2020. máj 05.

Szelfik terén jobban teljesít az S20 Ultra

írta: 1nsanat1
Szelfik terén jobban teljesít az S20 Ultra

A Dxo most az előlapi kamerát vizsgálta

ld0005591230_2.jpg

   Többször esett már szó az S20 Ultra kamerarendszeréről különböző portálokon, és bár a hírek nagy része az óriási kameraszigetben rejtőző hibákról szólt, a javítások után a Dxomarkon egészen korrekt pontszámot kapott és csak az árához képest vérzett el. A híres tesztlabor azonban kíváncsi volt, hogy a dobogóról messze lecsúszó S20 Ultra szelfik terén hogy szerepel és meglepődve tapasztalták, hogy arányaiban sokkal jobban, mint azt a hátlapi szenzorok alapján sejteni lehetett volna.

   A telefon 40 megapixeles Quad-Bayer szenzoros kamerája magányosan helyezkedik el középen, a képernyő tetején egy kifejezetten mérsékelt méretű kameralyukban, és bár zavaróbb mint egy oldalra fúrt megoldás, de így is bőven megszokható. A kamera lévén egyke, nem segíti semmiféle mélységérzékelő vagy ultraszéles szenzor így lehetőségei valamennyire be vannak határolva, de remek részletességével és jó szoftveres megoldásokkal kárpótol ezért. A Dxo külön kiemelte, hogy a kamera remek dinamikatartománnyal bír fotózás esetén és jellemzően zajmentes képeket készít kül és beltéri felvételek esetén is, a Quad-Bayer szűrő miatt pedig akár bele is nagyíthatunk a képekbe, akkor sem romlik jelentősen a minőségük. Videók terén kiemelték a remek színkezelést(érdekes, hogy a hátoldali kamera egyik nagy hibája pont ez volt), a részletgazdagságot(a telefon 4K/60fps-re is képes) és a jó mélységérzékelést. Persze hibák itt is akadtak, de messze nem olyan súlyúak mint a hátlapon.

    Fotózás esetén a legfőbb gondot a fehéregyensúly jelentette, amit nagyon nem sikerült a gyártóan eltalálnia. További hiba, hogy "vakuzás"(nincs külön vaku, a képernyő villan fel) esetén zajosak lehetnek a képek, ráadásul a legtöbb esetben, de főként ilyenkor a bőrszíneket sem adja vissza hűen a telefon. Hasonlóan zavaró hibák a videózás terén is előjönnek, például a zajosodás, az autofókusz hibás működése és a kültéren jelentkező túlzottan hűvös fehéregyensúly gyakran fordulnak elő.

   A sok hiba azonban nem veheti el a 40 megapixeles kamera és a mögé írt szoftver erényeit így, a Dxo csapata kereken 100 ponttal jutalmazta az S20 Ultra szelfiképességét amivel 3 ponttal lemaradva a P40 Protól ezüstérmes lett, így most a dobogó 2. fokán osztozik a Huawei Nova 6 5G-vel, ami azért vitán felül szép teljesítmény, pláne, hogy ezt a pontszámot a Nova 6 egy normál és egy ultraszéles kamera kombinációjával érte el, míg az S20 Ultrának csak egy kamera áll rendelkezésére.

Szólj hozzá

Samsung Hírek Kamera