2021. júl 15.

Bajban a OnePlus? Két esetben is átverték a felhasználókat

írta: 1nsanat1
Bajban a OnePlus? Két esetben is átverték a felhasználókat

oneplus-9-pro-hoyle-promo-17.jpg

 

  A OnePlus, bár nem tartozik a legnagyobb és a legismertebb mobilgyártók sorába, viszont az egyik legkedveltebb márka  címet magának tudhatja. Az áremelések ellenére ugyanis a BBK alá tartozó vállalat prémium minőséget kínál a riválisoknál jellemzően olcsóbban. Hab a tortán, hogy a cég termékeit remek optimalizáltság és parádés teljesítmény is jellemzi, ami miatt az évek során a OnePlus rengeteg bizalmat kapott a felhasználóktól. A vásárlók bizalma azonban nincs bebetonozva, így könnyen meginoghat, az utóbbi időben pedig egymás után két, egymással összefüggő trükkre is fényderült, amit a vállalat eddig "jótékonyan" elhallgatott.

  A megkérdőjelezhető lépések egyikére a Geekbench világított rá, amikor a teljes 9-es szériát letiltotta a toplistájáról egy elég egyértelmű indoklás kíséretében. A benchmark applikáció ugyanis leleplezte, hogy a OnePlus új modelljei a teljesítménytesztek során kikapcsolták a Snapdragon 888 hosszú élettartamát biztosító korlátozásokat, amik így túlterhelve üzemeltek amikor a parádés pontszámokat érték el. Ez persze nem jelenti, hogy a két, amúgy remek telefon teljesítményproblémákkal küzdene, azonban sok felhasználónál komoly érv egy mobil mellett vagy ellen, hogy az aktuális Antutu vagy Geekbench listán hol helyezkedik el.

  Logikus lett volna, hogy a gyártó egy ilyen lebukás után kínosan ügyel a továbbiakban a készülékeinek valódi teljesítményére, azonban egy apró szivárgás tovább rontott a helyzeten. Kiderült ugyanis, hogy az Apple-t korábban a hasonló megoldása miatt kritizáló és a riválisokat felülmúló nyers erőre olyannyira büszke OnePlus bizony visszafogta a lapkák képességeit a 9 és a 9 Pro esetén. A teljesítmény csökkentése egyébként főként a nem túl megterhelő applikációk(például facebook) esetén lép életbe, így a gamerek fellélegezhetnek, de értelemszerűen ezen alkalmazások betöltési ideje érezhetően megnő a OnePlus által utólag beprogramozott korlátozás miatt.

  A gyártó persze azóta már reagált a dühítő jelenségre, állításuk szerint ez pusztán a vásárlók érdekében történt(hallottuk mi már ezt valahol, valamikor egy almás cégtől), hiszen így a chip élettartama és az üzemidő is növelhető, ráadásul melegedéssel sem kell annyira számolni. Hozzátették továbbá, hogy a Snapdragon 888-hoz hasonló SoC-k már amúgy is túl erősek egy telefonba, ez a kis kiegészítés azonban semmit nem javított a helyzetükön.

  Sok felhasználó ugyanis komment formájában fejezte ki véleményét, valamit tette fel költői kérdéseit, például azt, hogy ha túl erős az idei Snapdragon, akkor miért nem adták ki az egyébként kevésbé melegedő 870-el a 9-es szériát, amely döntés még az árat is jelentősen mérsékelhette volna. Többen nehezményezték azt is, hogy a 9 Pro üzemidőben jelentősen elmarad a 8 Pro-hoz képest, holott a 7 helyett 5nm-es lapka és a teljesítménykorlátozás papírforma szerint növekedést garantálna. A legtöbbet felhozott téma azonban az volt, hogy mennyire képmutató és önellentmondásos a cég részéről, hogy felfelé kozmetikázza a teljesítménytesztek eredményeit, miközben a chip határait a valóságban pont, hogy lejjebb tornázza.

  Az eddig a korrekt üzleti stratégiájáról ismert kínai vállalat tehát úgy tűnik a növekedéssel párhuzamosan elkezdte átvenni a nagyobb cégek inkorrekt húzásait is, ami rövid távon talán kifizetődő lehet, hosszú távon azonban könnyen lehet, hogy a OnePlus jóhírét a semmivel teheti egyenlővé.

  

Szólj hozzá

Hírek OnePlus