2021. sze 15.

Minden ami új és semmi ami nem: Az iPhone 13 széria újdonságai

írta: 1nsanat1
Minden ami új és semmi ami nem: Az iPhone 13 széria újdonságai

kepernyokep_2021-09-14_213643.jpg

 

   Az új iPhoneok megjelenése minden évben hatalmas szenzációnak számít és ez nem volt másképp idén se, bár meg kell hagyni, az idei bemutató közel sem tartogatott olyan meglepetéseket, mint az egy évvel ezelőtti. Ennek oka, hogy a 13-as széria első, sőt második ránézésre is könnyedén nevezhető a 12-es modellek ráncfelvarrott verziójának. Természetesen a négy bemutatott típus, a 13 Mini a 13, a 13 Pro és a 13 Pro Max külön külön is megérdemelnek egy-egy elemzést, azonban a típusok gyakorlatban történő bizonyítása előtt érdemes megnézni mik is a fő különbségek a 12-es modellekhez képest.

 

iPhone 13 Mini, iPhone 13

 

   A két olcsóbb verzió bár radikális fejlesztéseket nem rejt magában, könnyedén elkülöníthető elődjétől a kisebb notch és az új, immáron átlós elrendezésű hátlapi kameraduó miatt. Ha azonban valakit a dizájnon felül más is érdekel, annak az Apple nem kínált túl sok konkrétumot. Jelezve lett ugyan, hogy az azonos felbontású kijelző immáron nem 625, hanem 800 nites tipikus fényerőt produkál, de a maximális érték továbbra is 1200 maradt, a magas képfrissítés pedig a két olcsóbb iPhoneból sajnos kimaradt. 

  Ezen kívül azonban az Apple nem volt túl bőbeszédű. Megtudtuk, hogy az A15 chip jobb mint az A14 és még a konkurenciát is gond nélkül legyőzi(ami azért nem nagy érdem, ha megnézzük, hogy mikor debütált a Snapdragon 888), az akkumulátorról kiderült, hogy egész napos üzemidőt garantál(a készülékek 0,3mm-es vastagodása szerencsére sejteti, hogy igaz lehet a sokat pletykált kapacitásbővítés), a kamerákról pedig megtudtunk, hogy újak és jobbak, sőt a főszenzor még a tavaly a Pro Max verzióban debütált IBIS stabilizálást is megkapta, ami hatékonyabban nyeli el a rázkódásokat. Örömre ezen felül még az adhat esetleg okot, hogy a minimális tárhelyopció 64-ről 128GB-ra nőtt, viszont a hazai árakat nézve a 13 Mini és a 13 egyaránt olcsóbban startol egy hangyányit, mint az elődök, így pedig a dupla akkora kapacitás miatt márkán belül kifejezetten megérősnek nevezhető az ultrakompakt és a sima alma egyaránt.

 

iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max

 

  Érthető, ha néhányan egyhelyben toporgásnak érzik az idei olcsóbb Apple mobilokat, de szerencsére az ilyen emberekre is gondolt az almás cég. A Pro és a Pro Max ugyanis minimális, az árfolyamokból fakadó árcsökkenés mellett sikeresen kijavította a tavalyi típusok komoly, a konkurens gyártókhoz képest égető hiányosságait. Az egyik nagy fegyvertény, hogy a Pro modell végre nem a Pro Max butított kistestvére lett, hanem azonos tudású, csak éppen kisebb méretű verziója. 

  A jobbnál-jobb kijelzők szerelmeseinek remek hír, hogy a Pro modelleknél nem csak a tipikus fénysűrűséget, de immáron a képfrissítést is sikerült növelni, egész pontosan 120hz-ig, így ezen a téren már nem lesz lemaradásban a két drágább készülék az androidos flagshipekhez képest. A készülékház egyébként szintén vaskosabb lett 0,3mm-el, ami ismételten az üzemidő növekedésével kecsegtet. A méretnövekedés egyébként a kameraszigetet is alaposan érintette, ugyanis a legfőbb változtatások itt történtek.

  A hátlapon gyakorlatilag minden szenzor ki lett cserélve. A fő egység például jóval nagyobb méretű lett és mégis jobb rekeszértéket kapott, viszont megmaradt az IBIS stabilizáció, ami a technológia működőképességét bizonyítja. Ennél izgalmasabb azonban a másik kamera, ugyanis a telefotó modul immáron nem 2 vagy 2,5x-ös nagyítást biztosít, hanem 3x-osat, ami már egy jóval értelmesebb, hasznosabb érték, hiszen a 2x-es zoomot még a főszenzor is képes biztosítani komoly minőségromlás nélkül. Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy ugyan egy ultraszéles kamerán mit is tudtak javítani. Talán a látószöget növelték? Nem! Helyette autofókusszal szerelték fel, így alkalmas a makrófotózásra is, ami az utóbbi időben hatalmas divat lett és mostantól éjszaka sem kell lemondani a nagyobb látótérről, ugyanis végre ez a képalkotó is a konkurenciához mérhető módon alkalmas erre a feladatra.

   Az idei iPhoneok tehát nem a forradalmi újításaikról lesznek majd ismertek, hanem inkább arról, hogy az Apple áremelés nélkül is képes volt kiküszöbölni szinte minden, sok esetben 2-3 éve hiányolt funkciót, ez pedig még a 12-es széria tulajdonosait is könnyen cserére késztetheti.

Szólj hozzá

Apple iPhone Vélemény