2021. ápr 24.

Nem sikerült túl jól a OnePlus Watch a tesztelők szerint

írta: 1nsanat1
Nem sikerült túl jól a OnePlus Watch a tesztelők szerint

oneplus-watch-1-1.jpg

 

   Ha a kamerás teljesítményt nem nézzük, akkor a OnePlus mobiljai már egy jó ideje abszolút élvonalbeli teljesítményt nyújtanak, nem egyszer pedig be is előzik a konkurenciát, elég csak a 7 Pro QHD+ felbontású 90hz-es kijelzőjére gondolni. Ezek után nem meglepő, hogy a márkával szimpatizáló felhasználók és tesztelők egyaránt jelentős elvárásokat támasztottak a régóta pletykált, előre úttörőnek kikiáltott OnePlus Watch okosórával szemben. A forradalom azonban elmaradt, a legtöbb tesztelő pedig csalódottan küldte vissza a gyártónak a kölcsönbe kapott kütyüt.

  Azt azért el lehet mondani, hogy a problémák nem a kicsomagoláskor kezdődtek. A letisztult csomagolás ugyanis remekül illik a szintén minimalista eszközhöz, ami három színben is kapható, ennek hála pedig a fekete és fehér színben sportos és fiatalos óra Kobalt verziója kifejezetten elegáns megjelenésű, ráadásul a limitált modell esetén az anyaghasználat is minőségibb, hiszen az üveg-rozsdamentes acél helyett kobalt-zafír(bár a gyártó oldalán a sokkal gyengébb ötvözet, a zafírüveg neve szerepel tévedésből) borítást kapott. A megfelelő alapanyagok persze nem sokat érnek, ha a víz és a por bejuthat a készülékházba, szerencsére ezt az IP68-as minősítés és az 5AT víznyomásig jól működő szigetelés meggátolja. Egy apró probléma azonban akad, amire többen is felhívták a figyelmet. A gyártó ugyanis csak 0 és 35°C között garantál megfelelő működést és védelmet az eszköznek, ami jogosan zavarhat sokakat, hiszen ez a téli használatot mondhatni lehetetlenné teszi papíron.

   Külsőre tehát semmi gond, de akkor mégis mi lehet az a probléma, ami miatt a Gizmodo az általuk valaha próbált legrosszabb okosórának titulálta a OnePlus óráját? Netán a kijelző? Nos, nem. Az ugyanis egy 454x454-es felbontású AMOLED, ami frissítéssel már AoD funkciót is kapott, így remek betekintési szögeket és fényerőt kínál. Akkor talán az üzemidő a probléma, akárcsak az Apple Watch esetén? Nem, mivel a OnePlus az Apple és a Samsung útja helyett inkább a Huawei módszert követte és egy, akár két hetes üzemidőre is képes terméket alkotott meg 402mAh-s akkumulátorral. Ezzel azonban nagyjából ki is rajzolódik az egyik fő hiba, mégpedig a funkcionalitás.

   A OnePlus a reklámokban ügyesen próbálta kozmetikázni ezt a hibát azzal, hogy a rengeteg(sok esetben fölösleges, vagy egymástól alig eltérő) sportmódot, pulzusfigyelést és hasonló alap funkciókat tolta előtérbe. A probléma azonban az, hogy ez egyszerűen kevés ahhoz, hogy a OnePlus Watch több legyen egy okoskarkötőnél, vagy egy komolyabb szoftveres háttérrel rendelkező Watch GT 2-nél, aminél már ott van a beesett ár és a összehasonlíthatatlanul több felhasználói számlap előnye is. Ez pedig még nem minden...

   MrMobile és sokan mások ugyanis felhívták a figyelmet komolyabb gondokra is. A OnePlus Watch ugyanis még a korlátozott funkcióit sem végzi megfelelően. Mérései pontatlanok egy Garmin, egy Samsung vagy egy Huawei okosórához viszonyítva, a GPS rendszeresen téved és "ugrásokat" végez és sajnos a menüben való navigálás sem mindig mentes a megakadásoktól, aminek az oka a saját rendszer használata. Ez a hiba pedig elég nehezen bocsájtható meg, hiszen hiába van szó első próbálkozásról, a zseniálisan optimalizált Oxygen OS megalkotóitól elvárható, hogy eszközük képes legyen felvenni a versenyt akár 2 éves okosórákkal, ez azonban mint látjuk nem minden szempontból sikerült.

  A OnePlus viselhető eszközök terén megtett első lépése tehát egy elég nagy botlás lett, amiből persze a vállalat könnyen felpattanhat és a terméket is megmentheti a neve és néhány gyorsan érkező frissítés, de az már borítékolható, hogy ez bizony nem az a rajt, amire bármelyik nagy cég vágyna. 

  

Szólj hozzá

OnePlus Kiegészítők