2020. ápr 22.

Vélemény: Nubia Play 5G

írta: 1nsanat1
Vélemény: Nubia Play 5G

Ennyiért nem tudsz jobbat!

   gsmarena_000.jpg

   Manapság, amikor az újabbnál újabb telefonok már szinte naponta jelennek meg, a különböző gyártók termékeit pedig alig lehet megkülönböztetni a kényszeres trendkövetés miatt, elég nehéz emlékezeteset, kiemelkedőt alkotni, pláne középkategóriában. Nos, ezzel a Nubia most vitába szállt, ugyanis megalkotta a Nubia Play 5G-t, a telefont aminek az árára nincs racionális magyarázat. 

   Ha már így szóba hoztam, nézzük is meg a számokat. Kínában a készülék 3 változatban lesz kapható 3 színvariánsban(fekete,kék, fehér), szóval összesen 9 féle variáció érhető el. A színek mondjuk nem befolyásolják az árat, azonban a RAM és a Tárhely mérete igen, ezek pedig a következőképp alakulnak:  6/128, 8/128 és 8/256. A hivatalos kínai árak sorrendben pedig így néznek ki: 340, 380 illetve 425$, ami bizony forintra átváltva 110.000 és 140.000 forint között mozgó összegeket jelent. Ennyiért mit is kapunk? Talán egy  Samsung A51-et, ami masszívan a középmezőnyben indul. Nézzük hát mit tud felmutatni a Nubia új üdvöskéje 2020 egyik slágertermékéhez képest.

   Méret terén a Play bizony igazi óriás, nagyjából egy S20 Ultrával vetekszik, amit egyfelől a notchmentes kialakítás, és a 12 megapixeles szelfikamerát befogadó felső káva, másfelől a 6,67"-es kijelző indokol. A kijelző azonban nem csak méretben nagy. Képfrissítés terén ugyanis még a legújabb flagshipeket is maga mögött hagyja, hiszen 90 és 120 helyett 144Hz-et képes produkálni, ráadásul az AMOLED technológiának köszönhetően a kép nem csak fluid, de tűéles és fényes is. Ehhez képest a legtöbb 110.000 forintos telefon maximum a 60 Hz-es OLED kijelzőig jut, de sok esetben még a technológián is spórolnak és maradnak az olcsóbb IPS panelnél. 

   Mint látható, a Nubia annyi energiát fektetett az előlapba, hogy hátul a gamer mobilokra jellemző figyelemfelkeltő dizájnt kivéve semmi érdekeset nem találni, hiszen a 4 hátlapi kamera mára már szinte kötelező elem a középkategóriában még akkor is, ha ezek közül kettőnek az esetek 90%-ban szinte semmi haszna. Itt is ez tapasztalható, hiszen ahogy az A51 5 megapixeles mélységérzékelő és makró szenzorjai sem sok vizet zavarnak, úgy a Play 2 megapixeles megfelelői sem nélkülözhetetlen elemek. Ami kicsit fontosabb az a 8 MP-es, tehát szintén nem túl combos ultraszéles kamera, ami pedig sokkal fontosabb, az a 48-as Quad-Bayer szűrős Sony szenzor, ami minden téren jobb mint az alacsony ára miatt szélesebb körben elterjedt Samsung féle megfelelője. Persze DXO-s rekordokat nem kell várni ettől se, de azért egy Mi 9T körüli szintre lehet számítani.

   Ezeken kívül a hátlap tehát nem szolgál, azonban ha levesszük(ne tegyük, hiszen az a garanciavesztéssel jár) máris több izgalmas dolog vár. Például egy kolosszális telep, ami-kapaszkodj meg!- 5100 mAh kapacitású, így még magas fényerővel 144 Hz-en használva is nehezen lemeríthető, ha a Nubia csak egy picit is optimalizálta a rendszerét. "A nagy akkumulátor nagy töltési idővel jár"-mondta Ben bácsi, legalábbis valami hasonlóról beszélt minden Pókember filmben, csak épp a Play tervezői nem Marvel fanok, ezért egy 30 W-os töltőt csomagoltak a dobozba(sajnos Európába valószínűleg csak 18W-os adapterrel jön, ha egyáltalán megjelenik), amivel mégsem annyira nagy az a töltési idő.

   Az akkumulátorhoz persze dukál egy lapkakészlet is, ami lemeríti, ez jelen esetben az 5G képes(még mindig nehezen dolgozom fel a 340$-os 5G-s telefon létezését) Snapdragon 765, tehát nem spóroltak a mérnökök egy gyengébb és elvaultabb MediaTek chip beszerzésével. Ez a 8nm-es eljárással készült mérnöki műremek jelenleg a 2. legerősebb a középkategóriában, szóval nincs olyan játék amit ne tudna legalább közepes grafikai beállításokon futtantni, de esélyesebb, hogy maxos beállításoknál sem kell akadozással számolni, nyers számok terén pedig legalább kétszeres értéket fog Antutun bezsebelni mint az A51.

   Összegezve tehát a Nubia Play egy kötelező vételnek tűnik, amin maximum egy súlyos szériahiba tudna változtatni, vagy az, ha Kínán kívül abszurd módon megemelnék az árát(lásd:Mi10 széria), de amíg ezekről nincs info addig bizony érdemes spórolni egy kis pénzt egy esetleges régi telefont lecserélni erre.

Vigyázat! Ha kicsit a kezed, vagy zavarnak a tepsitelefonok, akkor viszont kerüld el a Nubia Playt!

Szólj hozzá

Vélemény Gamer Nubia Midrange