2021. feb 25.

Appgyilkolásban lett aranyérmes a Samsung

írta: 1nsanat1
Appgyilkolásban lett aranyérmes a Samsung

Ami az akkumulátornak jó, az a felhasználónak nem biztos

one-ui-3_1.jpg

 

  Az első okostelefonok megjelenése óta komoly gondot jelent a rövid üzemidő minden mobilnál. A probléma pedig belátható időn belül nem is fog teljesen megoldódni, mivel a jelenlegi technológiával nem igazán növelhető a telep mérete 5000 mAh fölé anélkül, hogy a készülék kényelmetlenül nagy legyen. Éppen emiatt a legtöbb gyártó nem csak a fizikai alkatrészekkel próbál valamicskét növelni a legtöbbször egy-másfél napos maximális üzemidőn, hanem elég komoly szoftveres optimalizálást is bevet, a Samsung azonban úgy tűnik túllőtt a célon és a One UI 3 és 3.1-et a háttérben futó alkalmazások gyilkosává tette.

  A jogos felháborodást keltő ügyet a Dontkillmyapp weboldal és az Urbandroid Team  karolta föl. Az előbbi portál létrejöttének például a létrejötte óta egyetlen célja van: rangsorolni, hogy melyek azok a márkák, amik a szükségesnél hamarabb zárnak be applikációkat néhány percnyi plusz képernyőidő elérése érdekében. Eddig a lista élén a kínaiak álltak a OnePlus, a Huawei és a Xiaomi képében, ami reális rangsor volt, azonban a Samsung mint olyan sok területen, ebben is az élre tört az Android 11-re épülő rendszerének "hála".

  Első ránézésre könnyen lehetne mondani, hogy ez egy remek hír, hiszen így komolyabb üzemidő érhető el és a RAM sem kap akkora terhelést, azonban ezek az érvek valójában csak a belépő kategóriában állják meg a helyüket, a felső kategóriában viszont teljesen más a helyzet. Egy 5000 mAh-s akkumulátorral és 5nm-es chippel szerelt S21 Ultra esetén ugyanis 1-2 háttérben takarékosan futó app alig meríti a méretes telepet, de teljesen feleslegessé teszi a 12-16GB RAM-ot, hiszen ilyen agresszív működés esetén már 6GB is bőségesen elég lehetne bármely előtérben futó alkalmazásnak. 

   Szerencsére a probléma manuálisan könnyedén orvosolható, ha az Alkalmazások menüben a kikeresett applikációnál kikapcsolja a felhasználó az akkumulátorhasználat optimalizálását, ez azonban szélsőséges megoldás, mivel így a rendszer nem meglepő módon teljesen kiüti az optimalizációt, így hamar felgyűlhet a háttérben annyi fölösleges folyamat, ami már valóban kihatással van az üzemidőre. További jó hír, hogy a gondot egy szoftverfrissítés is megoldhatja majd a jövőben, ha a Samsung úgy gondolja majd, hogy a felhasználók panaszai jogosak és sok esetben a minőségi multitasking élményt teszi tönkre a szélsőséges mértékű energiatakarékosság.

   

Szólj hozzá

Samsung Hírek