2020. máj 02.

Korona nélküli kamerakirály: Jön a Mi Note 10 Lite

írta: 1nsanat1
Korona nélküli kamerakirály: Jön a Mi Note 10 Lite

Az még kérdés, mennyire lesz sikeres koncepció

mi-note-10-lite-2.png

   A Xiaomi híresen jó készülékeiben sokáig volt egy apró, ám sokakat zavaró kompromisszum, a kamera. Bár igyekeztek jót alkotni ezen a téren is mindig érződött egy kis hiányosság, amit sok esetben a Google kameraapplikációja orvosolt hellyel-közzel. Azonban a tavalyi évben ezen változtatott a kínai gyártó, hiszen kiadta a Mi Note 10 és 10 Pro telefonokat, melyeket a világon először 5 kamerával szereltek fel, melyek közül a fő szenzor a Samsung 108 megapixeles megoldása lett. Az 5 eltérő feladatkörű kamera pedig a legtöbb esetben remekül teljesített, így egyedüliként volt képes méltó konkurenciát jelenteni a Mate 30 családnak a Dxomark pontozása alapján. Egyetlen hibája az volt, hogy hardver terén több kompromisszumot is kötött a készülék, az ára pedig ennek ellenére minden korábbi Xiaomin túlmutatva 200.000 forinthoz közelített. A Xiaomi azonban gondolt a szűkebb pénztárcával rendelkezőkre is és elhatározta, hogy kiad egy Lite verziót is, a fő specifikációk pedig mostanra már nyílt titoknak számítanak.

   Ami a telefon belsejét illeti nem sok tekintetben történt kompromisszum. A RAM maradt 6GB, de tárhelyopciók tekintetében 64 és 128GB áll rendelkezésre. Utóbbi elégséges, de a 64GB sokaknak kevés lehet 2020-ban. Lapkakészletből szerencsére maradt a régi középkategóriás 730G, ami bár a normál verzió kameráihoz néhány tekintetben gyenge volt, itt valószínűleg bőségesen elég lesz. Akkumulátor(5260mAh), gyorstöltés(30W) illetve kijelző(6,47"-os 1080p-s AMOLED) terén szintén nem történt változás.

   A készülék azonban egy szempontból komoly visszalépének minősül, ez pedig furcsa módon épp a kamera. A spórolás szerencsére a fő kamerát nem érinti, bár a 108MP-es Samsung szenzort egy egy 64MP-es Sony váltotta. Bár ez számok tekintetében visszalépés, de tényleges értelemben mégsem, hisz a Sony kamerája az eddigi tapasztalatok alapján kellemesebb végeredményt biztosít és csak belenagyítás esetén észlelhető a hátránya. A többi szenzor azonban nem úszta meg. Le kell mondani ugyanis a kifejezetten erős ultraszéles kameráról(helyére egy 8MP-es gyengécske megoldás kerül) és a két féle optikai zoomot biztosító telefotó lencséről(ezeket egy 2MP-es mélységszenzor hivatott felváltani), az pedig nem sok felhasználót fog vigasztalni, hogy a 2MP-es makró szenzort most egy 5MP-es váltja, lévén ez még mindig a használhatóság alsó határán van. Az előlapi szenzorról sajnos nem derült még ki információ, azonban látva, hogy a hátlapi elrendezés 100%-osan megváltozott, várhatóan a szelfikamera sem ússza meg. 

   Egy fontos információ van még, az ár. Verziótól függően ez 349 és 399 amerikai dollár lehet, ami egyfelől nem vészes, másfelől azonban a Mi Note 10 árai elég szép tempóban csökkennek és már csak minimálisan drágább egy sima Note 10 mint a frissen megjelenő Lite, viszont kamera terén ennél jóval nagyobb az eltérés, így a Lite nem tűnik igazán jó vételnek. Kicsit tehát felemás készülék lehet a Note 10 Lite, hiszen pont abban köt kompromisszumot, amiben a sima és Pro verziói nem voltak hajlandók, a fotózásban, így pedig kérdéses, hogy egész pontosan kikből is áll a célcsoport aminek szánják.

Szólj hozzá

Hírek Xiaomi Midrange