2020. máj 13.

Teszt: Honor 20

írta: 1nsanat1
Teszt: Honor 20

Becsülettel helytáll egy év után is

honor-20-featured.jpg

Külső:

  A Honor 20 egy kifejezetten kellemes küllemű telefon. Átlagos magasságú, szélességű és kifejezetten vékony test jellemzi (154,3x74x7,9mm), a vékonysága pedig kihat a tömegére is, ami csupán 174 gramm. Kávái kicsik, a kijelzőbe pedig csak egy apró kameralyuk zavar be, így maximálisan megfelelt a 2019-es és megfelel a 2020-as elvárásoknak is. A keretek egyszínű fekete vagy kék színben pompáznak, a hátlapon viszont kellemesen megtörik a fény, azonban a Huawei termékhez képest kevéssé hivalkodó a hatása. Panasz pusztán a szegényes színválaszték(bár Huawei Nova 5t néven is kapható a készülék, ami plusz 2 féle színvariációt ad) illetve a kamerasziget miatt lehet. Utóbbi nem a mérete miatt gond, hiszen szükség van rá a sok kamera miatt, azonban a kitüremkedés szélei túl élesek, nem simulnak bele fokozatosan a telefon hátlapjába mint mondjuk egy P30 esetén így minimálisan megtörik a prémium hatást.

Minőség:

   Bár IP tanúsítvánnyal a Honor 20 abszolút nem rendelkezik az összeszerelésére nem lehet panasz és esőben is bátran használható. Elől hátul üveg, körben pedig alumínium borítást kapott a készülék, és az alacsony tömege ellenére szerkezetileg is remekül teljesít, nem ropog, nem hajlik, a kameraszigeten pedig van egy minimális perem, így nem a védőüveg sérül ha érdes felületre tesszük le a telefont. Összességében azért egyértelmű, hogy nem egy strapatelefonról beszélünk, de már egy vékony tokkal is teljes biztonsággal használható a szabadban a készülék és akár a komolyabb fröccsenéseket is túléli.

Képernyő:

   A Honor 20 talán leginkább középszerű része a kijelzője. Bár alapvetően semmi baj a 6,26"-os FullHD+ felbontású IPS LCD panellal, sőt kifejezetten kellemes látványt nyújt a nem túlszaturált, de mégis élénk színeivel, mégsem mérhető össze egy OLED panellal, a kameralyuk szélén pedig fehér háttér esetén minimális fényszivárgás is látható. A panel betekintési szögek terén szerencsére jobban muzsikál, enyhén megdöntött telefonnál még nem torzul a képernyő színe. A kis méretű kameralyuknak hála egyébként filmezésre és játékra is tökéletesen megfelel a telefon, semmi nem lóg be zavaróan a látótérbe, különálló pixeleket pedig nem fogunk látni a jónak számító 412 ppi-s pixelsűrűségnek hála, a fényerő pedig még napsütés eseté is elégséges.

Hangzás:

   Ahogy az várható egy flagshiphet képest fél-harmadáron kínált készüléktől a hangzás nem elsődleges szempont a Honor 20 eseténben sem. Persze baj sincsen vele, pláne ha a többi nem sztereó megoldással hasonlítjuk össze. Így megnézve(pontosabban meghallgatva) ugyanis remek erdeményt kapunk. A készülék alján található hangszóró ugyanis nem recseg, nem torzít, hangerő terén pedig szintén jól teljesít, persze a 30 fős házibuliban nem fog kiváltani egy 500W-os bluetooth Hifit . Negatívumnak főként az nevezhető, hogy a telefonról lemaradt a jack csatlakozó, ez azonban sajnos már szinte kötelező divat.

Teljesítmény:

   Ezen a téren semmi okunk nem lehet a panaszra. Bár a készülék nem bővíthető, a 128GB-os kapacitás valószínűleg, amit még növelhet a filléres áron bérelhető Huawi Cloud is. RAM-ból szintén korrekt mennyiséget, 6GB-ot kap a vásárló, ami 2-3 évig még minimum elég lesz multitasking mániásoknak is. Ezek persze nem kimagasló adatok, a lényeg ugyanis a chip. A Honor 20 ugyanis a felső-középkategóriához illő árazása ellenére egy Kirin 980-as lapkát kapott, ami a Mate 20 Pro és a P30 Pro méltán híres szíve volt korábban. Bár az ereje már messze nem elég az Antutu toplistához, azonban még mindig masszívan felső kategóriásnak számít, 7nm-es gyártástechnológiája pedig az üzemidőre is pozitívan hat. A Honor 20 emellett a hőháztartás terén is remekel, a tesztelés alatt egyszer sem melegedett fel zavaró mértékben, bármilyen masszív játék is terhelte meg.

Szoftver:

   Ez a telefon még bőven az amerikai szankciók bevezetése előtt került kiadásra, így rendelkezik minden Google szolgáltatással, viszont mivel Huawei termékről van szó, az AppGallery és az összes Huawei alkalmazás elérhető rá. Így igazából egy ideális kombinációnak tekinthető a telefon, amire ráadásul már az Android 10-en alapuló Magic UI 3(lényegében egy átnevezett EMUI 10 minimális változtatásokkal) is megérkezett, de még az Android 11 érkezése is biztosra vehető. A Huawei és a Honor készülékekre jellemző letisztultság és funkcióbőség értelemszerűen itt is megvan, ha pedig az egyébként szemrevaló gyári felület nem tetszene a fő képernyőn lévő Témák applikációban  alaposan testre is lehet szabni a látványvilágot a felhasználók és a Huawei által készített témákkal, betűtípusokkal és ikonkészletekkel. A rendszer emellett kellően optimalizált, nem terheli túlságosan le a hardvert, és szerencsére az előre telepített alkalmazások közül is csak 1-2 olyan van, amit azonnal törölni akarna a felhasználó.

Akkumulátor:

   A Honor 20 remek hardvere mellé korrekt akkumulátor is társul. A telep a számok szintjén 3750mAh kapacitású, a töltési sebessége pedig szintén a jobbak közt van a 22,5W-al. Persze ma már ezek a számok nem kimagaslók, azonban a viszonylag kompakt mérethez képest mindenképpen  jónak számítanak. Az IPS LCD kijelző sajnos valamennyit ront a képen, hiszen többet fogyaszt mint egy OLED, azonban a 7nm-es chip és a Huawei termékeire jellemző szigorú feladatkezelés(ha nem állítja be külön az ember, ami összesen 2 mozdulat, akkor viszonylag hamar bezárja a háttérben megnyitva felejtett appokat.) garantálja, hogy a készülék gond nélkül kibírjon legalább egy napot. Ilyen téren tehát semmi panasz nem lehet a telefonra, maximum a vezeték nélküli töltés hiánya, ami persze ebben a kategóriában abszolút ritkaság.

Kamera:

   Ha őszinték akarunk lenni, akkor ki kell mondani, hogy a Honor 20 legnagyobb erőssége a kamera, legalábbis ha a konkurenciához mérjük. Bár nincs optikai stabilizálás, és telefotó kamera sincs, ez nem tragédia, hiszen ilyen áron nem sok készülékben találunk ilyen extrákat. Ezek hiánya egyébként főként videózáskor jön elő, ráadásul a 4K/60fps opció sem található a kamera applikációban, így be kell érni a 4K/30fps-el. A kamera gyengeségei azonban ennyiben ki is merülnek.

   A pozitívumok már a számok terén is előjönnek. A 20-as ugyanis 5 kamerával rendelkezik. Ezek közül csak egy található az előlapon, egy 32 megapixeles f/2.0-ás 1080p/30fps-es videófelvételre képes szenzor. Ez a képernyőre vágott lyukba helyezett kamera remek képeket készít a Huawei készülékeihez képest meleg színhőmérséklettel, kitűnő részletességgel. Meglepő módon éjszakai is jó eredményt produkál, aminek az úgynevezett éjszakai szelfi mód az oka, ami egy automatikusan változó fényességű előlapi "vaku" ami a kijelző széleit használja fel mint fényforrást, így készítve remek képeket. Ez a mód azért is különösen hasznos, mivel a legtöbb előlapi vakuval ellentétbe ez félhomályban is használható, hiszen ekkor is bekapcsol, csak épp a fehér sávok fényereje lesz kisebb.

  A hátlap persze itt is érdekesebb kamerás szempontból mint az előlap. Rögtön itt van a kamerasziget ékköve, a 48 megapixeles f/1.8-as Sony szenzor, ami éjjel-nappal remek eredménnyel dolgozik, minden szempontból méltó vetélytársa a tavalyi csúcsmezőnynek, de az idei középkategóriát is játszva lenyomja. Részletgazdag, kellemes képeket készít, se a fakóság, se a túlszaturáltság nem jellemző rá. Alapesetben 12 megapixeles képeket készít a Quad-Bayer szűrő miatt, azonban magas felbontású képek készítése esetén(külön opció van erre) vagy zoomoláskor nem vonja össze a pixeleket így alkotva sokkal részletesebb, de kisebb dinamikatartományú képeket.

  Az ultraszéles kamera szintén nem ad okot panaszra. Szerencsére a készülék nem az agyonhasznált 8 megapixeles kényszermegoldások egyikét, hanem egy 16 megapixeles f/2.2-es megoldást kapott, ami bár éjszaka elvérzik azonban nappal remek képeket készít és mindössze két hibája van. Egyik, hogy színkezelés terén eltér a fő kamerától, így hamar megállapítható, hogy egy kép melyikkel készült, a másik pedig, hogy bár ugyanez az egység a P30 esetében makró képeket is képes készíteni, itt ezt a funkciót egy másik, jóval gyengébb kamera kapta.

  Ez a kamera pedig egy mindössze 2 megapixeles "dísz", ami a hasonló paraméterekkel rendelkező mélységszenzorral karöltve növeli  kamerák számát, hisz a reklámokban a 4 mégiscsak több mint a 2 vagy a 3, azonban ha a mélységérzékelőnek még van is értelme a portréfotózás miatt(tényleg van, a Honor 20 a hátlapi kamerákkal remek portrékat készít), a makrónak abszolút semmi létjogosultsága, hiszen a feladatára egy sokkal jobb kamera is alkalmas. Persze a 2 megapixeles fotók is tudnak vállalhatók lenni, és így akár 2 centiről is képes fókuszálni a telefon, azonban valószínűleg a legtöbb Honor 20 tulaj inkább kicsit távolabbról, a széle látószögű kamerával, esetleg zoomolás segítségével készít makró hatású képet.

   Videók terén igazából semmi extrát nem nyújt a Honor 20, de legalább a komoly hibáktól is mentes. Videoklip vagy film készítéshez távolról sem nyújt eleget, azonban a hétköznapi feladatokat maximálisan ellátja állvány illetve gimbal nélkül is.

Extra funkciók:

   Ezen a téren korrektül szerepel a Honor 20. Bár a jack a legújabb divatoknak megfelelően lamaradt, azonban ezen kívül csak az infra és a bővíthetőség ami hiányzik. Viszont van NFC, így ha tévét kapcsolgatni nem is, de fizetni mindenképp tudunk. Ezen kívül van még arcfelismerés, ami kifejezetten jól működik, bár a használata teljesen fölösleges, ugyanis a készülék oldalán lévő ujjlenyomatolvasót máig nem tudta egyetlen telefon sem felülmúlni sebesség terén. Gyakorlatilag már az ember ujjhegyét felismeri, ráadásul mivel a bekapcsológombba van applikálva, így még egyszerűbb hozzáférni jobb hüvelyk és bal mutatóujjal egyaránt.

Ár-érték arány:

   A Honor mint cég másra már híressé vált azzal, hogy ár-érték arányban még a Xiaominak is feladja a leckét. A húszas modellnél sincs ez másképp. A megjelenésekor 150.000 forint környékén nyitó készülék mostanra már átlagosan 99.999 forintba kerül 2 év gyártói garanciával, nem hivatalos Huawei partnereknél pedig akár ennél olcsóbban is beszerezhető(ez persze nem ajánlott, hiszen így a szervizelésért valami maszek szerviz fog felelni 1 hónapos javítási időkkel), ilyen áron pedig a jelenlegi piacon nincs vetélytársa. Egy ilyen csekélyszámú kompromisszummal rendelkező éppen, hogy egy éves flagshipkiller még idén is remek vétel, sőt most éri meg igazán, hiszen a 2020-as piacon 5 számjegyű árcédulával még a középkategóriából sem a legerősebbet adják a konkurensek.

 

Külső: 9/10

Minőség: 8/10 

Képernyő: 7/10 

Hangzás: 8/10 

Teljesítmény: 10/10

Szoftver: 9/10 

Akkumulátor: 8/10 

Kamera: 9/10 

Extra funkciók: 8/10 

Ár/Érték arány: 10/10

Összesítve:86/100

Ajánlott megvenni!

Szólj hozzá

Teszt Honor Flagshipkiller