2021. már 23.

Teszt: Navon Pure Micro

írta: 1nsanat1
Teszt: Navon Pure Micro

Telefonálásra alkalmas

pure.jpg

   A mobilpiacon a belépő kategória az utóbbi években példátlan mértékben terebélyesedett árazás tekintetében. A nagy gyártók immáron négy kamerás hatalmas kijelzővel felszerelt készülékeket dobnak piacra komoly kompromisszumokkal, ennek ellenére akár 60-65.000 forintos áron. Ez az összeg azonban érthető, ha sokaknak már a tűréshatáron kívül esik, főleg ha a felhasználó pusztán telefonálni szeretne, esetleg néha Facebookozni. Nekik próbál megoldást kínálni a Navon Pure Micro, ami már nevében a letisztult puritánságot hordozza, ennek megfelelően több webshopon, például az Emagon 9990 forintos áron érhető el.

Külső:

  A Pure Micro láthatóan nem követi a trendeket a megjelenését tekintve. Meg sem próbál lekerekített, hatalmas kijelzővel, tekintélyes kameraszigettel, vagy éppen csillogó hátlappal lenyűgözni senkit és pont ebből származik egyik erőssége is, hiszen a készülék kifejezetten aranyos hatást kelt. A matt műanyag hátlap kellemes tapintású, fehér színben pedig még szép is a kamera fekete peremének és a szimmetrikus elrendezésnek hála. Ezen a téren tehát maximum a hatalmas kávák rondíthatnak bele a képbe.

Minőség:

   Egy 10000 forintos készülék esetében látszólag értelmetlen bármiféle minőséget remélni. Ez részben igaz erre a típusra is, hiszen a vékonyka hátlap leszedhető, így még a cseppállóság is hiú ábránd, esés esetén pedig mellékelt tok híján(különálló tokot pedig hiába is keresnénk egy ilyen jelentéktelen modellre) garantált a sérülés, azonban mégsem tragikus a helyzet. A Navon filléres terméke ugyanis meglepően szilárd, a gombok pedig olyan stabilan helyezkednek el a jobb oldalon, hogy azt a régebbi, idővel lötyögőssé váló hangerőszabályzóval "megáldott" Galaxy Note-ok is megirigyelnék. Ennek okán pedig az árcédulát figyelembe véve nem lehet igazán hanyagsággal vádolni a típus megálmodóit.

Képernyő:

   Egy jó minőségű kijelző bizony nem olcsó dolog, ezt mindenki jól tudja, akinek már volt szervízben előlapi törés miatt a mobilja, így nem meglepő, ha egy ilyen alacsony árú telefon nem egy 120hz-es OLED panelt kap. A Navon ezen téren azonban még a legalacsonyabb elvárásoknak sem képes megfelelni. A 480p-s felbontással talán még nem is lenne komoly gond, hiszen egy 4"-es képátlón ennyi pixel még az épphogy elfogadható kategóriába esik sokaknál, azonban az alacsony fényerőre és a példátlan módon torzuló megjelenítésre már nincs értelmes magyarázat. A telefon által vetített kép ugyanis már néhány fokos dőlés mellett is romlik, aminek abszurd mértékére jó példa, hogy vízszintes helyzetben a felhasználó szemei más-más képet látnak emiatt pedig hosszútávon a tartalomfogyasztás is kényelmetlen a telefonon.

Hangzás:

   Egy aprócska telefonról általában az embernek az utolsó dolgok közt jut eszébe az, hogy biztosan jó a hangzása. Ez azonban nem feltétlen helytálló sztereotípia és ezt a Navon is képes többé-kevésbé bizonyítani. Ez a minden téren a kötelező minimumra törekedő apróság ugyanis egész korrekt eredményre képes, ha hangot kell lejátszania. Fő hangszórója ugyanis közepesen hangos, kevéssé dobozos hangzással, ráadásul ha nem kényszeríti az ember nagyon magas hangok lejátszására torzítás sem igazán csalható ki belőle. Sajnos ezt az abszolút pozitív képet beárnyékolja, hogy a telefonálás során használt hangkeltő egy forgalmasabb kereszteződés zajaiban már nem képes maradéktalanul túlharsogni a háttérzajt, ráadásul a zajszűrő mikrofon sem végez tökéletes munkát, így néha a másik fél is kénytelen lesz "élvezni" a Pure Microval rendelkező felhasználó környezetének hangjait.

Teljesítmény:

   A belépő kategóriában állandó problémát jelent a megfelelően erős és energiatakarékos, de éppen emiatt borsos árú chipek hiánya, így nem meglepő, hogy a Pure Micro ezen a téren van lemaradva leginkább a minimális elvárásokhoz képest. A Spreadturm SC7731e ugyanis a 4 magjával és a maximum 1,3 Ghz-es teljesítményével és az ehhez társított 1Gb RAM-mal egyszerűen alkalmatlan 3D-s játékok vagy két átlagos igényű applikáció egyidejű futtatására. A chipset gyengeségét egyébként a nyers számok is jól jelzik, Antutun ugyanis a 20.000, Geekbench 5-ön pedig az 50 és a 250 pont amit átlagosan képes kipréselni magából. Furcsa módon azonban mégsem lehet használhatatlannak titulálni a hardver ezen részét, mivel kevéssé melegszik és az előre telepített applikációkkal elfogadhatóan boldogul, sőt egy két játékkal is meg tud birkózni(több úgyse fog ráférni a szerény 8 Gb-os belső tárhelyre).  

Szoftver:

   A Navon aprócska készülékére pillantva az embernek akaratlanul is beugorhat az a kellemetlen érzés, hogy ismételten egy grafikai és működésbeli hibáktól hemzsegő rendszerrel lesz dolga, ami ráadásul az aksit is zabálja majd a rossz optimalizáció miatt. A használat során azonban kiderül, hogy egyáltalán nincs szó semmi ilyesmiről. A szoftver a hardveres korlátokhoz képest ugyanis kellemesen fut és lassúsága ellenére idegölő szaggatásoknak, fagyásoknak nyoma sincs. A filléres kínai telefonok egyik átkával, a megjelenítési gondokkal sincs probléma, tehát nem jelennek meg a kijelzőn széteső pixelhalmazok és értelmezhetetlen grafikai elemek, mint mondjuk egy olcsóbb Cubotnál. A készüléken lévő Android 8 Go azonban minden előnye ellenére rendelkezik egy nagy hátránnyal is: Már jó ideje nem kap frissítéseket.

Akkumulátor:

   Bár a telefonokba épített akkumulátorok kapacitása az elmúlt években jelentősen nőtt a fizika törvényei továbbra is sziklaszilárdan tartják magukat, így egy aprócska készülékbe továbbra sem lehetséges nagy telepet rakni. Emiatt a Pure Micros esetében be kell érnie a vásárlónak egy mindössze 1300 mAh-s egységgel, ami viszont a pici kijelző, a mérsékelt fényerő és a jelentéktelen hardver miatt a legtöbb esetben meglepő módon mégis képes hozni az egynapos üzemidőt. Erre szükség is van, mivel sok éve ez az egyetlen okostelefon, ami még az iPhone 11 és iPhone SE(2020) mellé adott 5W-os töltőjénél is gyengébbet kapott, nevezetesen egy 2,5W-os pehelykönnyű fekete téglát micro USB-s kábellel. Ez a tulajdonság elég lassú töltési sebességet jelent, de ennyi pénzért sokkal többet várni abszurditás lenne.

Kamera:

   A Navon a legapróbb mobiljának tervezésekor érezhetően nem a Dxomark dobogójára kerülés volt a cél. Olyannyira nem, hogy a mindössze két kamera(de legalább egyik sem funkció nélküli lencse) összeadva sem rendelkezik akkora felbontással, mint a mai belépő kategóriás telefonok ultraszéles látószögű egysége. Az erősebb, hátlapi kamera mindössze 2mp-es képeket készít(bár az applikációban le lehet vinni a felbontást akár 0,2mp-re is, ha valaki esetleg nagyon spórolni szeretne a hellyel), melyek homályosak, pixelesek a dinamikatartományuk pedig gyakorlatilag 0, de persze nappali fényben ez a mini szenzor is megfelel dokumentumok fotózására, így a mobil célcsoportja mindent összevetve elégedett lehet.

  Ez sajnos nem igaz az előlapi kamerára. Ennek ugyanis mindössze 0,3mp áll rendelkezésére, ami nemes egyszerűséggel elégtelen szinte minden alapvető feladatra. Szelfik készítésére a felbontása teszi alkalmatlanná, videóhívásoknál pedig a rettentő szűk látószög lehetetleníti el a használatot.

Extra funkciók:

   A Pure Micro nevében is jelzett is adódó letisztultsága a funkcióbőségre is rányomta félig meddig a bélyegét. Nincs ugyanis infra, NFC, vezeték nélküli töltés, biometrikus azonosítás, de az Android Go által megszabott szigorú korlátok is jelen vannak, így a testreszabhatóság is elég szegényes. A telefon mentségére szól azonban, hogy van FM rádió, a már majdnem elfelejtett jack csatlakozó, bővíthetőség, dual SIM foglalat a levehető hátlap alatt. Ráadásként pedig előre van telepítve minden fontos applikáció, így a Play áruházban nem túl otthonosan mozgó felhasználók számára sem kell hetekig szokni az új eszközt.

Ár/Érték arány:

   Nem túlzás kijelenteni, hogy a Navon apró méretű okostelefonja egy kifejezetten gyenge típus ha a specifikációkat nézzük. Azonban egész más a helyzet ha az árcédulára  is rápillantunk. A 10.000 forintos összegért ugyanis egy modern középkategóriás telefonhoz jó, ha egy gyári tokot és egy gyári töltőt be tudunk szerezni, nem, hogy egy komplett készüléket. Ez a tény pedig rendkívül kettőssé teszi a Pure Micro megítélését. Egyfelől nevezhető kötelező, vagy kifejezetten ajánlott vételnek, elsősorban az idősebbeknek, a nagyon fiataloknak, vagy éppen azoknak akiknek szüksége van egy másodlagos telefonra, amit nem féltenek. Másfelől viszont a többség számára egy teljesen fölösleges eszköz, ami hosszú távon semmiképp sem ajánlott, egy kifutóban lévő belépő szintű modell 30.000-40.000 forint körül bőven többet fog nyújtani minden téren a Micronál. Bármelyik csoportba tartozzunk is, azt el kell ismerni, hogy ennyi pénzért egy működőképes, szoftveresen nem zavaróan hibás mobil igazi kuriózum.

 

 

Külső: 8/10

Minőség: 7/10 

Képernyő: 2/10 

Hangzás: 6/10 

Teljesítmény: 4/10

Szoftver: 7/10 

Akkumulátor: 5/10 

Kamera: 2/10 

Extra funkciók: 6/10 

Ár/Érték arány: 10/10

Összesítve:57/100

Rossz vétel!

Szólj hozzá

Teszt Budget Navon