2020. ápr 27.

Nappal érzi csak igazán jól magát az iPhone SE kamerája

írta: 1nsanat1
Nappal érzi csak igazán jól magát az iPhone SE kamerája

Nappal remek, éjjel átlagon aluli képeket készít az olcsó iPhone

 maxresdefault.jpg

   Manapság egy telefon fontos része a kamera. Egy brit felmérés eredménye szerint konkrétan az elkészült képek minősége egy telefon legfontosabb jellemvonása. Ezt figyelembe véve a gyártók bizony komoly gondban vannak, hiszen az olcsóbb készülékeket vásárlók is igénylik a telefon legköltségesebbnek nevezhető aspektusából(hiszen a megfelelő számításokra képes chip és a parányi, de ultramodern szenzorok együtt a gyártási költség jó részét kiteszik)a lehető legjobbat, azonban valamin spórolni is kell, hogy a készülék ára ne szálljon el úgy, ahogy az idén megtörtént a fotós készülékekkel(P40 Pro,S20 Ultra). A kérdés az, hogy létezhet-e ésszerű középút, egy olyan készülék, ami jól fotóz, jól videóz, de mellette nem kerül több százezer forintba?

   Az Apple nemrég adta ki a már említett iPhone SE készüléket, mely máris sokak kedvence lett a tagadhatatlan gyengeségei ellenére, azonban a tesztek elkészültéig hatalmas kérdőjel volt a kamerás képességei körül. Tudható volt, hogy a fő szenzor 12 megapixeles lesz, azonban ez még elég kevés információ, kérdéses volt, hogy ez a szenzor a régi 8-as széria kamerája, vagy az Apple kegyes volt és egy újabb darabra cserélte-e ki. Azt is tudtuk, hogy az SE megkapja a legújabb hazai gyártású chipet, viszont azt nem, hogy mennyire fogják kihasználni ennek képességeit a fotózáshoz. A válaszok szerencsére megérkeztek és az Apple szokásaihoz híven kissé felemásak, de azért megnyugtatók lettek.

   Az iPhone SE egyfelől egy remek kamerás mobil lett. Amerikai árához képest(a hazai árak nagyon elszálltak, ezen a magas áron pedig már bőven vannak jobb készülékek) a nappali fotók és videók remekek. Sok esetben elérik egy tavalyi csúcs iPhone szintjét, hiszen részletgazdagok, színhűségben rendben vannak és egyedül a portré mód okoz nekik gondot, hiszen nincs telefotó kamera a készüléken. Videók terén nappal hasonló a helyzet. Szépek a végeredmények és képileg visszaadnak mindent amit a felvételt készítő láthatott. A hang már más tészta, itt ugyanis a régebbi mikrofon miatt elmarad a csúcstól az SE, azonban ez bőven megbocsájtható. Miért is szerepel ennyiszer a nappal szó a fenti szövegben? Mert ha kicsit is alkonyodik akkor egészen más világ köszönt a telefonra.

   Minden negatívum ellenére azonban ki kell jelenteni, hogy az SE kamerája kiállta a próbákat és mindennapi fotózásra bőven alkalmas, napsütésben pedig felső kategóriás képek készíthetők vele azonban külön erre a célra semmiképp sem szabad megvenni, hiszen a hazai áráért már sokkal jobb kamerákkal szerelt telefont is kapni, persze az Apple ezzel a telefonnal nem is a Mi Note 10-nek akart konkurenciát teremteni.

   Nem megfelelő fények esetén ugyanis az SE menthetetlenül elvérzik. Zajos, sötét és kifejezetten csúnya lesz a végeredmény, ami abból fakad, hogy az A13 Bionic által támogatott kameraszoftver nem képes befoltozni az amúgy elmaradott kamerahardveren tátongó réseket. Jelen esetben nem a hangzatos megapixelszám vagy a Quad-Bayer szűrő hiánya a gond, egyszerűen arról van szó, hogy a telefonba épített szenzor túl apró ahhoz, hogy kellő mennyiségű fényt fogadjon be. Ezenfelül éjszakai mód sincs a készülékben, ami egy okos döntés, hiszen hardveres okok miatt egy éjszakai fotó egy kivilágosított zajos massza lett volna nagyjából. Videók terén szintén előjön ez a probléma, csak mozgókép esetén a mesterséges világítás sem elég a legtöbb esetben a jó végeredményhez.

 

Szólj hozzá

iPhone Hírek Kamera iPhone SE