2020. máj 19.

Megbízható a Dxomark?

írta: 1nsanat1
Megbízható a Dxomark?

Elfogult és lefizetett, vagy hiteles mérce a híres tesztlabor?

 dxomark-1280x720.jpeg

   A telefonos fotózással foglalkozó cikkek visszatérő kifejezés a "Dxomark" vagy a "Dxo pontszám". Ennek pedig sokak szerint jó oka, van, hiszen egy híres és már első látásra szakértelmet tükröző tesztelőcsapat weboldaláról van szó, ha előkerül a Dxomark név. Azonban a mobilos fórumokra tévedve nem egyszer találkozhat az ember azokkal a kommentekkel, amelyekben kritikákkal illetik a tesztlabort, ugyanis állításuk szerint csak egy lefizethető, elfogult csapatról van szó, akik a kínai gyártók által mesterségesen lettek híressé téve. A két nézőpont láthatóan teljesen ellentéte egymásnak, köztes álláspont pedig alig akad, így érdemes feltenni a kérdést: Vajon megbízható a Dxomark és hiteles képet ad-e a telefonod kamerás képességeiről?

  Először is nézzük meg a leggyakoribb vádakat amiket a Dxomark kap a kommentszekciókban. A tesztlabor hitelességét elutasítók főként azt szokták sérelmezni, hogy mindig a kínai telefonok állnak az élen.

  Nos ez tételesen nem igaz, ugyanis a Note 10+ megjelenése után azonnal letaszította trónjáról a P30 Prot és az iPhone 11 Pro Max és a Mate 20 Pro megjelenéséig ott is tanyázott, sőt előtte az S10 5G már azonos hátlapi pontszámmal, de jobb szelfis képességekkel már megszorongatta a Huawei mobilját.

  Gyakori bizonyíték az elfogultságra, hogy a kínai telefonokat előbb tesztelik, a jobb eredmény érdekében.

  Ez részben igaz, viszont az ok teljesen más. Sok gyártó már megjelenés előtt elküldi az aktuális csúcskészülékét Dxo tesztre, hiszen ezzel is reklámfelületet nyer, ha a terméke tényleg olyan jól sikerült. Erre remek példa az idei szezon is. a Mi 10 Pro és a P40 Pro elég hamar megkapta a teszteredményeket, mivel már megjelenéskor a tesztelők kezében volt a telefon, ezzel szemben az S20 Ultra súlyos kameragondokkal küzdött a megjelenést követő 2 hónapban, így a Samsung tudatosan nem küldte el a telefont tesztelésre hiszen a sok hiba miatt egy sokkal rosszabb eredménnyel debütált volna az új flagship ami bizony elég negatív fényt vetett volna rá, így emögött a késlekedés mögött nem a kínai lobbi áll.

   Sokszor vádolják továbbá szubjektivitással, amatőrséggel a csapat egy-egy tagját amiért több esetben a többség gyakorlati tapasztalata teljesen eltér a teszteredménytől.

   Az összes közül ez a kritika állja meg a legjobban a helyét, de mégsem teljesen igaz. A Dxomark a tesztjei során széleskörűen és elég profi módon tesztel és törekszik az objektivitásra, azonban pont emiatt tűnik némely eredményük hamisnak. Ott van például a OnePlus 7 Pro esete, ami a P30 Pro és a Note 10+ sarkában loholt a listájukon azonban minden más tesztelő kiemelte, hogy fotós téren bizony vannak gondok a telefonnal. Ennek az eltérésnek pont a fent említett profizmus az oka. Vannak készülékek, mint például a OnePlus 7 Pro, amikből egy profi fotós remek eredményeket hoz ki, azonban mindennapi használatra már kevésbé jók és ilyen esetekben bizony a profi és az amatőr vélemény jelentősen eltérhet(ne feledjük, hiába tapasztalt telefontesztelő youtuber valaki, attól a fotózásban jó eséllyel nem ér fel egy szakértőhöz).

   Másodszor nézzük meg a Dxomark módszereit, amelyekkel megállapítják, hogy egy adott telefon mennyi pontot érdemel.

    A labor tesztjeit megnézve láthatjuk, hogy először is bemutatják a telefon kameráinak főbb paramétereit és a végleges pontszámot, majd a fő kamerával készült fotókat több szempontból. Szó esik a dinamikatartományról, a zajszűrésről, a szoftver által esetleg okozott képi hibákról és a színhűségről is. Ezután külön vizsgálják a zoom funkciókat, a portrémódot, valamint az ultraszéles látószöget és a hátlapi kamerák éjjeli használhatóságát. Apró hiba, hogy a mostanában egyre népszerűbb makró funkcióra nem igazán térnek ki külön, de valószínűleg ez idővel változni fog, hiszen sokáig külön az éjszakai fotózásnak szánt rész sem volt a tesztekben, hiszen nem rendelkeztek a telefonok ilyen móddal. Végül pedig a videós képességek kerülnek tesztelésre, bár itt az eredmények indoklása kevésbé részletes, mint ahogy azt a fotós képességek terén megszokhattuk. Összességében a Dxo tesztekről elmondható tehát, hogy alaposan megindokolják az általuk adott pontszámokat és ha egyszer-egyszer hibáznak is azt láthatóan nem valamiféle kenőpénzek miatt teszik.

   Kijelenthető tehát, hogy bár a Dxomark nem mindig igazolja az elvárásainkat egy-egy új készülék kapcsán, azonban ez nem a tesztlabor hibája, hanem a gyártóé így pedig a korábban feltett kérdésre a válasz, hogy: Igen, a Dxomark megbízható, ha a legjobb fotós mobiltelefonokra pályázol akkor az ő rangsoruk alapján nyugodtan választhatsz telefont.

 

Szólj hozzá

Hírek Kamera