2021. okt 06.

A legzöldebb mobil: Fairphone 4

írta: 1nsanat1
A legzöldebb mobil: Fairphone 4

fairphone-4-1-580x500.jpg

 

 

  Nem is olyan régen az Apple óriási botrányt okozott azzal, hogy kijelentette, hogy környezetvédelmi okokból kihagyja a töltőadaptert a dobozokból, amit hamarosan a Samsung és a Nokia is követett. A dologról persze hamar kiderült, hogy sok esetben még több fölösleges hulladékkal jár, mint a régi módszer és egy vászon borítású kábel, a teljesen fölösleges Apple matrica elhagyása, esetleg egy GaN adapter sokkal többet segítene, azonban annyi haszna legalább volt a dolognak, hogy divatosabbá tette a gyártók körében a minél zöldebb üzletpolitikát. A valódi probléma persze részben abban keresendő, hogy mennyire káros és értelmetlen dolog minden évben új modellekkel jelentkezni és 2, maximum 3 évente mobilt váltani. Szerencsére van azonban egy gyártó, mely már azelőtt zöld próbált lenni, hogy az igazán trendi lett volna és a nagy gyártókkal ellentétben valódi és radikális lépéseket tesz a fenntarthatóság mellett, nemrégiben pedig bejelentette újabb készülékét, a Fairphone 4-et.

Az átlagosság látszata

 

  Mielőtt még megvizsgálnánk miért is annyira különleges ez az új típus, érdemes túlesni azokon az információkon, ami miatt a felületes szemlélő számára egy gyenge ár-érték arányú, középszerű mobil képe rajzolódhat ki. Szemből például Gorilla Glass 5 fogad, ami alapvetően teljesen elfogadható, a 6,3"-es 60hz-es FullHD+ felbontású LCD kijelzőt azonban már csak a Nokia illetve az abszolút belépő kategória engedi meg 2021-ben magának. A vaskos alsó és felső káva szintén nem tesz sokat a telefon pozitív megítéléséért, de szerencsére a notchba helyezett nagy felbontású 25MP-es szelfikamera javít a helyzeten.

  Kamerás téren egyébként a műanyag hátlapon sincs ok a panaszra, bár a látszattal ellentétben csak 2 kamera kapott helyet a lekerekített háromszög alakú kameraszigeten(a harmadik karikában a fotózást segítő extra szenzorok kaptak helyet), de azok kifejezetten jók. Konkrétan egy optikai stabilizálással felszerelt 48MP-es főszenzort és egy hasonló pixelszámmal dolgozó ultraszéles látószögű képalkotót szereltek a készülékbe, ami bár nem flagship szint, de klasszisokkal jobb, mint a tipikus 48+8+2+2MP-es kombó. A hátlap azonban nem csak ettől érdekes, hanem az újrahasznosított mivoltának is köszönhetően, ami a két alap színváltozatnál(szürke és zöld) nem látszik, azonban a különleges Speckled Green verzió valóban az újrahasznosított műanyag termékek véletlenszerűen "darabos" hatását kelti.

  Ha az IP54-es cseppálló és MIL-STD810G ejtésálló minősítéssel rendelkező készülékházat szétszedjük(márpedig miért ne tennénk, a gyártó direkt könnyen javíthatóra tervezete meg készülékét) belül belül teljesen tipikus specifikációjú alkatrészekkel találkozhatunk. Adva van egy 5G képes Snapdragon 750G chip, ami bár papíron alulmarad a jóval ismertebb 765G-vel szemben azonban gyakorlatban elég sok téren felülmúlja azt és a kisebb órajelű processzormagok ellenére Geekbenchen és Antutun is jobban szerepel. Szót érdemel még a 6/128 vagy 8/256GB-os RAM-tárhely kombó is, ami bőségesen elég még néhány évig. Hasonló a helyzet az akkumulátorral, ami bár nem különösebben  nagy a maga 3905 mAh-s értékével, de a telefon méretéhez képest rossznak sem nevezhető, ráadásul 20W-al tölthető...a külön rendelhető kábellel, ugyanis a Fairphone is úgy gondolta jó ötlet kihagyni a töltőt a dobozból.

  Sajnos ezzel együtt a jack csatlakozót is mellőzték, akárcsak a sztereó hangzást. Az NFC és az ujjlenyomatolvasó szerencsére azért még megmaradt és igazából a készülék képes ellátni minden fontosabb feladatot még évekig, de azért kertelni nem érdemes, összességében ez a felszereltség 2021-ben talán még 100.000 forintot sem érne meg normál esetben, a Fairphone azonban nem túl szégyenlősen 579 és 649€-s áron debütál, ami abszurd mértékben magas. Már ha nem ásunk le a gyártó üzleti modelljének mélyére, ami bizony sokaknak indokolhatja a zavaróan magas árat.

 

A zöld fordulat

 

  A Fairphone 4 tehát drága, nagyon drága. A gyártó azonban ezért az árért nem specifikációkat, hanem a mobilpiacon alig megtalálható funkciókat és támogatási rendszert ad. Egyfelől ott van a korábban már említett szétszedhetőség, amit a gyártó olyan tökélyre fejlesztett, hogy 9,3-as FRI(French Repairability Index) pontszámot kapott a 10-es skálán, ami azt jelenti, hogy a gyártó weboldaláról közvetlenül rendelhető alkatrészekkel(tehát nem kell AliExpressen utángyártott, kéréses minőségű kínai pótalkatrészekre vadászni hiba esetén) házilag is probléma nélkül javítható. Jó hír, hogy az ilyen javításokra egyébként nem sűrűn lesz szükség, ugyanis aki 2022 decemberéig vásárolja meg a telefont 5(!) év garanciát kap rá, ami pontosan két és félszerese az átlagosnak, ez pedig biztosítja, hogy a felhasználó ne 1-2 év után gondolkozzon el a cserén.

  Kevésbé látható, de a környezettudatosabb vásárlóknak talán még fontosabb, hogy a készülék borítása 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült, a típusban fellelhető fémek útja pedig teljesen visszakövethető, az ezeket kitermelő munkások pedig emberhez méltó körülmények közt dolgoznak, tehát biztosra lehet venni, hogy a Fairphone 4 előállításában egyetlen afrikai vagy kínai gyerekmunkás sem vesz részt. Erre bizonyíték a mobilpiacon egyedülálló Fairtrade gold és a TCO plecsni is.

  A Fairphone tehát ha az 5 év alatt szükségessé váló szervizeléseket, az aprócska ökológiai lábnyomot, a házilag, garanciavesztés nélkül cserélhető akkumulátort akkor már közel sem olyan rossz ajánlat sőt, az Apple, a Samsung vagy a Nokia "megoldásával" ellentétben valóban egy fenntartható készülék. A koncepcióban ráadásul van bőven potenciál, hiszen komoly változtatások nélkül gyengébb chippel és egy olcsóbb, 8MP-es ultraszéles kamerával vonzó lehetne egy Lite, Snapdragon 870-el és egy komolyabb főkamerával pedig egy Pro verzió, hogy a kevésbé tehetős és a nagyobb teljesítményre vágyó, vagy hobbifotós felhasználók számára is legyen egy zöld opció.

  

Szólj hozzá

Hírek Fairphone