2021. júl 23.

Túl a középkategórián: Itt a OnePlus Nord 2 5G!

írta: 1nsanat1
Túl a középkategórián: Itt a OnePlus Nord 2 5G!

xonnz29w7uzz3mlywhr9ic.jpg

 

   Az utóbbi 1-2 évben nem volt egyszerű OnePlus rajongónak lenni. Bár a 8-as és a 9-es széria elég korrektre sikerült néhány baklövést(kijelző zöldülése, benchmark tesztek manipulálása) leszámítva, azonban az árazás már korántsem volt a régi, a Nord széria pedig hiába vett erős startot, a később érkező butított verziók már nyomokban sem hozták azt a jól megszokott azt a bizonyos pluszt amit a márka a nevében hordoz. Egy ilyen, mondhatni hanyatlás után azonban megjelent a Nord 2 5G, ami nem pusztán egy jól összerakott középkategóriás mobil lett, hanem egy készülék, ami könnyedén megszorongatja a Realme, a Redmi és a Poco ár-érték bajnokait is és meglepően sok ponton vetekszik egy-egy felsőkategóriás típussal.

  A prémium érzet már rögtön a kibontáskor jelentkezik, hiszen ízléses csomagolással, ötletes köszönőkártyával, egy dizájnos matt mintázatú átlátszó tokkal és magával a telefonnal találkozhatunk. A telefon pedig önmagában is kellően impozáns. Bár mérete az idei év típusaihoz viszonyítva nem kiemelkedő, azonban a OnePlus 9 Pro-t idéző megjelenés és a három színvariáns(matt szürke, selyemfényű türkizkék és műbőr hatású zöld) azonnal egy minőségi eszköz hatását nyújtja. Egy apró spórolás azonban itt már megfigyelhető, hiszen csak Gorilla Glass 5-ről és műanyag keretről van szó, ezt azonban elsőre senki sem fogja megmondani.

  A kijelző szintén nem kelthet senkiben csalódást, még akkor sem, ha 150.000 forint környékén már néhány rivális 120hz-et kínál. A 6,43"-es FHD+-os panel ugyanis 90hz-en is kellően fluid élményt nyújt, amin az átlagtól jobb maximális fényerő és a HDR10+ támogatottság(ez utóbbi nagyon ritka vendég a középkategóriában) csak tovább javít. A véresszájú kritikusok ugyan beleköthetnek abba, hogy a kijelző lapos(ez mondjuk a többség számára inkább pozitívum), vagy, hogy a kameralyuk bezavar a tartalomfogyasztásba, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a apró pötty nagyobb szenzort rejt, mint a 9 Pro hasonló megoldása, ráadásul 16 helyett 32MP-es felbontással dolgozik. Az mondjuk kissé érthetetlen, hogy egy ilyen szenzor miért csak 1080p/30fps-es videózást támogat, de ha ezt a korlátot elfogadtuk a több mint kétszer ennyivbe kerülő OnePlusokon, akkor itt sem lenne jogos kiakadni miatta.

oneplus-9-series_1.jpg

OnePlus 9 és 9 Pro: ár-érték arányban a kistestvér nyomába sem érhetnek

 A kamerás felhozatal miatt egyébiránt a hátlap tájékán sem kell aggódni. A már ismerős külsejű kamerasziget ugyanis három szenzort rejt, melyek közül 1 nagyon, 2 pedig kicsit sem érdekes. Utóbbiak közé tartozik az a 2MP-es monokróm egység, ami elvileg a valóságnak jobban megfelelő kontraszt létrehozásában segít, azonban komoly tétben lehetne fogadni rá, hogy valódi, szoftveresen nem pótolható szerepe abszolút nincs. A 8MP-es ultraszéles látószögű képalkotónak már egy fokkal több feladat jut, azonban itt sem tud semmivel többet, mint bármelyik 70-80.000 forintos készülékben, hiszen ismerjük már jól a "nyolcaskát", néhányszáz mobilban már megfordult az elmúlt évek során és a szoftver itt sem tesz csodát vele.

   A hátlap sztárja ezek után kizárásos alapon csak a főkamera lehet és valóban csillagként tündöklik a két társához képest. A lencsék mögött ugyanis az az 50MP-es, meglehetősen nagy érzékelő lapul, ami a OnePlus 9 Pro-t is naggyá tette. Apró csavar a dologban, hogy a gyártó csúcstelefonjában ez az egység még ultraszéles látószöggel rendelkezett, tehát a Nord 2-vel készült képek nem lesznek olyan csodásak, mint a nagytesó esetén, de mivel a 9 Pro a piac egyik, ha nem a legjobb nagy látószögű teljesítményét produkálta, így aggodalomra semmi ok. Az előzetes tesztek szerint egyébként a Sony IMX 766-os szenzor érezhetően többre képes, mint például a rivális Poco F3, vagy a Galaxy A72 48 illetve 64MP-es egységei, bár a színek terén ragaszkodik a Samsungra jellemző látványos, de nem feltétlenül reális végeredményhez. Az amúgysem gyenge teljesítményre azonban a OnePlus még rádobott egy aprócska koronát az optikai stabilizátor formájában, aminek hála a Nord 2 5G éjjel is több, mint vállalható minőséget garantál, valamint az akár 4K/30fps-es videók sem rázkódnak túlzottan.

   Bár a bemutatón és jelen cikkben is sok szó esett a kamerákról, a OnePlus sosem volt az a tipikus fotós képességekkel hódító gyártó. Így érdemesebb is azzal foglalkozni, amiben a Nord 2 5G igazán a konkurencia fölé tud emelkedni. Azt a bizonyos, a névben fellelhető pluszt általában mindig a teljesítmény terén kellett keresni, ez azonban egy összetettebb 3 tényezős tulajdonság. Egyfelől ott a kimagaslóan optimalizált OxygenOS, ami bár mostanra az OPPO felügyelete alá került, szóval néhány elemet átemelt a ColorOS-ből, de ez inkább előnyére, mintsem hátrányára vált és a gördülékenységen sem rontott egy szemernyit sem. Ráadásul extraként a némító kapcsoló is visszatért, ami bár szigorúan nem az OS eleme, de mindenképpen hozzáad ahhoz a bizonyos OnePlus érzéshez.

  A teljesítményt persze hardveres szempontból is érdemes vizsgálni, hiszen hiába a letisztult szoftver, az önmagában nem fogja elfuttatni a legújabb játékokat. Szerencsére azonban a gyártó itt sem spórolt. Kapásból 8/128 és 12/256GB-os kiszerelésekkel készültek, mondván, ezzel a telefonnal nem csak 1-2 évre lehet tervezni, ehhez pedig hozzádobtak egy MediaTek Dimensity 1200-as lapkát is. A baljóslatú név senkit ne tévesszen meg, ez már nem az a MediaTek, aki a Helio A és P szériás chipjeivel belakta a teljes belépő szegmenst. A gyártó csúcsterméke ugyanis már 6nm-es eljárással készül, fő riválisát, a Snapdragon 870-et pedig bár összesítésben nem győzi le, de grafikus teljesítményben, csíkszélességben igen, ráadásul az árat is kellően lehúzza, hiszen jóval olcsóbb mint egy Qualcomm féle SoC. Egy biztos: A Dimensity 1200 még 3-4 évig bőven megfelelő teljesítményt fog leadni és bár érezhető, hogy nem hozza egy Snapdragon 888 szintjét, de kevésbé melegszik és a fogyasztása is kedvezőbb.

  Apropó fogyasztás! A harmadik szempont, amiben a Nord 2 kimagasló az az akkumulátorhoz tartozó számok. Bár a 4500-as kapacitás nem rekord, de a 6'4"-es mezőnyben bőven jónak számít és ez még csak a jéghegy csúcsa. Az igazi csodát inkább a telefon mellé adott töltőadapter feliratait olvasgatva kell keresgélni. Itt ugyanis fel van tüntetve, hogy a jókora tégla 65W leadására képes. A dologban pedig az a pláne, hogy ezt a szupergyors töltést a telefon is támogatja, így pedig akár fél óra alatt is gond nélkül feltölthető a készülék.

nord-new.jpg

Szomorú hír: A vegán bőr borítású zöld verzió sajnos csak Indiában kapható!

  A kínai mobilokkal szemben általánosan kritikus emberek egy ilyen meggyőző specifikációs lista láttán persze kapásból azt mondanák: "Jó, jó, de mi van a többi tulajdonsággal, amiket nem reklámoznak annyira, azokban nyilván elhasal ez a kínai kacat!" A valóság azonban az, hogy a Nord 2 5G más területen is kitűnően szerepel. Sztereó hangzása már-már csúcskategóriás, kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasója villámgyors és bár a jackről és a bővíthető memóriáról bizony le kell mondani, de az NFC-ről és a friss, Bluetooth 5.2-es szabványról például nem.

  A OnePlus Nord 5G tehát egy ízig-vérig felső-középkategóriás telefon brutális erővel, korrekt kamerás képességekkel, páratlan töltési sebességgel, és sok egyéb, kategóriáján felüli tulajdonsággal, amik miatt gond nélkül saccolná bárki 200.000 forint környékére a típus árát, a valóság azonban, hogy átszámolva, a hivatalos weboldalról megrendelve is alig több mint 150.000 forintért szerezhető be.

   

Szólj hozzá

Vélemény OnePlus