2020. ápr 24.

Kevés kompromisszum, sok kamera: Megjelent a Huawei Nova 7 széria

írta: 1nsanat1
Kevés kompromisszum, sok kamera: Megjelent a Huawei Nova 7 széria

A P szériánál jóval olcsóbb, de nem sokkal gyengébb

gsmarena_010.jpg

   Hazánkban nem mond sokat a Huawei Nova név, hiszen maximum a Nova 5t, vagy a P40 Lite néven futó Nova 6 SE alapján lehet ismerős, pedig egy Kínában egészen sikeres szériáról van szó. A széria képességek terén leginkább a Honor simán számozott szériájához áll közel, hiszen megfizethető áron kínál flagship szintű chipet, akkumulátort és kamerák terén is maximum a kiegészítő szenzorokon spórol a gyártó általában. A Huawei pedig idén is folytatta a sorozat fejlesztését és bemutatta a Nova 7 szériát.

   A Nova 7 család pedig követi az eddigi jó trendeket 3 típussal. Van egy Pro változat, ami főként kamerák terén tűnik ki, vagy egy olcsóbb, de hasonló tudású Nova 7 és akad egy SE, ami nem az iPhone SE mintáját követi, így nem egy régebbi telefon feljavított változata, hanem egy gyengébb képességű felső-közép kategóriás telefon, ami nagyjából az A71-re adott válasznak tekinthető. Nézzük meg részletesebben a készülékeket.

Nova 7 Pro (5G)

   A legerősebb, Pro verzió egy 6,57 colos FHD+-os OLED kijelzőt kapott, amibe csak a kúp alakú kamerakivágás rondít bele, hiszen az ujjlenyomat olvasó a képernyő alá került. A nem túl szép megoldás oka az, hogy az előlapra nem csak a szokásos 32 megapixeles kamera került, de egy 8 megapixeles ultraszéles modul is megtalálható itt a csoportszelfik készítéséhez. Hátul ennek a számnak a duplája található, van itt 64-es Sony főszenzor, ami bár elmarad a P széria szintén Sony márkájú 50 megapixeles megoldásától, de így is a fényképezés élvonalába tartozik. Ezt egy kissé gyenge 8 megapixeles ultraszéles, egy periszkópos, akár 5-szörös optikai és 50-szeres digitális zoomra képes telefotó és egy 2 megapixeles, gyakorlatilag fölösleges makró kamera egészíti ki, szóval elmondható, hogy a legtöbb spórolás itt történt, de még így is borítékolható, hogy egy remek kamerás telefonról van szó. A 4000 mAh kapacitású 40W-al tölthető aksi egy Kirin 985-ös 5G képes lapkakészletet hajt meg, amiről érdemes tudni, hogy a P széria Kirin 990-es chipjétől elmarad, azonban még így is jobb mint a tavalyi csúcslapkák, így nem igazán érheti panasz. A készülék ára a kis kompromisszumoknak hála 170-190.000 forintnak megfelelő amerikai dollár lesz kiszereléstől(8/128 vagy 8/256 GB) függően.

Nova 7 (5G)

   A sima Nova 7 szinte megegyezik a Pro változattal, azonban az előlapról eltűnt az ultraszéles kamera, ami sokaknak a kisebb kivágás miatt még előny is lehet, illetve a hátoldalon a periszkópos kamera helyére a P40-ből ismert 8 megapixeles 3-szoros optikai zoomra képes szenzor került. Jó hír, hogy ez a minimális gyengítés mindkét tárhelyopció esetében lefarag 100 dollárt az árból.

Nova 7 SE (5G)

  A széria "Lite" verziója már több visszalépést foglal magába. A kijelző, bár nem sokkal kisebb(6,5"), de OLED helyett IPS a furatba épített kamera pedig megapixelszámot tekintve a korábbiak fele, 16, persze ez minőségben nem ilyen radikális csökkenés. Az ujjlenyomatolvasó terén is történt változás, hiszen a készülék oldalára került, ami sebességben nagy előrelépés, de kevésbé modern, kényelmes megoldás. Szerencsére kamerák terén a fő szenzor és a 8 megapixeles ultraszéles egyaránt megmaradt, azonban ezek mellé csak a korábban említett makró és egy szintén 2 megapixeles mélységszenzor társul, ami tipikus középmezőnyre jellemző megoldás. Szerencsére az akkumulátor és a szupergyors töltés megmaradt, ráadásul hatékonyságuk relatíve nőtt is, hiszen egy szintén 7nm-es, azonban kissé gyengébb Kirin 820-as chipet kell kiszolgálniuk, ami a jelenleg létező legerősebb középkategóriás chip. A készülék a fejlettebb modellekre jellemző RAM és tárhelymennyiséggel kapható, amihez képest az ára, 112 és 126.000 Ft értékű amerikai dollár egyáltalán nem mondható elrugaszkodottnak.

   Kijelenthető tehát, hogy a Nova széria idén is sikerre van ítélve, legalábbis hazájában, hiszen Kínában eddig sem osztott-szorzott a Google, a hiányzó GMS szolgáltatások visszaszerzése, vagy a HMS elterjedése esetén viszont akár világszinten is versenyképes alternatíva lenne, hiszen képességek terén a Nova 7 egyértelműen felülmúlja a hasonló árazású, hazánkban is kapható készülékeket.

 

Szólj hozzá

Hírek Huawei Midrange Nova 7 Flagshipkiller