2020. máj 12.

Nem nyűgözte le a Dxomarkot az S20+

írta: 1nsanat1
Nem nyűgözte le a Dxomarkot az S20+

Az Ultrához hasonlóan itt is pár súlyos és zavaró hiba rontja le az összképet

samsung-galaxy-s20-plus-1.jpg

   Mobilfotózás szempontjából meghatározó volt a tavalyi év, ugyanis egy éven belül lett átlépve a Dxomark 110-es és 120-as álomhatára(ez azért nagy szó, mivel sok esetben csak 2-3 ponttal térnek el az egymást követő szériák egymástól) is a hátlapi kamerák terén, de előlapi kamerás fronton is sikeresen elérte a Nova 6 5G a 100 pontot. 2020-ig azonban volt egy séma a Dxomark felületén. Jellemzően a Huawei vezetett, amit megjelenéskor beért az aktuális csúcs Samsung, az Apple pedig stabilan tartotta a 3. helyet a listán a új iPhone megjelenésekor. Ez a majdhogynem kőbevésett szokás most felborult, ugyanis az S20 széria bár a kamerás képességek bajnokaként lett meghirdetve nem szerepel jól. Az Ultrát számos hiba jellemezte, és a tavalyi Mate 30 Pro 5G-nél is gyengébb muzsikálva 122 pontot ért csak el, azonban most a sok esetben kellemesebb képeket készítő S20+ került a tesztelők kezébe, sajnos még rosszabb eredménnyel.

   A teszt alapján az egyik nagy hiba a videó/zoom kamera volt. Hiába reklámozta ugyanis a Samsung, hogy a telefon akár 3-szoros veszteségmentes közelítésre is képes, hiszen valójában nincs optikai zoomra lehetőség, az egész folyamat a nagy megapixelszám miatt egy darabig a képen nem látványosan rontó digitális zoom. Ráadásul ez a kamera korántsem csúcskategóriás, hiszen kizárólag középmezőnyben lévő telefonokban kapott helyet fő kameraként, így semmilyen téren sem remekel. Zajos, alulstabilizált, gyenge dinamikatartományú videók készülnek a 64 megapixeles szenzorral, este pedig el is felejthető a használata a gyenge eredmény miatt mind zoom, mind videó módban.

   Sajnos a fő kamera  sem mentes a bajoktól. Bár színkezelésben jobb, mint az S20 Ultra és az autofókusz terén is mentesül a nagytestvér hibáitól, sőt a Dxomark szerint ebben nincs is jobb készülék ennél, de még nappal is zajos és részletesség szempontjából gyenge képeket készít éjszaka pedig sok szempontból még a Note 10+ szintjét sem éri el. A Tof szenzorral sem stimmel minden. Ez ugyebár egy 3D-s érzékelő, ami kiválóan elhatárolja a a képen lévő különböző rétegeket, akár mozgás közben is, szóval egy fejlettebb, sokkal sokoldalúbb mélységszenzornak lehetne nevezni kicsit leegyszerűsítve. Az S20+ esetén azonban nem igazán látni a hatását, olyannyira, hogy a Google Pixel 4 XL vagy az iPhone 11 Pro Max a szenzor hiányában is sokkal jobban kezeli a portré módban készült képeket, ami sajnos nagyon szembetűnő, hiszen az S20 széria középső tagja előszeretettel homályosít el ujjakat, füleket, a hajról nem is beszélve.

   Ezek után felmerül a kérdés, hogy milyen lehet vajon az utolsó kamera, az ultraszéles 12MP-es szenzor. Nos ez a kamera a készülék ékköve. Kevés hibával dolgozik és bár nem olyan minőségi mint a Huawei 40 vagy az OPPO 48 megapixeles megoldásai, azoknál sokkal nagyobb látótérrel dolgozik, és színek terén remekül alkalmazkodik a fő kamerához. Persze éjjel erről is le kell mondani, mint minden más telefonnál, de nappal gyönyörű képeket lő(Amikor tesztelhettem az S20+-t én magam is főként ezt a kamerát használtam, mivel nem sokkal gyengébb mint a fő szenzor, cserébe a hobbimnak tekinthető tájképek készítésére sokkalta alkalmasabb).

   Ezek után lehetne azt mondani, hogy az S20+ pocsék a kamerák terén, de ez nincs így. Végső, 118 pontjával az iPhone 11 Pro Max szintjéhez áll közel(ami pedig pont az ultraszéles kamera gyengesége miatt nem kapott 117-nél több pontot), ami egy teljesen jó fotós képességet jelent, ám ha azt nézzük, hogy egy bőven 300.000 forint fölötti telefonról beszélünk, ami mégsem hozza még a 2 éves fő kamerával szerelt Mate 30 Pro vagy a 200.000 forintos Mi Note 10 Pro szintjét sem, akkor bizony nem lehetünk elnézők a készülékkel szemben, hiszen ezzel a pontértékkel csak a 10. helyre kúszott fel.

Szólj hozzá

Samsung Hírek Kamera