2020. máj 06.

Redmi Note 8 Pro VS Realme 5 Pro

írta: 1nsanat1
Redmi Note 8 Pro VS Realme 5 Pro

redminote8pro-vs-realme5pro.jpg

   A Redmi és a Realme bár név tekintetében elég hasonló vállalatok és üzletpolitikában sincs sok különbség köztük valójában nagy riválisok. A Redmi a Xiaomi a Realme pedig az OPPO jó ár-érték arányú készülékekre specializált leányvállalata és mindkét márka hatalmas sikereket ér el a kevésbé vagyonos országokban, ahol az emberek szívesen lemondanak egy-két megkérdőjelezhető hasznosságú funkcióról a jóval kedvezőbb ár érdekében. A két cég több mobillal is beszállt már a középkategóriába, azonban a rengeteg remek telefon közt akad két ikonikus darab. A Redmi üdvöskéje a "budget-gamer" Note 8 Pro, a Realme pedig az 5 Pro-val tört be igazán a magyar piacra. A nagy kérdés már csak az, melyik készülék a jobb, ha egyáltalán kinevezhető-e egyértelmű győztes az alapos összehasonlításuk után.

   Kézbe véve a két telefont  nem sok különbséget tapasztalunk. Mindkettő meglehetősen nagy készülék, a Redmi picit tepsibb, ez a súlyán is érződik, ahogy az is, hogy mindkettő remek összeszereléssel rendelkezik. Bár a Redmi üveg hátul a Realme pedig "csak" műanyag(sok youtuber rávágta kapásból, hogy üveg, mivel valóban nem lehet megmondani ha nem karcolja meg az ember), mégis az utóbbi áll jobban ellen a pornak és a víznek, bár beázás esetére nincs itt sem garancia. Ha tovább tartjuk a kezünkben a telefont és be is kapcsoljuk hatalmas kijelzőkkel és vékony kávákkal szembesülünk amik alul vastagabbak mint máshol, azonban ezen kívül csak az egyébként ízléses és egymásra megszólalásig hasonlító laposan ívelt vízcsepp notch zavarhat be a képbe. Ezekbe az apró bevágásokba kerültek a szelfikamerák, név szerint egy 20(Note 8 Pro) és egy 16(5 Pro) megapixeles. Ránézésre szinte azonos képeket készítenek, talán a Realme jobban bánik a színekkel a Redmi pedig részletgazdagabb. A két kijelző  bár méretileg kissé eltér(a Note-é nagyobb), de felbontásban azonos fényerőben pedig szintén nincs szabad szemmel érzékelhető különbség. Az egyetlen eltérés az üveg típusa, mivel a Note 2 generációval újabb üveggel szerelte fel a készülékét, de ahogy azt megtanultuk Jerryrig-től, az üveg az üveg szépen hangzó számok ide vagy oda.

   Hátul az általunk választott kiadástól függő színekkel szembesülünk, a Redminél a smaragdzöld, a Realme esetében pedig a lila-kék verzió a legizgalmasabb. Utóbbi telefon szépségét tovább növeli a törött üvegre hajazó hátlapi mintázat. A szép hátlapok folytonoságát csak az ujjlenyomatolvasók a márkanevek és a hatalmas kameraszigetek törik meg. A kamerák számát tekintve a két telefon egálban van, és egyébként a 4 szenzorból 3 teljesen azonos(8MP ultraszéles,2MP Makró,2MP Mélységérzékelő) azonban a fő kamerák terén nagy az eltérés. A Redmi híresen sok Samsung alkatrészt használ így itt is egy Samsung kamerát fogtak munkára, ami részletes és éles képeket garantál általában azonban közelről vagy éjszaka használva akadnak gondjai. A Realme ezzel szemben egy régebbi, de remekül működő Sony szenzorral szerelte fel készülékét, ami 48 megapixeles, és bár nappal kevésbé részletes a végeredmény, rossz fényviszonyok vagy zárt tér esetén sokkal jobb eredményt produkál. Mindkét telefon képes Quad-Bayer szűrős nagy dinamikatartományú képeket készíteni, sőt alap beállításon csak így fotóznak, de lévén nincs telefotó kamera egyik készülékben sem, a zoomolást a nagy megapixelszámokból adódóan digitális nagyítással érik el, ebben pedig a Redmi jobban szerepel, bár előnyét hátránnyá alakítja amint a fényviszonyok nem tökéletesek. Videózás terén hasonló a helyzet, mindkét tékszülék korrekten szerepel, a Redmi fakóbb, a Realme szaturáltabb felvételeket készít, bár itt nincsenek égbekiáltó különbségek, így nem ezen szempont alapján lesz jobb egyik vagy másik készülék.

   A hátlap képzeletbeli eltávolítása után még nagyobb különbségek jönnek elő. Először is a Redmi akkumulátora jóval nagyobb, közel 500 mAh-t ver a riválisra, ami érzékelhető különbség azonos chipset esetén. Azonban a két telefon nem egyezik ezen a téren. A Note 8 Pro amolyan gamer mobil akart lenni ezért egy nem túl modern kialakítású, de bivalyerős MediaTek chipet kapott, a Realme viszont egy sokkal energiatakarékosabb és melegedésre kevésbé hajlamos Snapdragon 712-t kapott, ami bár Antutun 70.000 ponttal kevesebbet ér el, de hosszútávú terhelés esetén behozza a lemaradását, mivel a G90T hajlamos "kimelegedni" így vesztve a teljesítményéből. A Snapdragon lapka energiatakarékossága pedig végül ahhoz vezet, hogy a két telefon üzemidő terén nem sok eltérést mutat, a Redmi maximum 10-20 perccel tovább bírja a folyamatos használatot. A chipek mellé persze tárhely is kell, ami mindkét esetben 128GB, na meg a RAM sem árt ami a Note-nál 6GB-ot jelent, míg az 5 Pro 4 vagy 8GB RAM-mal kapható itthon, utóbbi értelemszerűen felárral.

   Belül további különbség, hogy a Realme jobban törődik azokkal akiknek a 128GB nem elegendő mivel míg a Redminél dönteni kell, hogy két SIM vagy 1 SIM és 1 SD kártya kerüljön a telefonba, addig a vetélytársnál a két SIM mellé egy harmadik foglalatba kerül a tárhelybővítő kártya. Amit azonban ezzel nyer, azt az NFC és az infra hiányával el is veszíti az 5 Pro, hiszen ezek a nem létfontosságú funkciók a mindennapokban azért hasznosak tudnak lenni.

És, hogy melyik is a jobb vétel?

   Na, ezt nehéz megmondani. A Redmi Note 8 Pro főként azoknak lehet jó vétel akik a minél nagyobb kijelzőre, Antutu pontszámra, megapixelszámra vágynak és töredék áron akarnak egy gamer telefont sok sok funkcióval. A Realme 5 Pro ezzel szemben inkább az átlagos felhasználót célozza meg, erről árulkodik a 8GB-os kiadás is, ami annak is bőven elég lesz aki 4 évig használ egy telefont. A Snapdragon chip szintén jobb döntés hosszú távra, hiszen 10nm-es technológiájának köszönhetően egy 2-3 év alatt alaposan legyengült aksit sem fog túl hamar lenullázni, ráadásul az enyhébb melegedés a hosszabb élettartamot is előrevetíti. Kamera terén szintén nincs egyértelmű győztes, a vásárlónak el kell döntenie, hogy inkább a brutális részletességű 64 megapixeles képek(amit mellesleg a facebook alaposan lebutít) vagy a félhomály vagy éjjeli sötétség ellenére is használható fotók a fontosabbak.

Ha mindenképp döntenem kellene a két telefon közt én egy 8GB-os Realme 5 Pro-ra voksolnék az egyenletesebben teljesítő chip és a jobban használható kamera miatt, a papíron gyengébb számok ellenére, azonban nem tudom kijelenteni azt, hogy a Redmi 8 Pro rosszabb vétel lenne. Talán a 4GB-os Realme kiadás lóg ki lefelé kicsit, mivel annyi RAM-mal nem túl időtálló, viszont az a verzió a 70.000 forint alatti árának köszönhetően már egy másik Redmi telefon ellen szállhatna harcba.

 

   

Redmi Note 8 Pro Realme 5 Pro
Méret 161,4x76,4x8,8mm 157x74,2x8,9mm
Tömeg 200g 184g
Előlap Gorilla Glass 5 Gorilla Glass 3+
Keret Műanyag Műanyag
Hátlap Gorilla Glass 5 Műanyag
Védelem Nincs Fröccsenésálló
Kijelző típusa IPS LCD IPS LCD
Képátló 6,53" 6,3"
Felbontás 1080x2340 1080x2340
Rendszer Android 10/MIUI 11 Android 10/RealmeUI
Kártyafoglalat Hibrid Dual SIM Dual SIM+SD
Chipset MediaTek G90T(12nm) Snapdragon 712(10nm)
Antutu(v8) 292.000 221.000
RAM 6GB 8GB
Tárhely 128GB 128GB
Bővíthetőség Micro SD Micro SD
Töltő USB-C 2.0 USB-C 2.0
Teljesítmény 18W 20W
Akkumulátor 4500mAh 4035mAh
Hátlapi kamera 1. 64MP f/1.9 48MP f/1.8
Hátlapi kamera 2. 8MP f/2.2 Ultraszéles 8MP f/2.2 Ultraszéles
Hátlapi kamera 3. 2MP f/2.4 Mélységérzékelő 2MP f/2.4 Mélységérzékelő
Hátlapi kamera 4. 2MP f/2.4 Makró 2MP f/2.4 Makró
Előlapi kamera 20MP f/2.0 16MP f/2.0
Hátlapi videó 4K/30fps 4K/30fps
Előlapi videó 1080p/30fps 1080p/30fps
Hangszórók Mono Mono
Jack csatlakozó Van Van
NFC Van Nincs
Infra Van Nincs
Bluetooth 5.0 5.0
Ujjlenyomatolvasó Hátul Hátul
Arcfelismerés 2D 2D
Ár 79.990 Ft 79.990-84.990 Ft
Szólj hozzá

Versus Xiaomi Midrange Realme