2020. ápr 28.

Nem hisz a ToF szenzorokban a Samsung

írta: 1nsanat1
Nem hisz a ToF szenzorokban a Samsung

Már a Note 20-ból is kimaradhat a nemrég debütált segédkamera

galaxy-note-10-plus-camera-specs.jpg

   A moblios fotózás egyik nagy kihívása volt korábban az, hogy reprodukálni tudja a DSLR fényképezők portrékészítési tudását, amihez komoly szoftveres és hardveres fejlődés kellett. Első lépést a mára már csak az olcsóbb mobilokon fellelhető mélységérzékelő kamera jelentette, aztán ezeket felváltották a zoomolásra és mélységérzékelésre egyaránt jó telefotó kamerák, majd jött a Honor View 20, az első telefon, ami ToF szenzort kapott a fő kamera mellé. A trend pedig szépen terjedni kezdett, először csak házon belül, majd a Samsung csúcsmodelljein is. De miért is kezdett elterjedni ez a minimális megapixelszámmal dolgozó apró szenzor?

  A ToF sikerét az adja, hogy a fő kamerával együttműködve a mélységszenzorral és a telefotó kamerával ellentétben képes leképezni egy tárgyat 3D-ben ha körbejárod azt így ültetve át mondjuk egy játékfigurát a virtuális valóságba, amit ráadásul később alakítani, mozgatni is lehet, hiszen a ToF másik előnye hogy megfelelő szoftverrel kiegészülve képes valós vagy virtuális csontvázak követésére, tehát észleli, hogy az adott tárgy vagy épp ember milyen mozdulatra képes. Ezek a funkciók pedig alkalmassá teszik arra, hogy egy ezzel a technológiával szerelt telefon szó szerint bármiről készíthessen portréfotót. Akkor mégis mi baj vele, hogy a Samsung szakítani akar vele.

   Nos egy Dél-Koreai forrás szerint a Samsung azért kívánja hanyagolni a szenzort már a Note 20 esetében is, mert arról a felhasználók nem nagyon vesznek tudomást, nem használják ki maximálisan a funkcióit(ennek mondjuk az lehet az oka, hogy kevés valóban jól működő AR alkalmazás van ami épít erre) ráadásul a Samsung szerint a portrékon sem javít annyit a ToF, hogy azt ne lehessen kiváltani szoftverrel, így lényegében fölösleges a plusz költség, mindenki jobban jár a szenzor nélkül. 

   Bár a hír még nem biztos azonban pár kétely felmerült bennem. Egyrészt jelenleg szoftveresen nincs elég hatékonyan megoldva a tárgyak portréfotózása, és valljuk be az ember nem feltétlenül csak magáról vagy embertársairól akar elmosott hátterű képeket készíteni. Másrészt a kihasználatlanság főként abból fakad, hogy a vásárlók többsége nem tudja mire szolgál a ToF, hiszen erre nem sok promóvideó tért ki, az ilyen szenzort felhasználó alkalmazások mennyisége pedig borzasztó csekély. Tehát nem feltétlenül az a jó megoldás, hogy ki kell szedni a telefonból egy még nem befutott technológiát, hanem megteremteni azt a környezetet, ami nélkülözhetetlenné teszi a ToF funkcióit. 

Szólj hozzá