2020. máj 24.

Teszt: iPhone SE

írta: 1nsanat1
Teszt: iPhone SE

Az olcsó iPhone vajon tényleg olcsó?

apple-iphone-se-64-gb-singlesim-feher-kartyafuggetlen-okostelefon.png

 

   Az Apple által gyártott telefonok mindig is megosztók voltak árazásuk és az androidos riválisaiktól eltérő megoldásaik miatt, azonban az nem lehet elvitatni az iPhoneoktól, hogy sok ember vágyik egyre. Ez az álom persze sokaknak megvalósulatlan marad, hiszen használtan nem szívesen vesz telefont az ember, egy új készülék pedig az Applenél nem túl pénztárcabarát. Ezen a problémán próbált segíteni egykoron az SE, ami egy korábbi készülék újraalkotása volt erősebb processzorral, és elérhető áron. Ugyanezt a koncepciót igyekszik követni a második, szintén iPhone SE-nek nevezett készülék. Azt, pedig, hogy mennyire működőképes az egyszer már sikeres koncepció újragondolása, volt szerencsém megtudni amikor egy napra a kezembe kaparinthattam a készüléket.

Külső:

  Az iPhone SE egy igazi különc a piacon, hiszen pontosan ugyanúgy néz ki mint egy iPhone 7 vagy 8, ennél fogva egy kifejezetten kompakt letisztult készülékről van szó. Hátlapja letisztult és mindhárom színben(fekete,fehér, piros) remekül mutat, ráadásul a 11-es széria ormótlan kameraszigete sem csúfítja el. Sajnos szemből már nem ilyen jó a helyzet. Bár a fekete előlap remekül mutat például a piros hátlap mellé, azonban a hatalmas kávák jelentősen rontják a telefon esztétikai értékét, 2020-ban pedig egyszerűen menthetetlenül elavult hatást kelt, ami kár, mivel egy vízcseppnotchos vagy kameralyukas, de akár egy vékony kávás megoldás is könnyedén a szebb telefonok táborába dobta volna a készüléket. 

Minőség:

   Az iPhoneok minőségére csak néha lehetett panasz, viszont az új SE nem a kisebbséghez tartozik. Üveg elő és hátlapja remek tartást biztosít a telefonnak, ráadásul az IP67-es védettség is garantált, ami így egyben a telefon árához viszonyítva remek dolog(érdemes megnézni, hogy mondjuk a konkurens Samsung 180-200.000 forint körül még védelem nélküli műanyag hátlapos telefonokat ad el). Persze az üveg sajnos törik és ilyen áron már vannak törésállóbb, masszívabb készülékek, de az SE nem strapatelefonnak lett tervezve, így igazságtalanság lenne tőle elvárni egy CAT masszívságát.

Képernyő:

   Ahogy arról már esett szó, az SE kijelzője nem túl hatalmas, hiszen hiába férne bele a készülékbe akár egy 18:9-es 5,5 colos képernyő, a kávák miatt a tényleges méret csak 4,7". Ezzel még nem lenne hatalmas baj, hiszen a legtöbb feladatra ez is elég, azonban akadnak komolyabb gondok is. Egyfelől a panel csak LCD, ami egy közel 200.000 forintos telefon esetében nem éppen örömhír, azonban a legnagyobb érvágás, hogy a felbontás is csak HD. A fényerő és a pixelsűrűség egyébként nem vészes, de be kell ismerni, hogy az olcsó iPhone ezen aspektusa jogosan vált gúny tárgyává az interneten még akkor is ha az alap szintű feladatokra ez is megfelelhet sokaknak. 

Hangzás:

   Ha már a tartalomfogyasztás képi része hervasztó, várható, hogy a hang is hasonló. Ez azonban nincs így. Az SE az iPhone 8 még ma is a felső kategóriához méltó hangrendszerét kapta meg, ami kellemes, torzításmentes és bizony sztereó hangzást biztosít. Természetesen egy normális bluetooth hangszórót sem hangerőben, sem basszusban nem ér utol az SE, azonban panasz semmiképp sem lehet a teszt alanyára.

Teljesítmény:

   Az A13 Bionic chip az iPhone 11-ben debültált és már ott is látszott, hogy alaposan feladta a leckét a konkurenciának teljesítmény terén, az SE pedig pontosan ugyanezzel a chippel van felszerelve. Bár teljesítménye minimálisan vissza lett fogva a kisebb fogyasztás érdekében, még így is kimagasló értékekről beszélhetünk.Bármilyen játék vagy erőigényes app gond nélkül fut a telefonon és jó eséllyel 2 év múlva sem lesz komoly gond ilyen téren, hiszen egy elvesztett per után az Apple valószínűleg még egyszer nem fogja belassítani szándékosan a telefonjait. Persze nem minden hibátlan, hiszen a 64GB-os alaptárhely elvágva a bővítési lehetőségtől nem túl  combos, a jobb 128 és 256 GB-os verziók pedig árban már korántsem vonzók. A RAM terén szintén nem remekel a készülék, ugyanis csak 3GB-ot kapott és már a 11 esetében is kiderült, hogy bizony 2020-ban már a 4GB sem feltétlenül elég a komolyabb multitaskinghoz, nem hogy az annál kisebb mennyiség, főleg ha az nézzük, hogy az SE tipikusan az a telefon, amit az ember nem 1 évre vesz, 2-3 év múlva pedig már garantáltan lesznek olyan alkalmazások, melyeknek igényei messze nagyobbak lesznek mint a maiaké.

Szoftver:

   Szoftveres téren az iPhoneokra sosem lehetett igazán panasz. Bár bugok itt is előfordulnak és gyakran az új frissítések újabb hibákat is hoznak, ezeket hamar javítja az Apple. Panasz már csak azért sem érheti a készüléket, mivel előreláthatólag sokkal tovább fogja kapni az újabbnál újabb iOs verziókat, mint ameddig a felhasználó egyáltalán használja a készüléket. Persze hiányosságok itt is akadnak, de ezek nem a telefon, hanem az iOs sajátjai, így aki korábban is iPhonet használt az ez esetben sem marad le semmiről.

Akkumulátor:

   Ha van telefon ami igazán elvérzik üzemidő terén 2020-ban, akkor az az SE.1821 mAh-es telepe ugyanis a híres Apple optimalizáció ellenére is elégtelen a mai piacon. Bár a 4 órás képernyőidő a legtöbb esetben elérhető normál használat mellett maximális fényerővel, de ezt már egy kis játék vagy multitasking is tönkreteheti, hiába a kis kijelző és a takarékos chip. A lejárt szavatosságú hab a penészes tortán pedig az, hogy az Apple mindössze egy 5W-os töltővel szúrja ki a vásárlók szemét, ami már 2-3 éve is gyengének számított és bár vezeték néküli töltés is lehetséges, ez is messze elmarad a konkurenciától sebesség terén.

Kamera:

   Az iPhone SE kamerája kellemes meglepetést okozhat a vásárlóknak. Bár az előlapi 7 megapixeles egység nem képes csodákra, és 1080p/30fps-nél megáll a tudása, mégis korrekt eredményt produkál a A13-as chip áldásos tevékenységének köszönhetően. Nappal fölveszi a versenyt a hasonló árú készülékekkel, de persze lévén régi hardverrről van szó, kevésbé ideális körülmények közt elvérzik, hiszen a szoftver önmagában nem elég mindenre.

   A hátlapi kamera képességei még kedvezőbbek. Bár csak egy szenzor található a hátlapon az nappali természetes fényben még az iPhone 11 képességeivel is felveszi a versenyt, hiszen részletgazdag, valósághű megjelenésű képeket készít amit csak az enyhe zajosodás árnyékol be, de ez sem zavaró mértékű. Bár mélységérzékelő hiányában tárgyakról képes portrét készíteni, azonban a remek szoftver gond nélkül felismeri, ha a kép középpontjában egy ember van és gond nélkül választja el a háttértől. Videózás terén szintén kevés a kivetnivaló, 4K/60fps-re képes az SE a végeredmény pedig nappal kifejezetten remek és ha nem is a létező legjobb, de az árkategóriáján belül biztosan a dobogón van.

   A kamerával persze gondok is akadnak. Sajnos a nappal remek képminőség már szürkületben is semmivé vész. Ilyenkor zajos és életlen képek készülnek, éjszakai fotózásról pedig álmodni sem lehet, hiába lenne meg hozzá az ehhez szükséges teljesítmény, így ha lemegy a nap a végeredmény koromsötét lesz. Videózásnál hasonló hibák jönnek elő. A nappal párját ritkító minőség éjjel a mezőny aljára zuhan vissza ami sajnálatos, viszont remekül rámutat, hogy a népszerű véleménnyel ellentétben igenis sokat tud számítani az, hogy a hardver, azaz maga a szenzor mennyire fejlett. 

Extra funkciók:

   A furcsa kettősség, ami ezt a telefont jellemzi itt is megtalálható. Egyfelől ott van a vezeték nélküli töltés, az NFC és az Apple ökoszisztéma minden hasznos funkciója, azonban más szempontból csúnyán elhasal az SE. Nincs ugyanis jack csatlakozó, bővíthető tárhely vagy éppen dual SIM, amire lehetne mondani, hogy ez minden iPhonera igaz, azonban ez semmit sem javít a helyzeten, hiszen ezek megléte sok ember számára fontos. Ahogy az arcfelismerés mellőzésére sincs magyarázat, hiszen ha valaki, akkor az Apple igazán beleépíthetett volna egy 2D-s szoftvert, hiszen ehhez nem kellett volna átalakítani az iPhone 8-as egyik elemét sem.

Ár-érték arány:

   Az Apple mindig is hírhedt volt a túlárazásairól, amit kizárólag az iOs optimalizáltsága miatt tehetett meg, azonban egykoron az első SE-vel szakítottak ezzel a hagyománnyal és be kell vallani, hogy az iPhone 11 esetében is mérséklődött ez a tendencia, azonban láthatóan az újabb "olcsó" telefon esetén ez nem jött össze. Bár Amerika egyes államaiban a 399$-os ár remek(sok helyen erre azért ott is rámegy az adó) azonban Európában ebből 480 eurós árcédula lett, Magyarországon pedig 180.000 forintnál startol az értékesítés, a 128GB-os(ez a változat éri meg leginkább) kiadás pedig 200.000-be kerül ami sajnos nem olcsó. Ennyiért már Androidos pályán P30 Pro vagy S10e is kapható a tavalyi kínálatból, amik az Antutu pontszámot kivéve minden téren felülmúlják az iPhone SE-t, de még házon belül is sokkal jobban megéri spórolni egy picit és beszerezni egy XR-t vagy egy 11-est.

   Kijelenthető tehát, hogy bár az alapkoncepció remek az SE mögött, azonban a sok elavult megoldás, az erős konkurencia és az USA-n kívül magasra szökő árak miatt az iPhone SE nem kifejezetten éri meg az árát, kivéve ha egy kedvező szolgáltatói csomagban 130-140.000 forintos összköltséggel szerzi be az ember.  

 

Külső: 6/10

Minőség: 9/10 

Képernyő: 3/10 

Hangzás: 10/10 

Teljesítmény: 9/10

Szoftver: 10/10 

Akkumulátor: 3/10 

Kamera: 7/10 

Extra funkciók: 6/10 

Ár/Érték arány: 6/10

Összesítve:69/100

Meggondolandó!

Szólj hozzá

Apple iPhone Teszt