2021. máj 20.

Zenfone 8 Flip:"Vótmá"

írta: 1nsanat1
Zenfone 8 Flip:"Vótmá"

screenshot_2021-05-14-09-46-28-082_com_android_chrome-1-min.jpg

 

   Piszok nehéz dolga van annak, aki a mobilpiacon újat kíván mutatni és a legtöbb gyártó nem is erőlködik. Az iPhoneok esetén már évek óta gúny tárgya, hogy milyen apró lépésekben változtat a készülékein az almás cég évről évre, de a Samsungot is bőven érte kritika az S21 kapcsán, hogy pusztán egy butított, műanyag hátlapossá degradált S20 csak szebb dizájnnal. Nos az ASUS-t eddig messziről kerülték ezek a vádak, hiszen a Zenfone 6 a flip kamerájával valami radikálisan újat alkotott, a 7 és a 7 Pro pedig az előd tökéletesített verziója volt, ami minden téren előrelépésnek számított. Ezek után úgy tűnt idén is teljes megújulás lesz a terítéken, és az aprócska Zenfone 8 meg is erősítette ezt, azonban a gyártó jelezve, hogy nem akarnak felhagyni az ötletes kameramegoldásokkal, kiadta a Zenfone 8 Flipet is, ami már a bemutatón is a "valahonnan ismerős ez nekem" érzést keltette a nézőkben. A megérzések pedig nem is igazán csaltak, hiszen a Zenfone 8 Flip tervezésekor valószínűleg a teljes mérnöki stáb szabadságot vett ki, és csak a kiadás előtti napon jutott eszükbe, hogy módosítani kellene valamit a tavalyi modellekhez képest.

  Ez így elsőre durván hangzik, de nézzünk szembe a tényekkel. A Zenfone 7 jelenleg már 215.000 forintos áron hazavihető bontatlan csomagolásban, de még a Pro modell sem kerül többe, mint 270.000. A 8 Flip ehhez képest kerekítve 310.000 forinton nyit, amiért bizony elvárunk némi pluszt. Külsőt tekintve ennek szinte nyomát sem látni. Milliméterre pontosan ugyanakkora készülékházat kapunk mint a Zenfone 7-nél, ugyanolyan 90hz-es FullHD+-os AMOLED kijelzővel, sztereó hangszórókkal, üveg-alumínium-üveg szerkezettel, 30W-ot befogadó USB-C töltőporttal. Maximum alapos vizsgálattal vehető észre, hogy az oldalsó ujjlenyomatolvasó immáron eltűnt, helyét pedig egy csinos kék gomb vette át, ami előrevetíti, hogy a szenzor a kijelző alá lett száműzve a balkezesek nagy örömére. 

zenfone_8_flip.jpg

Bár méretben nagyobb,a Zenfone 8 Flip mégis minden más téren eltörpül kompakt rokona mellett

  A hátlapon sem vár sok újdonság, hiszen a kamerasziget nem csupán formájában, de tartalmában is pontosan megegyezik a tavalyi felhozatallal, de sajnos itt van egy kifejezetten csúnya húzás is. A 8 Flip ugyanis nem a 7 Pro optikai stabilizálással felruházott lencséit kapta meg és ez főként a zoom kamera esetén elég komoly problémát jelenthet. Ezek után nem nagy meglepetés, ha kiderül, hogy az ASUS "újdonsága" akkumulátorból is pontosan ugyanazt kapta mint a Zenfone 7 és RAM terén is annyi előrelépés történt mindössze, hogy az idei modell nem kapható 6GB-os opcióval, csak 8/128GB-os kiszerelésben.

   A sok negatívum után jöjjön egy aprócska pozitívum is, ugyanis a típus megkapta a Snapdragon 888-as lapkát, illetve szoftveresen is fejlődött, ennek hála pedig minimális előny érzékelhető a komolyabb játékok futtatása és a fotók, videók minősége terén, de ezek az eltérések csak egy alapos összehasonlítás során kerülhetnek a felszínre.

   Jöjjön hát a kegyetlen verdikt: A Zenfone 8 Flip könnyen nevezhető az év legfölöslegesebb típusának, hiszen kevesebbet tud mint a Zenfone 8, cserébe drágább, elődjénél pedig alig tud többet, ennek ellenére közel 100.000 forinttal magasabb áron lehet hozzájutni, ami abszurd, de még a 7 Pro is olcsóbb nála az abban található minőségi kamerastabilizálás ellenére, ami sokkal többet segít fotózás során, mint az új, jobban melegedő Snapdragon többletteljesítménye.

Szólj hozzá

Vélemény Asus