2021. feb 28.

Káros lehet a környezetre a töltők kihagyása

írta: 1nsanat1
Káros lehet a környezetre a töltők kihagyása

Mrwhosetheboss alaposan utánajárt a "zöld" megoldás okainak

iphone-12-box.jpg

 

   Bár már csillapodtak a kedélyek az Apple által elindított, a Samsung által pedig követett botrány, a mellékelt töltő elvétele kapcsán, sőt több neves tesztelő még az áldását is adta a döntésre annak környezetbarát mivoltára hivatkozva az egyik legismertebb és talán legfelkészültebb telefonos Youtuber, Mrwhosetheboss, azaz Arun Maini úgy érezte valami nem stimmel ezzel a sokat emlegetett zöldes, ökológiai lábnyomcsökkentős környezetvédős érveléssel és alaposan utánajárt, az eredmény pedig elég meglepő lett.

  Az alapos és a témát minden irányból megvizsgáló Arun röviden arra a következtetésre jutott, hogy az adapter kihagyása nem pusztán a vásárlónak okoz kellemetlenséget, de már rövid távon is több kárt okozhat a környezetnek, mint az alapból mellékelt töltők. Ennek oka több helyen keresendő. Ezek az eszközök, mint minden elektronikai cikk, egy bizonyos idő után meghibásodnak, így ha az új készülék vásárlásakor még nem is, az azt követőnél már könnyen lehet, hogy muszáj lesz venni egy új töltőt. A gond pedig innen kezdődik igazán!

  Az új adapter kiválasztásánál ugyanis több dolgot is számításba kell venni, például az árat, a teljesítményt, a minőséget. Ha valaki például gyorstöltőt szeretne(hiszen az 5000mAh-s akkumulátort 10W-al egy örökkévalóság feltölteni), az ha nem akar akár 15.000 forintot rákölteni egy gyári termékre, akkor kénytelen olcsóbb és valószínűleg rosszabb minőségű terméket venni, ami amellett, hogy hamarabb elromlik, még az áramot is jobban eszi, így abszolút nem környezetkímélő. A dolgot tetézi, hogy egy különálló adapter külön csomagolásban érkezik, ami online rendelés esetén egy műanyagot bőségesen tartalmazó zacskóban vagy dobozban kerül kiszállításra, így bőven nagyobb ökológiai lábnyomot hagyva, mint egy a telefon mellé behelyezett "pucér" töltőtégla.

  Arun továbbá a jelenlegi töltők technológiájával sincs túlzottan megelégedve a videó alapján, hiszen észrevételei közt szerepelt, hogy a legtöbb gyártó adapterje nem túl korszerű technológiára épül, ezzel szemben például a Xiaomi az opcionális ajándékként érkező 55W-os téglája már GaN, azaz gallium-nitrid alapú, ami a legtöbb konkurenshez képest sokkal jobb, akár 93%-os hatékonyságot(a felvett áramnak csak 7%-a megy kárba az átalakítás során) és jobb élettartamot, azaz zöldebb működést jelent.

  Tökéletes megoldás persze nem létezik, valamennyi műanyag hulladékot menthetetlenül fog termelni a mobilipar. így Mrwhosetheboss sem próbált prófétaként valami magasztos és tökéletes megoldást kínálni, az azonban elég egyértelműen kiderült, hogy az Apple és a Samsung megoldása kicsit sem a környezetvédelem jegyében született és talán a Xiaomi lehet a végén az a gyártó aki egy kicsit kompromisszumos de mindenképpen élhető megoldást kínál a mostanában központivá vált kérdésre.

Szólj hozzá

Apple Samsung Hírek