2020. nov 17.

Piros is lehet, mégsem Alma, mi az?: FreeBuds 3

írta: 1nsanat1
Piros is lehet, mégsem Alma, mi az?: FreeBuds 3

huawei-freebuds-3-mob-s5-v1.jpg

   A mára már kultikussá vált AirPods vitathatatlanul az Apple egyik, ha nem a legzseniálisabb húzása, amit mi sem bizonyít jobban, hogy máig a legkeresettebb vezeték nélküli fülhallgató a kompromisszumok ellenére is. A letisztult ,de a mai mezőnyben kifejezetten jellegtelen külső megjelenése mostanra kevés ember tekintetét fogja meg, ráadásul az open-fit kialakításból fakadóan tekintélyes mennyiségű zaj beszűrődésével is számolni kell. Ezek azonban abszolút nem súlyos, a vásárlástól eltántorító hibák, a Huawei mégis úgy gondolta, hogy megpróbálja kijavítani őket és tavaly piacra dobta a Freebuds 3-at ami pont annyira remek ajánlat most, mint amilyen drágának tűnt megjelenésekor.

  Az már a kicsomagolás előtt egyértelművé válhat a termék tulajdonosának számára, hogy a Huawei nem akarta értelmetlen dizájnelemekkel leplezni, hogy honnan vette az ihletet, így a jó minőségű fehér doboz borításán ott díszeleg a termék képe, a doboz tartalmához igazodóan a 3 szín egyikében. Van egy fehér verzió azoknak, akik mindenképp AirPodsra vágynak, de Androidos telefonjuk van, egy csillogó fekete az időtálló elegancia híveinek(na meg azoknak akik szeretik letörölgetni a maszatot az ujjlenyomatmágnes felületről), és egy vörös verzió, ami árnyalatát tekintve fénytől függően a ferraritól a cseresznyéig terjedő skálán piroslik. A tokon található grafitszürke márkajelzésnek hála egyébként talán ez a verzió a legszebb, ráadásul garantáltan kitűnik a nagyrészt fekete vagy fehér TWS fülesek közül, illetve a fülből kiesve is könnyebben észrevehető.

opt-5e4678f424ed3freebud3.jpg

Neve ellenére nem csak nőknek lehet ideális a Valentine Red színvariáns

   Ha pedig már szóba került a tok érdemes kicsit alaposabban megnézni, ugyanis kifejezetten szemrevaló darab. Az AirPods praktikusságával szemben itt inkább a dizájnon volt  a hangsúly, így egy kör alakú kavics képe lebegett a tervező szeme előtt, ami kifejezetten szerencsés dolog volt, hiszen a FreeBuds 3-at kifejezetten kellemes kézben fogni, és bár alakja és IPX4-es cseppállósága szinte könyörög érte, mégsem tanácsos kipróbálni hogy kacsázik-e a tó felszínén. A tok egységét csupán egy USB-C csatlakozó, egy mellette helyet kapó állapotjelző LED, a márkanevet tartalmazó négyszögbe rejtett zsanér(elsőre furcsa, de a logóval ellátott rész valójában a tok háta) és egy alig látható párosító gomb töri meg. A tokba egyébként el van rejtve egy vezeték nélküli töltést biztosító tekercs is, így akár fordított vezeték nélküli töltéssel is felpumpálható a 410 mAh-s telep, ami 20 órányi zenehallgatást tesz lehetővé(a fülhallgatók önmagukban 4 órát bírnak ki egy feltöltéssel, így kereken egy nap az üzemidő).

20191223_195724-01-scaled.jpeg

Megfelelő telefon esetén ki sem kell venni a FreeBuds dobozából a töltőkábelt

   Az aksin és a 2. állapotjelző LED-en túl persze a két fülhallgató is ott van a "kavicsban", és szerencsére rázásra nem igazán, fogásra viszont kifejezetten könnyen kijön belőle. Ezen a téren érezhető leginkább az AirPods hatás, ami viszont keveseket fog zavarni, hiszen az Apple megoldása is kifejezetten kényelmes. Persze csak ha az embernek megfelelő füle van, hiszen jelen esetben is open-fit megoldásról van szó, így fix méretű fülhallgatókról van szó, amik az átlagosnál kisebb hallójáratban kényelmetlenül ülnek, nagy fül esetén pedig akár ki is eshetnek. Szerencsére a teszt alatt ilyen problémával nem találkoztam, és alapos kérdezgetés és próbálgatás után sem találtam senkit aki panaszkodott volna a FreeBuds 3-ra kényelmi szempontból, így csak korábbi negatív tapasztalat esetén ajánlott távolságot tartani az open-fit dizájntól.

   Az eddigiekben a csinosabb tokon kívül nem sok érv szólt amellett, hogy miért is éri meg a FreeBuds 3, ha lehet venni AirPodsot is, de ennek pusztán az az oka, hogy a hangzás még nem került szóba. Ezen a téren ugyanis remekel a Huawei TWS fülhallgatója. A már-már zavaróan erős maximális hangerő ellenére a torzítást hírből sem ismeri az eszköz, és bár a gumiharangok hiánya miatt törvényszerűen jobban szerepel a magas hangok terén a FreeBuds 3, mint a mélyeknél, a basszust sem fogjuk igazán hiányolni. A kínai gyártó ráadásul megoldást kínál az AirPods talán legnagyobb hibájára, a beszűrődő zajra is. Az open-fit kialakítás miatt hiányzó, általában gumi, vagy szivacsharangokkal megoldott passzív zajszűrést ugyanis ANC-vel, azaz aktív zajszűréssel váltották fel, ami bár erősségét tekintve nem piacvezető, de bőven elég ahhoz hogy az utca zaját letompítsa, így biztosítva kellemesebb élményt. Szerencsére ez a funkció ki is kapcsolható, ami egy forgalmas úton való átkelés, vagy épp biciklizés esetén segít elkerülni a baleseteket. További pozitívum, hogy az 5.1-es Bluetooth szabványnak hála filmezésre és játékra is kiváló a FreeBuds, hiszen nem késik a hang.

   Ha viszont az ANC kikapcsolásáról szó esett, akkor nem szabad elmenni szó nélkül a FreeBuds 3 egyetlen valódi hibája mellett, ami a kezelőfelület funkcióinak szűkössége. A fülhallgatók ugyanis reagálnak az érintésre, viszont elég korlátozottan. Addig még rendben is van a dolog, hogy az egyszeri érintésre nem csinál semmit(sajnos sok konkurens terméknél fordul elő, hogy egy egyszerű megigazítást is érintésnek vesz és szünetelteti a lejátszást vagy épp a hangerőt változtatja meg), azonban a Huawei a hosszú nyomásra sem enged semmit beállítani, így be kell érni a két koppintással, ami viszont összesen 2 féle parancsot jelent, a fülhallgatók számából adódóan, amiből egyet kapásból lefoglal a zajszűrés be és kikapcsolása. A negatív képet  szerencsére árnyalja, hogy a fülesekben van közelségérzékelő, így a zene szüneteltetését nem kell külön beállítani, hiszen a lejátszás automatikusan megáll a fülből való kivétel esetén.

   Ezek után kijelenthető, hogy a FreeBuds 3 egy remekül összerakott, kicsit szebb, kicsit hangosabb, kicsit kevesebb zajt beengedő Androidos telefonok mellé szánt AirPods, azonban nem árt egy pillantást vetni az árcédulára. A megjelenésekor 60.000 forintért kínált TWS füles sokak számára túlárazottnak tűnt, aminek volt is valóságalapja, mára azonban a helyzet radikálisan megváltozott. Az alig drágább FreeBuds Pro megjelenésével a 3-as ára olyan szinten bezuhant, hogy már 35.000 forintos áron is kapható, leárazások esetén pedig az eredeti ár feléért, 30.000 forintért is hozzá lehet jutni, ennyiért pedig nem igazán találni a piacon vezeték nélkül tölthető ANC-vel felszerelt fülhallgatót, open-fit kialakításban pedig pláne nem. Elmondható tehát, hogy a FreeBuds 3 egy fordított vezeték nélküli töltésre képes Huawei flagship mobil mellé kihagyhatatlan, egyéb telefon mellé pedig remek ajánlat.

Szólj hozzá

Huawei Kiegészítők