2020. jún 01.

Saját chipet tervez az Oppo

írta: 1nsanat1
Saját chipet tervez az Oppo

Példát vesznek a nagyoktól

oppo-logo.png

   A mobilpiacon egyre gyakoribb jelenség, hogy egy-egy gyártó processzort és grafikus gyorsítót fejleszt. Ennek rengeteg előnye van, hiszen egyfelől jóval olcsóbb lehet(elég megnézni az idei Snapdragonok árait), másfelől az optimalizáció még jobb lehet. Az ilyen saját chipek azonban mindig kockázatosak, hiszen hiába vannak sikeres megoldások(Apple A széria, Huawei Kirin széria), vannak kevésbé sikeresek is, mint a közutálatnak örvendő, a Snapdragonoktól lemaradó Exynosok, vagy a mára már meg is szűnt, a Xiaomi által tervezett Surge család. Az Oppo azonban kellően nagy cég így láthatóan be merte vállalni a kockázatot és most saját lapkakészlet elkészítésébe fog.

   A híres kínai cég nemrégiben döntött így, és hozzá kell tenni mindene meg is van hozzá. A szükséges nívót az olyan remekbe szabott készülékek garantálják, mint az Find X, vagy a Reno széria, a szükséges anyagi forrást pedig az anyacég a BBK Electronics adja majd. A pénz felemésztését már meg is kezdték, hiszen elég előnyös ajánlatokkal kezdték el bombázni a Qualcomm és a HiSilicon és a MediaTek mérnökeit, utóbbi chipgyártótól már át is sikerült csábítaniuk egy ilyen téren nagyágyúnak számító mérnököt és valljuk be, a jelenlegi helyzetben a világ első 7nm-es lapkájáért, a Kirin 980-ért felelős, jelenleg Trump miatt épp kivérez HiSilicon csapatától is könnyen lehet, hogy átmentenek embereket.

  Konkrét bejelentés sajnos még nem történt, így nem tudni, hogy az új chipgyártó az Apple példáját követve csak a csúcskategóriában fogja képviseltetni magát, vagy inkább a MediaTek útját követve takarékosabbra fogják a figurát, de az Oppo prémium arculatát ismerve inkább az előbbi a valószínű.

Szólj hozzá

Hírek Oppo