2020. máj 17.

DooGee S95 Pro VS UleFone Armor 7

írta: 1nsanat1
DooGee S95 Pro VS UleFone Armor 7

doogees95-vs-ulefonearmor7.jpg

    Az ütés és vízálló, mindenféle extra túlélő funkcióval ellátott telefonoknak elég nagy a múltja, hiszen valljuk be, egy építőipari munkás, egy biztonsági őr vagy éppen egy extrém sportoló könnyen találhatja magát olyan helyzetben, amikor a telefonját extrém mértékű hatások érik. Sajnos azonban ezek a telefonok a legtöbb esetben kifejezetten kompromisszumos, gyenge tudású telefonok, amik még az átlagos középkategóriás készülékektől is elmaradnak. Azonban mindig van egy, vagy jelen esetben két gyártó, aki nem ismeri az íratlan és fölösleges szabályokat és piacra dob valami újat. Ilyen gyártó a strapatelefonjairól híres DooGee és az olcsó és gyakran érezhetően kínai termékeket gyártó UleFone is, ugyanis mindkét cég megalkotott egy-egy strapabíró telefont ami nem csak kívülről erős, de belső terén is felveszi a versenyt a mai középkategória erősebb képviselőivel is. Ezek a készülékek pedig az S95 Pro és az Armor 7.

    A két telefon külsőre sok hasonló jegyet mutat, bár vannak eltérések. Szemből egyik telefon sem túl vonzó, hiszen hiába a notchos kijelzők, mivel a törésállóság miatt a 6,3"-os IPS kijelzőt mindkét esetben vaskos keret fogja körül melyeket sajnos a gyártók a promóciós képeken jócskán megvékonyították. A képernyők amúgy normális teljesítményt nyújtanak, FullHD+ felbontásuk megfelel a mai divatoknak, fényerejük pedig a legtöbb esetben megfelelő, bár korántsem kiemelkedő. A kijelzők fölé beszédhangszóró került, azonban az Armor 7 a hangszóróhoz egy értesítő ledet is kapott, ami bár hasznos, sajnos egyre kevésbé felfedezhető a mai telefonokban. A hangszóró alatt mindkét telefonnál egy-egy kamera kapott helyet minimális méretű notchban, a két szenzor viszont különbözik, hiszen az S95 Pro csak 8 megapixeles, az Armor 7 viszont 16 megapixeles egységet kapott. Ez mondjuk nem túlzottan érzékelhető, hiszen egyik sem készít túl minőségi felvételeket, kizárólag nappal érdemes használni őket erős fényben.

   Megfordítva már sokkal több az eltérés. Bár az ütésálló hátlap stimmel, azonban míg az Armor 7 elég puritán dizájnt kapott, addig az S95 Pro leginkább egy páncélozott Mate 20 Pro-ra hasonlít és kifejezetten stílusos. A hátlap alján lévő látszólag értelmetlen négyzet pedig egy csatlakozó a telefon mellé kapható akkumulátoros tok illetve felpattintható hangszóró számár ami a hang terén nem túl izmos telefonból egy kompakt hordozható hangszórót varázsolhat. A legérdekesebb pont a telefonok hátán azonban a kamera. Mindkét készülék tripla kamerarendszerrel rendelkezik, azonban nincs sok más közös pont. A fő egység mindkét esetben 48 megapixeles, de az S95 Pro esetén egy Quad-Bayer szűrős Sony kamera lapul az üveglap alatt, míg a riválisnak egy Samsung felel a képkészítésért ami furcsa módon automatikusan 48 megapixeles képeket készít és külön kell rajta beállítani azt, hogy összevonjon 4 pixelt, azonban ez az opció valamiért minden egyes kép után visszaugrik, szóval vagy a kameraszoftver hibás, vagy egyszerűen nincs Quad-Bayer szűrő a kamerán. A fő egységek amúgy fotózásra nagyjából megfelelnek, nappal kifejezetten szép, bár korlátozott dinamikatartományú képeket készítenek, és videók terén is használható a végeredmény, már amennyiben nem mozgás közben akar videózni a felhasználó. Sajnos éjszaka ez nem mondható el, ugyanis ezen a téren mindkét telefon csúnyán leszerepel, még úgy is, hogy az Armor 7 esetén kapunk egy erre a feladatra rendszeresített 16 megapixeles kamerát, ami jó eséllyel csak töltelékszenzor, ugyanis képtelen jó minőségű felvételeket készíteni. A DooGee ilyen szempontból jobb, itt ugyanis a másodlagos kamera egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű, ami bár korlátoltan, de használható, ideális fényviszonyok közt pedig kifejezetten szépen tud dolgozni. A harmadik, egyben utolsó kameránál fordított a helyzet. Itt az S95 marad le, hiszen itt a 8 megapixeles kamera csak mélységérzékelést végez, aminek portré módban sem vesszük túl nagy hasznát a jelek szerint. Az Armor 7 ezzel szemben egy telefotó lencsét kapott és bár a 2-szeres optikai zoom ma már nem számít túl erősnek, a semminél bőven jobb, nappal pedig még hasznos is.

   A kívülről látható dolgok persze nem sokra mennének minőségi belső nélkül. Ebben a két gyártó nagyon egyetértett, így nem spóroltak sokat. A 8GB RAM kifejezetten magas, időtálló érték, és a bővíthető 128 GB tárhelyre sem lehet panasz. Processzor terén mindkét esetben a Helio P90-re esett a választás, ami bár nem méltó rivális egy Snapdragon számára, azonban korrekt teljesítményt ad visszafogott fogyasztás mellett, így mindkét telefon félúton jár a Galaxy A51 és az A71 közt, ami nem rossz eredmény. A lapkákat azonban etetni is kell, ráadásul a strapamobiloknál alap követelmény a jó üzemidő, panasz pedig egyik készülékre sem lehet ilyen téren. Az S95 Pro 5150, az Armor 7 pedig 5500 mAh-es akkumulátorral lett felszerelve, így egy, de akár két napot lazán kibír mindkét telefon, a felpattintható töltőtokkal pedig a 3 nap sem kizárt a DooGee modelljénél, ami így komolyabb sátorozásokra vagy rövidebb fesztiválokra is alkalmas útitárs. A töltés miatt szintén nem kell idegeskedni, ugyanis adott a vezeték nélküli lehetőség, kábelen keresztül pedig 24(S95 Pro) vagy 15(Armor 7)W-al pumpálhatók fel a telefonok. Sajnos azonban belül sem minden stimmel ugyanis egyik modell sem kapott még Android 10-et, megragadtak hát a 9-es verziónál, frissítés pedig nem várható túl hamar, főleg az UleFone esetében, ami sajnos híresen gyengén optimalizált ilyen téren, mivel a gyártó sajnos nem nagyon foglalkozik a már megjelent telefonjaival.

   A néhány negatívum ellenére kimondható, hogy aki egy erősebb strapamobilra pályázik, annak abszolút nem kell 300.000 forintért egy CAT-et vennie, sok szempontból ugyanis még jobbak is ezek a kínai készülékek, azonban nehéz a dolga annak, aki a kettő közt szeretne dönteni. Van azonban pár dolog ami mégiscsak segíthet dönteni. Az egyik ilyen tényező az, hogy a DooGee önmagában olcsóbb készülék, az UleFone árából külföldről behozva(sajnos ilyenkor ugyebár kétesebb a garancia) már az aksis tokkal és a hangszóró modullal együtt is beszerezhető, ami komoly előny lehet. A másik érv a DooGee mellett, hogy szoftveresen a cég jobban ügyel a készülékeire, és bár ritkán frissíti azokat, többségében komolyabb bugoktól mentesen dobja piacra őket, míg az UleFonenak már voltak kifejezetten hibás termékei és hiába jobb papíron kicsit az Armor 7 a specifikációkban nem látható gondok(mint pl a fentebb írt kamera hiba) elég sok fejfájást tudnak okozni. Végül de nem utolsó sorban a dizájn lehet még komoly érv az S95 Pro mellett, hiszen hátulról nem egy szürke tégla, hanem egy férfias, karakteres mégis prémium megjelenésű készülék és mivel az ilyen telefonokra nem igazán van tok így hatványozottan esik a latba, hogy mit lát a felhasználó ha leteszi az asztalra a készüléket, vagy épp mit látnak mások a kezében. Persze az UleFone sem rossz választás ha valaki pont kifog vele egy akciót egy webshopban, de az értesítő led, a hajszálnyival nagyobb telep és a telefotó kamera nem elég, hogy az alapvető hátrányait orvosolni tudja.  

 

DooGee S95 Pro UleFone Armor 7
Méret 168x79,3x13,8mm 165,8x81,0x13,6mm
Tömeg 285g 290g
Előlap Gorilla Glass 5 Gorilla Glass 5
Keret Ütésálló Ütésálló
Hátlap Ütésálló Ütésálló
Védelem IP69K,MIL-STD-810G IP69K, MIL-STD-810G
Kijelző típusa IPS LCD IPS LCD
Képátló 6,3" 6,3"
Felbontás 1080x2160 1080x2340
Rendszer Android 9 Android 9
Kártyafoglalat Hibrid Dual SIM Hibrid Dual SIM
Chipset MediaTek Helio P90(12nm) MediaTek Helio P90(12nm)
Antutu(v8) 214.000 215.000
RAM 8GB 8GB
Tárhely 128GB 128GB
Bővíthetőség Micro SD Micro SD
Töltő USB-C USB-C
Teljesítmény 24W 15W
Vezeték nélküli töltés Van Van
Akkumulátor 5150mAh 5500mAh
Hátlapi kamera 1. 48MP f/2.0  48MP f/1.7
Hátlapi kamera 2. 8MP Ultraszéles 16MP Éjszakai segédkamera
Hátlapi kamera 3. 8MP f/2.4 Mélységszenzor 8MP f/2.4 2x telefotó
Előlapi kamera 8MP f/2.2 16MP 
Hátlapi videó 1080p/60fps 4K/30fps
Előlapi videó 1080/30fps 1080p/30fps
Hangszórók Mono Mono
Jack csatlakozó Nincs Nincs
NFC Van Van
Infra Nincs Nincs
Bluetooth 5.0 5.0
Ujjlenyomatolvasó Oldalt Kijelzőben
Arcfelismerés 2D 2D
Ár 155.690 Ft 176.090 Ft
Szólj hozzá

Versus DooGee UleFone Rugged