2020. máj 06.

Belépő szintű telefonokat mutatott be a Huawei

írta: 1nsanat1
Belépő szintű telefonokat mutatott be a Huawei

Y5p és Y6p néven jönnek, sok kompromisszummal, egész megfizethető áron.

gsmarena_000_1.jpg

   A Huawei minden évben kiadja hatalmas ismertségnek örvendő P és Mate szériáit azonban ezeken kívül bizony érkezik szintén évente egy soktagú telefoncsalád, ami nem próbál meg fotózás vagy innováció terén maradandót alkotni, inkább a elvárt minimumot próbálja teljesíteni korrekt áron. Ez a termékcsalád az Y széria, aminek legolcsóbb tagjai általában az Y5 és az Y6 amik idén is kapnak folytatást .

Y5p

   Az Y5p széria meglehetősen furcsa készülék lesz. Előlapján egy gyengécske 5,45"-ös TFT panel lesz HD felbontással, és ha ehhez hozzávesszük, hogy hatalmas kávák is fognak társulni ehhez akkor kijelenthető, hogy ez visszalépés az elődhöz, a Y5(2019)-hez képest. A hátlapon szintén negatívumok várnak. Először is, eltűnt a tavalyi modell dizájnos és tokmentes használatot biztosító bőr hatású bevonata, így marad a nyers műanyag.

   Kamera terén szintén nem jó a helyzet, a 13 megapixeles szenzort ugyanis egy gyengécske 8 megapixeles váltja fel és hiába a nagy kamerasziget sajnos egyke szenzorról beszélünk, PDAF nélkül. Az előlapon szerencsére megmaradt a jó indulattal használhatónak nevezhető 5 megapixeles kamera, ami mondjuk nyugodtan fejlődhetett volna, lévén a káva miatt bőven lett volna hely egy nagyobb szenzornak is.

   A készülékben előforduló előrelépések inkább belül találhatóak meg. Nőtt ugyanis a tárhely, 16-ról 32 GB-ra és bár az akkumulátor maradt a micro USB-vel tölthető picike 3020mAh-es, amit az elődből emeltek át, a chip legalább erősödött picit és 4 mag helyett már 8-at kapott, bár még így is egy elavult 12nm-es MediaTek chipről beszélük. a tavalyival azonos grafikai gyorsítóval.

   A telefon a sok gyengesége ellenére megkapta a 130 Eurós, tehát 45.000 forintos árazást, ami jelentsük ki, elég túlzó, így akinek ilyen szintű telefon kell, az márkán belül lehet jobban jár a tavalyi modellel vagy egy Redmi 8A-val.

 Y6p

   Az Y6p már jóval izgalmasabb telefon lenne, hiszen átszámítva mindössze 14.000 forinttal kerül többe, azonban ezért cserébe egy sokkal jobb 6,3-as IPS LCD panelt kap a vásárló vékony kávákkal és 8 megapixeles előlapi kamerával. Hátul még nagyobb a különbség, hiszen itt egy ujjlenyomatolvasó társaságában rögtön 3 kamera is látható, amiből a 13 megapixeles fő szenzor egész használhatónak ígérkezik. Ez nem mondható el az 5 megapixeles ultraszéles és a 2 megapixeles mélységérzékelőről, amik maximum nagyon specifikus esetben, ideális fényviszonyok közt segítenek majd bármiben is, de legalább ott vannak és nem csak dísznek.

   Belül szintén eltér a két telefon, hiszen bár a chip azonos az akkumulátor itt hatalmas, 5000 mAh-es, amivel a két napos üzemidő is elérhető, ami jó, hiszen csak micro USB-s töltővel működik, szóval órákba fog telni a telefon feltöltése.

   És, hogy mire vonatkozik a "lenne" az első mondatban? Nos arra, hogy az Y6p majdnem 60.000 forintról startol, ami egyrészt nem kevés másrészt a nálunk túlárazott P40 Lite E, eredeti nevén Y7p sok helyen ennél olcsóbban 55.000 környékén kapható és annyiért 48 megapixeles főkamerát és Kirin 710F chipet ad, így értelmetlenné teszi a csupán akkumulátorkapacitásban jobb Y6p létezését, hisz ki venne drágábban azonos gyártótól rosszabb telefont?!

 

   Elmondható tehát a fenti két telefont látva, hogy a Huawei idén valahogy nem igazán találja magát, sok esetben visszalépéseket tesznek az elődökhöz képest és az árazást sem hangolják össze, így jelenhet meg közel egyszerre két hasonló árú de radikálisan eltérő telefon. A jelenség pedig sajnos nem csak az amúgy is furcsa magyar mobilpiac sajátja, hiszen ez esetben a nemzetközi piacon zajlik ez a kaotikus eset.

Szólj hozzá

Hírek Huawei Budget