2021. már 30.

"Nevenincs" márkák: Cubot

írta: 1nsanat1
"Nevenincs" márkák: Cubot

3.jpg

   Új telefon keresése esetén az ember menthetetlenül is belefut mindig egy-két gyanúsan olcsó és gyanúsan erősnek hirdetett, de valami sosem látott márkanévvel rendelkező telefonba. Ezek a nevenincs termékek azonban már évek óta közismertek arról, hogy kíméletlenül megkeseríthetik a felhasználó életét. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy egykoron a mára már piacvezető márkák múltjában is számtalan fekete folt van, így időről-időre van értelme megnézni, hogy a harmadvonalbeli kínai gyártók jó úton haladnak-e a felzárkózásban, vagy megrekedtek az olcsó másolatok szintjén. Ezért ebben cikksorozatban a teljesség igénye nélkül igyekszem betekintést nyújtani néhány cég jelenlegi termékpalettájába. Jelen írás tárgya pedig a Cubot.

 

 Butácska okosórák

 

   A Cubot még a hasonló szintű márkákhoz viszonyítva is jellegtelen volt a története nagy részében. Az üzleti modellük semmi másból sem állt, minthogy éppen népszerű telefonok silány másolatait dobják piacra, persze más néven és sokkal rosszabb specifikációkkal, hogy az "ihletet adó" cég be ne perelhesse őket. Mára ez kissé megváltozott a jó irányba. Ennek egyik jele, hogy az Apple Watch képére formált, nevében is végtelenül béna Smart Watch(igen, ez a hivatalos neve) mellé egy abszolút egyedi és kifejezetten szemrevaló strapabíró, vízhatlan okosórát is C3 néven.

4-2.png

C3: Remek dizájn, épphogy elégséges szoftver

   Szoftveresen persze nem túl kidolgozott az óra rendszere és a számlapok választéka is meglehetősen szűk, azonban az alapvető feladatokat gond nélkül ellátja, különleges megjelenése és vízálló, masszív mivolta pedig egyszerre teszi alkalmassá a mindennapi viseletre és a sportolásra.

  Ugyan nem sok említést érdemel, de a gyártó kínálatában még két további okosóra is található. Egyik a C5 ami neve ellenére távol áll a C3-tól, ugyanis ez megint egy olcsó Apple Watch másolat erősen limitált funkcionalitással, a másik pedig a W03 ami egy hagyományos minimalista darab 12 napos üzemidővel, IP68-as védettséggel, viszont kifejezettek lapos kialakítással.

b8652710b679d0fd43c45783e5e718e9.png

A W03 egyetlen érdemi tulajdonsága, hogy nagyon lapos

   

   Az okosórák terén tehát a Cubot nem nagyon tudott felnőni a nagyokhoz, esélyük a sikerre pedig maximum akkor van, ha a C3 vonalán elindulva az indusztriális dizájnelemeket tovább örökítve újabb és sokkal több funkcióval ellátott eszközöket dobnak piacra a jövőben.

 

Biztató strapamobilok

 

cubot-quest-header.jpg

   A Cubot többi termékéhez képest szimpatikus strapabíró C3-as óra mellé tökéletesen passzol egy nem kevésbé kedvelhető strapatelefon is, név szerint a Cubot Quest, ami egy teljesen korrekt telefon és akár komolyabb márkák kínálatában is helye lenne. A semmiben sem kimagasló telefont belépő szintű felszereltség, csak az alapfeladatokra alkalmas lapkakészlet, de masszív felépítés, vízállóság és parádés üzemidő jellemzi. NFC és programozható gomb is akad néhány "túlélő" szoftverrel és Android 9-el társítva. A legnagyobb meglepetés azonban a kezdő márkához képest gördülékeny és viszonylag normálisan optimalizált rendszer, ami a Questet vonzóvá teszi.

   A szép képet kicsit beárnyékolja azonban a King Kong Mini, ami egy tipikus marokmobil, azaz egyetlen érdemi tulajdonsága az apró mérete. Sajnos ezen felül nem tud túl sokat felmutatni ez a csöppség. Kritikán aluli kijelzője és gyenge hardvere maximum alapvető feladatok ellátására teszi alkalmassá, viszont be kell ismerni, hogy rétegtermékként megfelelő lehet, másodlagos telefonnak kirándulásokhoz, fesztiválokhoz pedig egész jó választás lehet, már ha nincs tervben a fotózás.

 

A másolat másolatának a másolata 

   

   A Cubot termékeinek javát a telefongyártók többségéhez hasonlóan nem az okosórák vagy a strapamobilok teszik ki, hanem a hagyományos okostelefonok. A különbség viszont annyi, hogy amíg a legtöbb gyártó egyedi termékekkel rukkol elő, addig a Cubot főként másol...külső tekintetében.

   Egyik legjobb példa erre a kifejezetten abszurd Cubot Note 20, ami nevét a Samsungtól, megjelenését viszont a Huaweitől vette kölcsön és gyakorlatilag egy filléres Mate 30 Pro benyomását kelti. A látszat azonban csal, ugyanis a már-már megnyerő külső és hangzatos marketingszöveg keserű valóságot takar.

162375s.jpg

Note 20: Sokat ígér, keveset ad

   A Note 20 ugyanis még a legolcsóbb Redmi vagy Galaxy A szériás mobiloknál is gyengébb specifikációkkal bír. A sokat dicsért chip egy több éves vacak, a 4 flagship kamerából csak egy működik nagyjából egy 2 éves belépő szintű készülék képességeit felhasználva, a parádésnak nevezett üzemidőt pedig zárójelbe teszi a rosszul optimalizált rendszer magas fogyasztása.

  A másolás azonban nem ér itt véget, C30 néven ugyanis létezik egy "tuningolt" iPhone is, ami 4 kamerát kínál az iPhone 11 Pro-éhoz hasonlító kameraszigeten, a notch helyett viszont sokkal vonzóbb kameralyukat kínál, csak éppen botrányos hardverrel. Ennél egyértelműbb nyúlás a Cubot P40 esete, ami szemből egy Huawei P30 próbál lenni hátulról pedig a korai P40 koncepciórajzaira akar hasonlítani.

picture3-3.jpg

P, mint Photography? Nem! P, mint Pocsék

   

   Ezzel a típussal nem meglepő módon szintén a valóság frontján kezdődnek a problémák, hiszen a P szériával össze sem vethető szenzorok kerültek az elő és hátlapra egyaránt. Bónuszként itt is jelen van a HD kijelző gyenge fényerővel, a lassú SoC és a súlyos hibáktól hemzsegő Android rendszer.

 

Verdikt

 

  A Cubotról sajnos a portfólió megismerése után nem sok jót tud elmondani az ember. Hiába dobnak piacra ugyanis néha egy-egy ígéretesebb terméket, melyek akár még sikert is elérhetnének, a tucatszámra megalkotott ócska másolatok, vagy elfogadhatatlanul gyenge majdhogynem egyedi modellek azonban annyit rontanak a vállalat megítélésén,  hogy az egyszeri vásárló semmiképpen sem akarja a pénzét és bizalmát egy valódi eredményeket csak ritkán felmutató cégbe fektetni.

 

Szólj hozzá

Vélemény Cubot Oukitel Umidigi DooGee UleFone