2021. dec 31.

Megérkezett az újabb román "iPhone"

írta: 1nsanat1
Megérkezett az újabb román "iPhone"

7.jpg

   A Phonecast szerkesztősége nem titkoltan kiemelt figyelmet szentel a filléres másolatoknak, melyekről több véleménycikk és teszt is íródott már, de sajnos a piac olyan hatalmas, hogy a legtöbb nevenincs gyártóval lehetetlen érdemben foglalkozni. A kamutelefon gyártás egyik királya viszont földrajzilag olyan közel áll hozzánk, hogy bűn lenne nem kiemelten foglalkozni vele. Ez a cég pedig nem más mint  a román iHunt, melynek legutóbbi iPhone másolatáról, az iHunt Like 11 Panda Pro 2022-ről már készült elemzés és bár a neve alapján még meg sem kellett volna jelennie, már az utódja is itt van sokkal barátibb, iHunt Like 12 néven.

  A klón telefonoknak igazából egyetlen feladat van: Úgy kinézni, mint az eredeti, minimum a formavilág és a hátlap tekintetében. A Panda erre tökéletesen alkalmas volt, az avatatlan szem könnyedén egy iPhone 12-nek gondolhatta a kamerasziget és a lapos keret miatt. Az iHunt azonban valószínűleg túlzásnak érezhette az előd több éves belépőszintű mobilokra jellemző tulajdonságait, ezért alaposan megnyirbálta azokat és megalkotta a saját 12 Minijét.

  A Panda például egy 6,1"-es HD+ felbontású IPS panelt kapott, ami egész elfogadható volt ha azt vesszük, hogy szigorúan véve az iPhone 11 is hasonló tulajdonságokkal rendelkezett. A Like 12-nél ezzel szemben inkább Mini volt az ihletadó, hiszen képátlója csupán 5,5", ami kompakt méretet eredményez, az ehhez társuló brutális vastagságú kávákat és a mindössze 480x960-as felbontást viszont nem lehet megbocsájtani.

versus.jpg

Nem nehéz kitalálni, hogy az iHunt tervezői honnan vették az ihletet

  Kamerák terén szintén bekövetkezett egy apró, de negatív változás. Míg az iPhone 12 Mini ezen a téren megegyezik a normál 12-vel, a 11-et pedig egyértelműen felülmúlja, addig itt fordított a helyzet. A hátlapon ugyan megmaradt a 13MP-es érzékelő és a mellé társított, pontosan 0MP-es "kamura", addig a szelfizésre immáron csak egy 5MP-es szenzor áll rendelkezésre, amitől nem igazán várható értékelhető eredmény. 

  Egy klóntelefont persze nem fotózásra vesz az ember, hanem hazug státuszszimbólumnak, maximum alapvető használatra, viszont a Like 12 itt is elvérzik. Az operációs rendszer például Android 11 Go, ami a normál Android visszafogottabb verziója, a készülék azonban még ezzel sem képes megbirkózni rendesen botrányos specifikációi miatt. Az érőért ugyanis egy 28nm-es, négy magos, 1,3Ghz-es MediaTek MTK6580 felelős, ami egy 2015-ös, már megjelenésekor is költséghatékony megoldásnak szánt lapka, így képtelen a gördülékeny működésre. Hozzá kell tenni azonban, hogy a Like 12-ben egy A15 Bionic se menne sokra, a típus ugyanis szenved az 1GB RAM és 16GB tárhely szűkösségétől is. 

  Végül, de nem utolsósorban az üzemidő sem túl kiemelkedő, hiszen az elavult chip az iHuntra jellemző optimalizálatlansággal és a mindössze 3200 mAh-s teleppel kombinálva nem tartogat semmiféle pozitív meglepetést. Ha ez nem lenne elég akkor meg kell említeni még a semmiféle gyorstöltést nem támogató microUSB csatlakozót a típus alján.

  A Like 12 furcsa módon mégsem a nevetséges képességei miatt vérzik el, ugyanis sokkal alapvetőbb gond is akad vele. Az elavult lapka ugyanis csak 3G-s hálózatokra képes csatlakozni, hazánkban pedig épp most folyik ennek a teljes megszűntetése, így a típus esetleges vásárlóinak mindössze néhány hónap állna a rendelkezésére a mobilnet használatára, utána maximum a Wi-Fi jöhetne szóba. Éppen ezért a Like 12 elődjével szemben(a Panda is 3G-s, de megjelenésekor még nem lehetett tudni a hálózat lekapcsolásának dátumát) még másodlagos, esetleg fesztiváltelefonnak sem ajánlható, hiszen az okostelefonok egyik alapvető funkcióját, az online kommunikációt és böngészést sem képes ellátni.

Szólj hozzá

Vélemény Budget iHunt