2021. sze 24.

Búcsút inthetünk a OnePlus 9T-nek és az OxygenOS-nek

írta: 1nsanat1
Búcsút inthetünk a OnePlus 9T-nek és az OxygenOS-nek

csm_4_zu_3_oneplus_9_pro_b449573f1a.jpg

   A hazánkban alig ismert BBK Electronics már elég hosszú ideje számít a legnagyobb mobilgyártónak a piacon, azonban a különböző listákon mégsem szerepelnek dobogós helyen a legtöbb esetben, mivel a vállalat különböző almárkákba csoportosítja készülékeit. A Realme remek ár-érték arányú, néha flagshipkiller szintű készülékeket dob piacra, a Vivo amolyan orvosi lóként funkcionál és a legújabb megoldásokat építi be a termékeibe, az abszolút prémium szegmensért az Oppo felel, a gamerek igényeit az IQOO elégíti ki, végül pedig ott van a OnePlus, ami szűk választékával és a felhasználói igények állandó teljesítésével a tech fanatikusok kedvenc márkája. Úgy tűnik azonban, hogy a gigacég fejesei rájöttek, hogy semmi értelme ennyire szétszabdalnia magát, ezért drasztikus lépésre szánták el magukat, nevezetesen arra, hogy a OnePlus saját operációs rendszerét integrálják az Oppoéba.

  A hirtelen váltás egyébként már Kínán belül megtörtént és az ott HydrogenOS néven futó rendszert felváltotta a ColorOS. Komoly problémát azonban nem okozott a dolog, hiszen a BBK különböző OS verziói közt jelentős a hasonlóság, a fő különbség, hogy a ColorOS jobban testreszabható. A döntést a BBK cégcsoport várhatóan nem fogja a közeljövőben visszavonni, ugyanis már a korábbiakban egyesítette a két nagy cégének szoftveres részlegét. A OnePlus rajongók tehát egyfelől örülhetnek, hiszen inkább bővíteni, mintsem megnyirbálni fogja a telefonjaik funkcióit az új OS, másfelől ez a lépés mégiscsak elvesz valamennyit a OnePlus megkülönböztetett mivoltából.

  A rossz híreknek azonban itt nincs vége, ugyanis idén szűkülni fog a cég portfóliója. Tavalyelőttig még egyértelmű volt, hogy az évente érkező OnePlus és OnePlus Pro készülékek megkapják év vége felé a T változatukat is, tavaly azonban már a Pro nem kapott fejlesztett kiadást, a sima T pedig leginkább flagshipkiller szerepkörben volt értékelhető, csúcskészülékként ugyanis több komoly hiányossága is volt. Idén viszont a OnePlus úgy döntött, hogy a flagshipkiller élményt sem adják meg a felhasználóknak, ugyanis abszolút nem érkezik T verzió. A döntés oka valószínűleg az lehet, hogy a chiphiány miatt a Snapdragon 888+ csak kis számban áll rendelkezésre, a OnePlus 9 Pro pedig igazából maximum az üzemidő terén küzd gondokkal, ami viszont pont a nagy étvágyú lapka érdeme, aminek felturbózott változata magától értetődő módon még több áramot igényelne, szóval egy T Pro változat a 9 Pro készülék teljes áttervezését igényelné.

  Szerencsére a dolognak van jó oldala is, ugyanis lesz OnePlus 9 RT, ami bár nem flagship, Snapdragon 870-es lapkája jóval enyhébb melegedést és hosszabb üzemidőt ígér, mint amit az idei csúcsmodellektől kaptunk. A típus egyébként várhatóan 200.000 forint környékén debütál, amivel az új Xiaomi 11T Pro verziójának lehet komoly ellenfele, persze csak ha a gyengébb chipet és a lassúbb töltést a gyártó jobb kamerákkal és/vagy IP védelemmel ellensúlyozza.

Szólj hozzá

Hírek OnePlus