2021. jún 21.

Itt a Leica mobil, ami nem csak kamera terén hagyja le a mezőnyt

írta: 1nsanat1
Itt a Leica mobil, ami nem csak kamera terén hagyja le a mezőnyt

gsmarena_000_2.jpg

 

   A mobilfotózás szerelmeseinek valószínűleg nem kell bemutatni a Leica nevet. Ez ugyanis az a cég, aminek hála a Huawei sorra dobhatta piacra a DxOMark rekorder mobilokat. Nagy szerepük volt többek között a lencsék kialakításában, a szoftver színkezelésében, tehát szerepük elvitathatatlan. A Huawei azonban bajba került, az 5 éves szerződés pedig lejárt, így a Leica új partnerének a Sharp nevű japán mobilgyártót választotta, közösen pedig kiadták az Aquos R6-ot ami több szempontból is jóval a konkurencia előtt járó készülék lett. A híres német optikagyártó vállalat azonban úgy gondolta, hogy az R6 önmagában nem elég jó nekik, ezért Leitz Phone 1 néven bemutatták annak egy kicsit finomhangolt, sokkal dizájnosabb kiadását.

   A különleges típus részletes ismertetése előtt azonban érdemes leszögezni, hogy a "Leitz" sosem lesz tömegtermék. Ezt egyfelől 1700$-os ára is előrevetíti, de a végső pecsétet az teszi rá a típus jövőjére, hogy kizárólag a japán SoftBank kínálatából lehet megrendelni. A limitált elérhetőségnek persze jó oka van, hiszen ez a továbbfejlesztett Aquos R6 variáns abszolút nem az átlagfelhasználó igényeihez van igazítva.

   A szokatlan elvárásoknak megfelelés már kapásból a kameraszigeten tetten érhető. A hatalma kör alakú kitüremkedésben ugyanis nem 4-5 szenzor foglal helyet mint mondjuk a Mate 40 variánsai esetén, hanem csupán kettő, amik közül az egyik csak egy ToF egység. Ráadásul a fő kamera sem dönt rekordokat felbontás terén, hiszen 20MP-es értékével abszolút nincs az élmezőnyben, ahogy az f/1.9-es blendénél is láttunk már jobbat. A csalódottság azonban azonnal eltűnik ha az ember rájön, hogy jelen esetben egy 1"-es szenzorról beszélünk, ami mobilos téren világrekordnak számít, ráadásul a fókusztávolság is 19mm-es tehát már-már ultraszéles látószögű. További kis extra a mobilhoz járó Leica feliratú felpattintható lencsevédő is, ami a profi fotósok számára hatalmas megkönnyebbülés lehet.

gsmarena_001_2.jpg

A kameraszoftver alaposan át lett szabva a Leica által

   Természetesen az előlapra is került kamera, nevezetesen egy 12,6MP-es, viszont a készülék ezen oldalán inkább maga a kijelző az érdekes, ami amellett, hogy egy, felbontásban FullHD és QHD közt elhelyezkedő IGZO OLED panel, még a 240hz-es képfrissítésre is képes, amihez képest még a legfejlettebb Samsung megjelenítő is eltörpül. Ki szépséghiba azonban, hogy jelenleg alig létezik olyan applikáció ami ilyen magas képfrissítést támogatna, hiszen még a gamer mobilok 144hz-ére sincsenek felkészítve a nagyobb címek sem. Ezen felül a fogyasztás is komoly gond lehet ilyen magas értéknél, de szerencsére erre is kínál megoldást a Sharp.

  A méretes, 6,6"-es kijelző mögé ugyanis elfért gond nélkül egy 5000mAh-s telep, ami nem csak a kijelző, de a Snapdragon 888-as lapka, és a 12GB RAM energiaigényét is kielégítheti gond nélkül így a 256GB-nyi tárhelyre ráférő játékok hosszútávú futtatásával sem lehet problémája majd a kevés szerencsés tulajdonosnak. A csúcshardver természetesen önmagában nem sokat ér, de szerencsére szoftveres téren sem érheti majd sok panasz az eszközt, hiszen a Sharp híresen precíz ezen a téren és ezen a Leica által megalkotott, jó eséllyel matt színekkel dolgozó, letisztult témacsomagja sem fog rontani semmit.

  Összességében a Leitz Phone 1 tehát egy igazi bestia lett, ami miatt csak azért nem kezd el aggódni azonnal minden konkurens gyártó, mert a Sharp termékei eddig sem voltak rosszak, de még a Sonyhoz képest is rétegterméknek számítottak, Japánon kívül pedig a legritkább esetben kerültek a boltok polcaira.

 

Szólj hozzá

Hírek Leica Kamera