2020. aug 08.

Egy kamera mind felett, avagy a Google megmutatta végre, hogy mire is képes

írta: 1nsanat1
Egy kamera mind felett, avagy a Google megmutatta végre, hogy mire is képes

Az iPhone SE mellett a OnePlus Nord is komoly, de olcsóbb konkurenciát kapott

image_750x_5f294454bc8c4.jpg

   Nem tudni a Google mobiltervezőinek agyán milyen gondolatok futottak át az elmúlt években, de az biztos, hogy az általuk készített tervek valahogy sosem  váltak végül kimagasló telefonokká. Megcsúfolva minden jó trendet sorra dobták piacra a vastag kávák, vagy ormótlan notch által csúfított, egy, nagyon maximum két kamerás készülékeiket, amik bár képalkotásban még így is az élmezőnybe tartoztak, de túlárazottságuk minden pozitívumukat feledtette. Azonban valami úgy tűnik megváltozott. Már a tavalyi midranger, a Pixel 3a sem volt egy rossz készülék azonban az igazi szenzáció úgy tűnik meg lett hagyva az idei évre. Nézzük is meg mit is tud hát a Pixel 3a utódja, a 4a.

   Külsőre igazából szinte semmit. A műanyag ház, a hátlapi ujjlenyomatolvasó és a hátlapon lévő érthetetlenül nagy kameraszigetbe tett egyetlen kamera nem valószínű, hogy lázba hoz bárkit is. Ahogy elsőre az sem, hogy az előlapi kávák bizony nagyon vékonyak lettek és csak egy apró kameralyuk tanúskodik arról, hogy az átlagnál jobb, 8 megapixeles szelfikamera is helyet kapott a készülékben. Ami viszont kellemes meglepetés az a méret. A készülék ugyanis mindössze 5,81"-es kijelzőt kapott, így a kompaktságra nem lehet túl sok panasz, ráadásul a fent említett vékony kávák okán a kijelző-test arány is köröket ver a rivális iPhone SE-re. A dizájn terén az egyetlen talán létező hiba az, hogy a készülék egyedül a Just Black névre hallgató fekete színben érhető el, ami manapság már kevéssé divatos, bár a mentazöld gomb és a kellemes felület arról tanúskodik, hogy a Google fektetett energiát a külső megtervezésébe és nem lustaságból alkottak ilyen puritán telefont.

   A kellemes méret mellett azonban van még egy ütőkártyája a kijelzőnek, mégpedig az OLED mivolta, ami bár csak 60 hz-es mégis minőséginek nevezhető, FullHD+ felbontással és 440 ppi feletti képpontsűrűséggel. A kijelző alatt azonban egyeseknek kellemetlen meglepetés rejtőzhet, ugyanis az iPhone SE-vel ellentétben itt nem az aktuális csúcslapkát kapjuk meg. Persze panaszunk itt sem igazán lehet, ugyanis a Snapdragon 730G kellően modern 8nm-es kialakításával és stabilan 200.000 fölötti Antutu pontszámával még az 5G képesség hiánya ellenére is egy remek chipnek nevezhető, ami jelenleg minden app futtatására alkalmas, de várhatóan 2 év múlva is csak a komolyabb játékokba fog beletörni a bicskája. RAM és tárhely terén szintén nincs ok panaszra, hiszen a 6/128-as kiszerelés maximálisan elég és azt jelzi, hogy az Appleel ellentétben a Google rájött, hogy a kevés RAM és a 64 gigás tárhely nem a telefon optimalizáltságát mutatná, hanem a gyártó garasoskodását.

  A középkategóriás, de abszolút nem középszerű SoC-t persze táplálni is kell, erre pedig a Google egy tőlük szokatlanul nagy 3140 mAh-s állított szolgálatba. Persze, lehet mondani, hogy 2020-ban ez a kapacitás kevés, de előtte érdemes megtekinteni, hogy a hasonló méretű iPhone 11 Pro egy 100-assal, az S10e pedig 40 mAh-val marad el a Google megoldásától. Na meg arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy ilyen kompakt 60hz-es, Oled kijelző a 8 nm-es chippel és a vegytiszta Android 10-el kombinálva nem igazán fogyaszt sokat, ráadásul a 18W-os gyorstöltés is garantált.

   Ezen információk persze nem teszik még igazán jó ajánlattá a Pixel 4a-t, hiszen kicsit drágábban a OnePlus Nord minden eddig felsorolt téren többet nyújt(sajnos méretben is, azonban még hátra van a készülék igazi ütőkártyája, a kamera. Az elsőre kevésnek tűnő egy darab 12,2 megapixeles kamera azonban minden hardveres gyengesége ellenére a mobilpiac talán legkomolyabb szoftveres támogatását kapta meg, ami miatt a már öregecske egység remek végeredményeket hoz össze. Már nappali fotók esetén is látszik, hogy színhűségben, és részletgazdagságban is lehagyja az iPhone SE és OnePlus Nord modelleket, azonban az igazi csoda éjszaka következik be, amikor a Google híres éjjeli módja olyan képeket készít, amikre maximum egy P40 Pro lenne képes háromszoros áron.Videók terén már nem haladja meg ennyire a konkurenciát az olcsó Pixel, de itt sem kell rossz eredményre számítani.

   Ezek után elmondható, hogy a Pixel 4a igazán azoknak ajánlható akik nem akarnak kiadni vagyonokat telefonra, de mégis fontos nekik a kimagasló fotós képesség, a kompakt kialakítás és a letisztult szoftver. Gamereknek mondjuk nem lesz ideális választás, hiszen erre a szerepkörre a kis képernyő, a közepes lapka és a nem éppen gigantikus akkumulátor sem teszi túl alkalmassá, azonban ennek ellenére bátran kijelenthető, hogy a Google legújabb alkotása bizony keményen feladta a feladatot a konkurenciának azzal, hogy a "flagship cameras" szlogennel reklámozott, egyébként remek ár-érték arányú OnePlus Nordot videózás és fotózás terén is érezhetően lenyomja ráadásul 350$-os árcédulájával 50 dollárral alacsonyabb áron.

   A kérdés pedig már csak az: iPhone SE, OnePlus Nord, vagy Pixel 4a?

   A válasz pedig hamarosan érkezik is egy külön cikk formájában.

Szólj hozzá

Google Vélemény