2021. aug 20.

Galaxy S20 FE vs Mi 10T Pro 5G

írta: 1nsanat1
Galaxy S20 FE vs Mi 10T Pro 5G

galaxys20fe-vs-mi10tpro.jpg

   El kell ismerni, menő dolog az éppen legfrissebb csúcskészülékekkel pózolni, azonban a legtöbb  felhasználó számára a telefon nem egy divatkellék, hanem használati tárgy, így az emberek egy jelentős része inkább éles ésszel átnézi, hogy a nagy gyártók fél-egy éves kifutó modelljei éppen hol tartanak árban, hiszen egy tavalyi felső kategóriás eszköz gyakran alig kerül többe mint egy frissen debütáló középkategóriás termék. Az ilyen, ár-érték arányre figyelő vásárlók számára szerencsére több gyártó is kínál remek választásokat, azonban a két, talán legnagyobb slágertermék ebben a kategóriában a Samsung S20 FE és a Xiaomi Mi 10T Pro 5G. A két mobilban azonban jóformán csak a sikerül mértéke a közös, ugyanis ennél eltérőbb koncepció mentén aligha születhettek volna meg. Érdemes tisztázni hát, hogy melyik vállalat tervezési stratégiáját igazolta jobban az idő.

  Ha kicsomagoljuk a két telefont rögtön rájövünk, hogy még a legkevésbé hozzáértő sem lenne képes összekeverni a két típust. A Mi 10T fejlesztett változata ugyanis kifejezetten extravagáns lett, üveg hátlapja a visszafogott színekkel eleganciát, nagy mérete és tömege pedig prémium hatást kölcsönöz. Ezt fejeli meg a gigantikusnak láttatott főkamera is és a méretes kijelző aprócska kameralyukkal. Az S20 FE ehhez képest látszólag labdába sem rúghat, hiszen színválaszték terén inkább a harsány verziók dominálnak, amik ráadásul egy műanyag hátlapot próbálnak széppé varázsolni. A kamerasziget is kifejezetten unalmasnak hat(bár ennek a színezése remek ötlet volt a Samsung részéről) és a készülék mérete is tipikusan a "se nem kompakt, se nem tepsi" kategóriába esik, így a végletek kedvelőinek nem egy főnyeremény. Van azonban egy trükk az FE tarsolyában is, hiszen a látszólag filléres kivitelezés IP68-al és vezeték nélküli töltéssel párosul, ami viszont a Mi 10T sorozatból teljesen kimaradt, pedig első ránézésre itt lenne indokoltabb.

  A fentebb említett méretkülönbségre visszatérve érdemes megjegyezni, hogy ez nem a kávákból fakad, hiszen mindkét típus már-már flagshipekhez méltóan keskeny kerettel rendelkezik még úgy, is, hogy az előlapon egyik mobil sincs lekerekítve a hosszabb élek mentén. Az eltérés tehát kizárásos alapon a kijelzők méretéből fakad, ami a Samsung esetén 6,5-ös, míg a Xiaominál 6,67-es méretet jelent. A tekintélyes mérethez ráadásul remek frissítési ráta is párosul, bár a Mi 10T Pro a 144hz-es értékével kicsit rálicitál az FE 120hz-es megoldására. A riposzt viszont azonnal érkezik a telefon bekapcsolásakor, ugyanis a Samsung egy Super AMOLED panellel készült, a Xiaomi viszont beérte az IPS-el ami bármennyire is kategóriájának egyik legjobbja, a tökéletes feketék hiánya és a AOD funkció nélkülözése bizony fájó pont.

   Szemből nézve a Samsung további előnnyel is rendelkezik, ez pedig a szelfikamera. A Xiaomi ugyanis itt beérte a szinte minden prémiumabb készüléküknél használt 20 MP-es egységgel, ami bár rossznak nem nevezhető, de dinamikatartomány, színhűség, de főleg videózás terén azért érezhetően nem játszik egy ligában a rivális 32MP-es, akár 4K/60fps-es  videófelvételre is képes szenzorával. 

   Az előlapi kamerák terén mutatkozó egyenlőtlenség a hátlapon teljesen szertefoszlik és kiélezett viadallá alakul. A párharc első és legnagyobb ütése egyértelműen a Xiaomié, hiszen a 108MP-es, egyébként pont a Samsung által megalkotott szenzora méret, felbontás, és általános teljesítmény terén is egyértelműen ledominálja az FE 12MP-es egységét.  A hátlapon azonban van még két kamera. Az ultraszéles egységek közt mindössze egyetlen megapixel eltérés figyelhető meg a Xiaomi javára, valamint a Snapdragon lapka jobb képfeldolgozó képessége is a kínai modell mellett szól, azonban a Samsung élénkebb színei sokaknak szimpatikusabbak lehetnek, így itt nehéz egyértelmű győztest hirdetni. A harmadik menetben viszont fordul a kocka, ugyanis az FE 8MP-es, 3x-os nagyításra képes telefotó kamerája egyértelműen hasznosabb, mint a Mi 10T Pro 5MP-es, de ennek ellenére az autofókusz miatt egész szép eredménnyel dolgozó makróegysége.

  Nagy vonalakban a két típus kamerás fronton patthelyzetben van, hiszen komolyabb szintű fotózásra inkább az egyetlen, de átlagon felüli képességű főkamerára koncentráló Mi 10T Pro felel meg, viszont a mindennapok során, vagy a közösségi médiás tevékenységre jobb választás lehet a sokoldalúbb S20 FE.

  Sokaknak persze csak másodlagos  szempont a kamera, hiszen aki igazán élvonalbeli fotókat szeretne, annak érdemesebb az ultraprémium kategóriában kutakodnia, ellenben a csúcsteljesítmény alapvető elvárás egy flagshipkillerrel szemben. Szerencsére ezzel kapcsolatban egyik típusnál sem fogunk csalódni. Bár az Exynos 990 egyértelműen gyengébb mint a Snapdragon 865 és az 6GB RAM is kevesebb, mint a Xiaomi 8GB-ja, sőt a Galaxy az 5G-re sem képes viszont a tárhely tekintetében a két készülék azonos legalább és az is elmondható, hogy mindkét telefon gond nélkül megbirkózik a mai mobilos applikációk bármelyikével.

  A nagy erő persze nagy felelősséggel, pontosabban nagy fogyasztással is jár, így a két piacvezető cég mindent elkövetett, hogy se az Exynos, se a Snapdragon ne éhezzen meg fél-egy nap alatt. Ez konkrétan 4500-as és 5000-es értékeket jelent mAh-ban kifejezve, értelemszerűen a nagyobb mérete miatt a Xiaomi javára. A töltési sebesség terén szintén a kínai gyártónál az előny, hiszen 33W-os maximumot kínál a rivális 25W helyett, azonban a Samsung ezen a téren is megpróbálta hozni a flagship jelleget, hiszen az FE vezeték nélkül is tölthető műanyag hátlapja ellenére és még a fordított vezetéknélküli töltéssel sincsenek gondjai.

  A két típus azonban nem pusztán a főbb specifikációk miatt bizonyul hasonlóan jó vételnek, hanem az olyan, látszólag másodlagos dolgok miatt is, mint például a kiváló sztereó hangzás, vagy éppen a remek ujjlenyomatolvasók, melyek terén a Samsung egy elegánsabb, kijelző alatti megoldáshoz folyamodott, míg a Xiaomi egy érezhetően gyorsabb és megbízhatóbb, de a bekapcsológombba épített szenzor mellett tette le a voksát. NFC természetesen mindkét készülékben van, viszont jack, már nem, infrával pedig csak a Mi 10T Pro lett ellátva.

  Az S20 FE és a Mi 10T Pro közt tehát ember legyen a talpán aki választani tud. Az ugyanis egyértelmű,  hogy két, a 2021-es felhozatalban is kimagaslóan jó ár-érték arányú flagshipkillerről van szó, melyek más-más okokból, de ugyanannyira vonzó alternatívát kínálnak a kétszer ennyibe kerülő típusokkal szemben. Ha azonban mégis kénytelenek vagyunk választani, akkor érdemes megvizsgálni, mire van szükségünk. Ha bivalyerős hardverre, időtálló teljesítményre és parádés üzemidőre, akkor mindenképp a Xiaomi az ideális választás, mindennapi használatra, viszont jobban megérheti az FE, hiszen az AMOLED kijelző, a telefotó kamera, vagy épp a vezeték nélküli töltés sokkal jobban visszaadja azt a prémium érzetet, amire valószínűleg minden felhasználó vágyik.

 

 

 

Galaxy S20 FE Mi 10T Pro
Méret 159,8x74,5x8,4mm 165,1x76,4x9,3mm
Tömeg 190g 218g
Előlap Gorilla Glass 5 Gorilla Glass 5
Keret Alumínium Alumínium
Hátlap Műanyag Gorilla Glass 5
Kijelző típusa Super AMOLED IPS LCD
Képátló 6,5" 6,67"
Felbontás 1080x2400 1080x2400
Képfrissítés 120hz 144hz
HDR HDR10+ HDR10+
Rendszer Android 11/One UI 3.0 Android 11/MIUI 12.5
Chipset Exynos 990(7nm+) Snapdragon 865(7nm+)
Antutu(v9) 623.000 680.000
RAM 6GB 8GB
Tárhely 128GB 128GB
Bővíthetőség Nincs Nincs
Kártyafoglalat Dual SIM Dual SIM
Hálózat 4G 5G
Töltő USB-C 2.0 USB-C 2.0
Vezetékes 25W 33W
Vezeték nélküli 15W Nincs
Fordított vezeték nélküli 4,5W Nincs
Akkumulátor 4780mAh 5000mAh
Hátlapi kamera 1. 12MP f/1.8 108MP f/1.7
Hátlapi kamera 2. 12MP f/2.2 123° Ultraszéles 13MP f/2.4 123° Ultraszéles
Hátlapi kamera 3. 8MP f/2.4 3x Telefotó 5MP f/2.4 Makró
Előlapi kamera 32MP f/2.2 20MP f/2.2
Hátlapi videó 4K/60fps 8K/30fps
Előlapi videó 4K60fps 1080p/30fps
Hangszórók Sztereó Sztereó
Jack csatlakozó Nincs Nincs
NFC Van Van
Infra Nincs Van
Bluetooth 5.1 5.1
Ujjlenyomatolvasó Kijelzőbe épített Oldalsó
Arcfelismerés 2D 2D
Ár 174.990 Ft 169.999 Ft
Szólj hozzá

Samsung Versus Xiaomi