2020. máj 08.

Samsung Galaxy S10e VS iPhone SE(128GB)

írta: 1nsanat1
Samsung Galaxy S10e VS iPhone SE(128GB)

galaxys10e-vs-iphonese.jpg

   A kis méretű mobiltelefonok kora sokak bánatára leáldozóban van, ez vitathatatlan tény. Amíg pár éve még voltak kifejezetten kompakt szériák, de még a nem Plus-os modellek  is eltörpültek egy mai telefon mellett. Persze néhány gyártó még hisz abban, hogy van piaca az ilyen készülékeknek és néhány évente kiadnak egy-egy telefont a kiskezűknek.

  A Samsung ezen gyártók egyike, ami indokolt, hiszen a gyártó híres a hatalmas készülékeiről, amik mellé ajánlatos kiadni egy kisebb kiadást is. Tavaly megtették ezt, S10e modelljük hatalmas sikert ért el, mivel minimális kompromisszumokkal rendelkezett csak a csúcsnak számító S10+-hoz képest, cserébe olcsóbb és sokkal apróbb volt. Az Apple szintén hisz a kompakt mobilokban, Pro modelljeik általában kifejezetten kényelmes egykezes telefonok, azonban idén a korábbi sikerükön felbuzdulva kiadták az újabb SE modellt, ami lényegében egy iPhone 8 egy erősebb chippel.

    A két telefon eltérő alapkoncepciója már kívülről is látszik. A hasonló méret ellenére az S10e jóval, szám szerint 1,1"-al nagyobb kijelzővel rendelkezik, ez pedig úgy lehetséges, hogy míg a Samsung szokatlanul vékony kávákkal rendelkezik és mindössze egy 10 megapixeles szelfikamerát rejtő kameralyuk zavar be a képbe, addig az SE megörökölte a már megjelenésekor is óriásinak számító kávákat amit alul az ujjlenyomatolvasó felül pedig egy hangszóró és egy 7 megapixeles szelfikamera próbál indokolni. Sajnos nem csak kinézetre óriási a szakadék a két előlap közt, ugyanis míg az S10e egy FullHD+ Super AMOLED kijelzővel vonzza a szemet, addig az SE HD LCD panelje ma már inkább csak az 50.000 forint alatti telefonoknál fordul elő.

   A hátlapon szerencsére nem ilyen óriási a különbség, lévén mindkét esetben üvegről beszélünk beépített vezeték nélküli töltéssel, egyedül a kamerák száma tér el a két telefon. A Samsung szám szerint két kamerával rendelkezik, egy 12 megapixeles fő szenzorral és egy 16 megapixeles ultraszélessel, melyek közül mindkettő jó képeket készít, előbbi ráadásul éjjel is helytáll. Az Apple készüléke esetén csak egy kamera van, egy régi 12 megapixeles, azonban a remek szoftvernek köszönhetően nappal bizony felveszi a versenyt riválisával, azonban hardveres okok miatt szürkületkor elvérzik. Fotók terén tehát meglepő módon nincs hatalmas különbség, egyedül az ultraszéles látószög billenti az S10e felé a mérleget. Videók terén még jobban kiegyenlített a küzdelem, az Apple mérnökei ugyanis a 4K/60fps lehetővé tételével elérték, hogy az SE méltó videós ellenfele legyen az első szülinapját csak nemrég ünneplő kompakt Galaxynak. Szelfik terén már más a helyzet itt ugyanis minden esetben a Samsung győz, hiszen videóból és képekből is nagyobb felbontásút képes készíteni, sokkal kellemesebb színekkel.

   A vízálló külső persze belsőt is takar, kezdve az akkumulátorral. A kompakt telefonok rákfenéje mindig is a normális méretű telep volt, hiszen a kamera és minden egyéb hardver igazából fix méretű, szóval ezek ugyanakkora helyet foglalnak el egy 5,8"-os és egy 6,7"-os készülékben is, így a maradék, a telefon méretével egyenes arányban növekvő térbe kerül az aksi. A Samsung viszonylag ügyesen kezelte a problémát és a lélektani 3000-es határt megugorva 3100 mAh-t zsúfolt a telefonjába. Az Apple lévén sosem volt híres a nagy telepekről jelen esetben is átvette az iPhone 8 megoldását, ami 1821 mAh-t garantál, ami nem nagy meglepetés, nevetséges üzemidőt garantál, a tesztek szerint a 4 órás kijelzőidő is ritka. Sajnos a töltési sebesség terén is lemarad az Apple, ugyanis a dobozban a 18W-os töltő helyett csak egy 5W-os figyel és a 15W-os vezeték nélküli töltésre is csak a rivális képes, az iPhone ugyanis ebből is csak lassú verziót kap. Szerencsére az energiagazdálkodás még mindig jobb mint a régi SE vagy az iPhone 8 esetén, aminek oka a chipben keresendő. A lapka ugyanis az iPhone erőssége. Persze a Samsung is az aktuális házon belüli csúccsal szerelte fel telefonját, így majdnem meglett neki Antutun a 400.000 pont, azonban az Exynos chipek híresek a teljesítményingadozásaikról és a melegedésről, persze az apróbb hibák ellenére egy még évekig fürge hardverről van szó. Ezzel szemben az SE egy év végi chipet, a híres A13 Bionicot kapta meg, amivel Antutun 70.000 pontot ver a riválisára, ami böngészéskor nem látható, azonban vasigényes játékok esetén azért meglátszik a töltőképernyőn töltött időn. Persze a nagy igényű szoftverek és a multitasking nem csak processzort, hanem RAM-ot és tárhelyet is igényelnek. Utóbbiból mindkettő kapott 128GB-ot(vannak más kiszerelések, de a hasonló ár miatt mindkét változatból ezt a kiszerelést hasonlítom össze), a Samsung pedig még bővíthető is, azonban a RAM már más tészta. Itt ugyanis egész konkrétan kétszeres előnyben van az S10e, hiszen 6GB-al gazdálkodhat az SE 3GB-os memóriájához képest, ami optimalizálás ide vagy oda bizony érződni tud nagyon.

   Összegezve a két telefonnal szerzett tapasztalatokat tehát elmondható, hogy elég egyértelmű a kettő közti különbség, ahogy az sem vitatható, hogy teljesen más célközönségnek szánták. Az iPhone SE az előd sikerét kívánja meglovagolni és egy megfizethetőbb alternatívát kíván nyújtani az iOS rajongóinak. Persze ez a megfizethetőség relatív, így akaratlanul is összeveti az ember a telefont a konkurenciával és akkor bizony kiütköznek a hibák. Bár a Samsung rendszere sokaknak nem a kedvence, de kiismerhető, megszokható, szükség esetén testre szabható, azonban hardveresen szinte minden tekintetben többet ad. Ha valaki 3 évre tervez a mobiljával akkor pedig főleg.

   A 70.000 pontnyi különbség az Antutun 3 év múlva már fel sem fog tűnni, azonban a 3GB RAM és az egyre gyengülő 1821 mAH-es aksi annyi idő után egész egyszerűen kevés lesz, a legkisebb S10-es viszont ha ki is esik a flagship kategóriából egy korrekt közepes telefon marad. A tárhely esetében ugyanez áll fent. A ma még elég 128 GB  évek múlva kevésnek tűnhet, viszont a két készülék közül csak a Samsung a bővíthető. Az Apple  telefonjában tehát egyedül a 4-5 évig érkező frissítések lehetnek vonzók és valójában ez az egyetlen pont ahol a riválisa fölé tud emelkedni, azonban nézzünk szembe a ténnyel, egy átlagos felhasználó 2-3 évig használ egy telefont, a 2 éves szoftver és 3 éves biztonsági frissítést pedig a Samsung biztosítani szokta a csúcskészülékek esetén. Ezek után érthető okokból nem tudom ajánlani az SE megvételét amennyiben beszerezhető az S10e is, ellenben a Samsung mobilja szinte kötelező vétel, ha valami kompakt telefon kell, hiszen jó eséllyel jövőre sem fog új mini flagship a piacra kerülni.

 

Galaxy S10e iPhone SE(128 GB)
Méret 142,2x69,9x7,9mm 138,4x67,3x7,3mm
Tömeg 150g 148g
Előlap Gorilla Glass 5 Üveg
Keret Alumínium Alumínium
Hátlap Gorilla Glass 5 Üveg
Védelem IP68 IP67
Kijelző típusa Super AMOLED IPS LCD
Képátló 5,8" 4,7"
Felbontás 1080x2280 750x1334
Rendszer Android 10/One UI 2 iOS 13
Kártyafoglalat Hibrid Dual SIM SIM+E-SIM
Chipset Exynos 9820(8nm) A13 Bionic(7nm+)
Antutu(v8) 389.000 462.000
RAM 6GB 3GB
Tárhely 128GB 128GB
Bővíthetőség Micro SD Nincs
Töltő USB-C 3.1 Lightning
Teljesítmény 15W 18W
Akkumulátor 3100mAh 1821mAh
Hátlapi kamera 1. 12MP f/1.5-2.4 OIS 12MP f/1.8 OIS
Hátlapi kamera 2. 16MP f/2.2 Ultraszéles Nincs
Előlapi kamera 10MP f/1.9 7MP f/2.2
Hátlapi videó 4K/60fps OIS+EIS 4K/60fps OIS+EIS
Előlapi videó 4K/30fps 1080p/30fps
Hangszórók Sztereó Sztereó
Jack csatlakozó Van Nincs
NFC Van Van
Infra Nincs Nincs
Bluetooth 5.0 5.0
Ujjlenyomatolvasó Oldalt Elől
Arcfelismerés 2D Nincs
Ár 199.899 Ft 199.999 Ft
Szólj hozzá

Apple Samsung Versus