanis az adatokból kiolvasható, hogy a kínai márkák, mint a Xiaomi vagy a Vivo milyen hatékonyan terjeszkednek a külföldi, például Európai piacokon, hiszen hazai pályán még mindig le vannak maradva a Huaweitől, világviszonylatban viszont a Xiaomi majdnem 11 és fél millióval több készüléket tudott értékesíteni 3 hónap alatt. 

  Ez az eredmény persze nincs kőbe vésve, mivel sok függ attól, hogy Biden kormánya feloldja-e a Huawei elleni szankciókat, vagy épp ellenkezőleg, még a Trump utolsó napjaiban hozott, a Xiaomit is fekete listára száműző intézkedés szigorítását tervezi, ezeken a döntéseken ugyanis mint látjuk több 10 millió készülék sorsa áll, vagy bukik.

Szólj hozzá

Hírek Huawei